Daha önce ilk cemre 20 Şubat’ta havaya, ikincisi ise 27 Şubat’ta suya düşmüştü. Üçüncü cemre toprağa 6 Mart Pazartesi günü düşmüş oldu. Böylece baharın habercisi olan cemrenin üç evresi de sonlanmış oldu.

Yapılan araştırmada cemrelerin kıştan bahara geçilirken ortalama sıcaklık eğrilerinin yükselmeye başladığı dönemin başlangıcını belirledikleri bulunmuş ve bu dönemde mevsim normallerinin üzerindeki az veya çok bir sıcaklık yükselişiyle beraber çakıştıkları ortaya çıkarılmıştır.

CEMRE DÜŞMESİNİN TÜRK KÜLTÜRÜNDEKİ YERİ

Türklerin cemreyi Arap halk takviminden ne zaman aldığına dair bir kayıt bulunmadığını ancak Kafkasya ve Anadolu coğrafyasına geldikten sonra buna kültürlerinde yer verdiğini anlatan Prof. Dr. Ekici, özellikle hayvancılıkla ilgilenen toplumlar için hava olaylarının çok önemli olduğunu vurguladı. Ekici, "Göçebe, kışa hazırlık olarak hayvanlar için sonbahardan biriktirdiği ot yığınları bitmeye yakınsa ciddi bir riskle karşı karşıya demektir. Bu nedenle halk takvimi oluşturmada, gözlemlemede eski Türklerin diğer toplumlara göre çok daha fazla bilgi birikimine sahip olduğunu düşünüyorum." dedi.

Başkan adayı Yüksel, Taşköprü'de engelli vatandaşlar ve aileleriyle buluştu! Başkan adayı Yüksel, Taşköprü'de engelli vatandaşlar ve aileleriyle buluştu!