11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına dair açıklamalarda bulundu. Gül, geçmişte hem kendisine hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik yapılan haksızlıkların kamu vicdanı tarafından kabul edilmediğini belirterek, aynı hataların İmamoğlu’na da yapılmaması gerektiğini ifade etti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Mart’ta sabah saatlerinde gerçekleşen baskınla gözaltına alınmıştı.
Karar gazetesine konuşan Abdullah Gül, “İstanbul Belediye Başkanı’nın ve beraberindekilerin gözaltına alınması sürecini büyük bir endişeyle izliyorum” diyerek, gelişmelerin hem iç hem de dış kamuoyunda geniş yankı uyandırdığını belirtti.
Gül, ülkenin ekonomik alanda toparlanma sinyalleri verdiği ve siyasi uzlaşının artmaya başladığı bir dönemde böyle bir gelişmenin üzücü olduğunu vurguladı.
“Evimizin İçini Sağlam Tutmalıyız”
Türkiye’nin dış politikasındaki stratejik rolüne dikkat çeken Gül, iç krizlerin bu rolü zayıflatabileceğine işaret etti. “Evimizin içi sağlam olursa, gücümüzü dışarıya daha iyi yansıtırız” diyen Gül, barış süreci, ekonomik reformlar ve Avrupa güvenliği gibi alanlarda Türkiye’nin sahip olduğu fırsatların iç siyasi krizlerle heba edilmemesi gerektiğini belirtti.
“Recep Tayyip Erdoğan'a Yapılanlar Ekrem İmamoğlu'na da Yapılmamalı”
Gül, geçmişte AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik yapılan haksızlıkları hatırlatarak, kamu vicdanının bunları kabul etmediğini söyledi. “Benzer yanlışlıklar halkın iradesiyle belediye başkanı seçilmiş Ekrem İmamoğlu’na da yapılmamalıdır” diyen Gül, adaletin ve hukukun evrensel ilkelerle işlenmesinin önemini vurguladı.
Gül’ün açıklamaları şu şekilde devam etti:
“Son günlerde evimizde maalesef bir türbülans yaşanıyor. Bir sonraki seçimlere üç yıl gibi bir süre varken, bazı sorunlar diyalog ve formüllerle çözülebilecekken böyle bir çalkantı bizi ileriye götürmez.”
“Vaktiyle Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve bana yapılan haksızlıkların kamu vicdanı tarafından nasıl reddedildiğini unutmayalım. Benzer yanlışlıklar, halkın iradesiyle seçilmiş Ekrem İmamoğlu’na yapılmamalıdır.”
“Türkiye’nin Geleceği Hukuk ve Reformlarla İnşa Edilecek” İktidar ve muhalefet arasındaki gerilimin kimseye fayda sağlamayacağına dikkat çeken Gül, çatışma dilinin terk edilmesi gerektiğini söyledi. Gül, vatandaşların haber alma özgürlüğünün korunması gerektiğini ifade ederek, “Hukuk ve hakkaniyeti kaybetmemeliyiz. Yoksa Türkiye kaybeder” dedi.