Kastamonu

10 Aralık Kastamonu için neden önemli? İlk Türk kadın mitingi nerede ve ne zaman yapılmıştır?

Kastamonu için tarihi bir dönüm noktası olan 10 Aralık 1919 tarihinde Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Hanımlar Cemiyeti tarafından ilk Türk kadın mitingi gerçekleştirilmiştir.  Bağımsızlığın ilk kıvılcımları olarak nitelendirilen 10 Aralık ilk Türk kadın mitingi Kastamonulu kadınların bağımsızlık mücadelesindeki rolünü bir kere daha tarihe kazımıştır.

Abone Ol

Kastamonu için tarihi bir dönüm noktası olan 10 Aralık 1919 tarihinde Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Hanımlar Cemiyeti tarafından ilk Türk kadın mitingi gerçekleştirilmiştir.  Bağımsızlığın ilk kıvılcımları olarak nitelendirilen 10 Aralık ilk Türk kadın mitingi Kastamonulu kadınların bağımsızlık mücadelesindeki rolünü bir kere daha tarihe kazımıştır.10 Aralık ilk Türk kadın mitinginin yıl dönümü öncesinde bu özel güne dair birçok sorunun yanıtı arama motorlarında araştırılmaya başlandı. Peki, 10 Aralık hangi güne denk geliyor? 10 Aralık neden önemli? İlk Türk kadın mitingi nerede ve ne zaman yapılmıştır? İlk Türk kadın mitinginin kaçıncı yıl dönümü? 10 Aralık’ta Kastamonu’da ne oldu? 10 Aralık’ta ne oldu? 10 Aralık 1919’da ne oldu? 10 Aralık Kastamonu için neden önemli? İlk kadın mitingi nerede yapıldı? İlk kadın mitingi ne zaman yapıldı? İlk kadın mitingi nerededir?

10 Aralık’ta Kastamonu’da Ne Oldu?

15 Eylül 1919 tarihinde İzmir’in işgalinin hemen bir gün sonrasında Kastamonulu kadınların öncülüğünde Kastamonu Nasrullah Meydanı’nda ilk miting düzenlenmiş ve Kastamonulu kadınlar artık ikinci ve daha çok ses getirecek olan ikinci mitinge hazırlardır.

Kastamonulu kadın kahramanlar işgallere boyun eğmeyerek karşı çıkmışlar ve 10 Aralık 1919 tarihinde yüz yıllar sonra bile saygıyla anılacak bir miting yapma kararı almışlardır. Kastamonulu kadınlar adına Zekiye Hanım’ın başkanlık ettiği mitingin düzenleme heyeti kurulmuştur. Heyette yer alan isimler ise şöyle:

  • Zekiye Hanım: Polis Müdürü Halil Bey’in Eşi
  • Kâmuran Hanım: Defterdar Ferit Bey’in Eşi
  • Saime Hanım: Sağlık Müdürü Ferruh Bey’in Eşi
  • Bedriye Hanım: Maarif Müdürü Talat Bey’in Eşi
  • Münire Hanım: Vilayet Mektupçusu Fuad Bey’in Eşi
  • Refika Hanım: Fırka Kumandanı Miralay Osman Bey’in Kızı
  • Neyyire Hanım: Reji Müdür Ömer Bey’in Kızı

Dönemin Kastamonu Valisi Cemal Bey’in emriyle meydanlara çıkan tellal aracılığıyla tüm Kastamonu’ya Müdafaa-i Hukuk Hanımlar Cemiyeti’nin Nasrullah Camisi’nde düzenleyeceği mevlid duyurulmuştur.

10 Aralık 1919 Çarşamba günü Kastamonu Darülmuallimat (Kız öğretmen okulu) bahçesinde gerçekleştirilen mitinge üç binden fazla kadın satılım sağlamıştır. Polis Müdürü Halil Bey’in eşi Zekiye Hanım, Darülmuallimat (Kız öğretmen okulu) müdiresi Hikmet Hanım ve yardımcısı İclal Hanım ile Fırka Kumandanı Miralay Osman Bey’in kızı Refika Hanım tarihe nakşedilen konuşmalarını gerçekleştirmiştir.

10 Aralık ilk Türk kadın mitingi olarak tarihe geçen mitingde alınan karar doğrultusunda Padişah, Sadrazam, ABD ve Fransa Cumhurbaşkanlarının eşlerine, İngiltere ve İtalya kraliçeleri ile Hindistan İmparatoriçesine telgraf çekilmesine karar verilmiştir.

10 Aralık Hangi Güne Denk Geliyor?

10 Aralık, 2024 yılında Salı gününe denk gelmektedir. 10 Aralık ilk Türk kadın mitingi 105. yılı yine aynı coşkuyla kutlanacak.