enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
20,9567
EURO
22,4572
ALTIN
1.313,16
BIST
5.114,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kastamonu
Hafif Yağmurlu
16°C
Kastamonu
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C

Çamkese tırtıllarıyla mücadele devam ediyor

Çamkese tırtıllarıyla mücadele devam ediyor
| Son Güncellenme: 01.04.2023 10:15 01.04.2023 10:14
0
A+
A-

Her yıl ormanlarda görülen çam kese böcekleri, bu yıl da kendini göstermeye başladı. Değişik çam türlerinde hava sıcaklıklarının artması ile aktif hale geçen böceklerin beyaz keseler halinde kendini göstermesi ile hem mekanik hem biyolojik mücadele yöntemleri de başladı.


​​Çam ormanlarının yoğun olduğu bölgelerde çam ağaçlarında beyaz keseler halinde kendini gösteren ve görenlerin önce merak sonra ise endişe duyduğu çam kese böcekleri ile mücadele devam ediyor.
​Çam ağaçlarının hayatiyetini etkilemeyen ancak ibrelere verdiği zarar nedeni ile ağaçlarda büyüme kaybına neden olan çam kese böceği ile biyolojik ve biyoteknik yöntemlerle mücadele yapılmaktadır. Doğaya ve diğer canlılara verdiği zarar sebebinden dolayı ise kimyasal mücadele yapılamıyor.


Çam kese böceği ile her yıl ortalama 80 bin hektar alanda gerçekleştirilen mücadele bu yıl da hem biyolojik hem de biyoteknik şekilde devam ediyor. Biyolojik olarak yapılan mücadeleler kapsamında ormanlara yıllık ortalama 50 bin adet kuş yuvaları asılarak, böcek ile beslenen kuşların ormanlarda devamlılığı sağlanıyor. Ağaçlara zarar veren pek çok zararlı ile beslenen ormanlarımızın doğal bekçileri olan kırmızı orman karıncalarının yuvaları da çam kese böceğinin yoğun olduğu bölgelere taşınıyor.

Tüm bunların yanı sıra laboratuarlarda üretilen çam kese böceği predatörü olan yırtıcı böcekler yoluyla da biyolojik mücadele yürütülüyor. 2022 yılı sonunda ormanlarımıza 5 milyondan fazla yırtıcı böcek salındı. Biyoteknik olarak ise nisan ayında ağaçlardan toprağa inen çam kese böceği larvalarını yakalamak için ağaçlara mekanik tuzaklar kuruluyor.


Çam kese böcekleri ile en yaygın mücadeleler ise ibrelerdeki yumurta koçanları ve keselerin toplanması ile yürütülüyor. Toplanan yumurta koçanları ve keseler ise içerisinde barındırabileceği faydalı türlerden dolayı doğrudan imha edilmemekte. Bu mücadele için geliştirilen tel kafeslere ve adacık adı verilen etrafı su dolu havuzlara bırakılan keselerin ağaçlarla bağlantısı kesiliyor.
(İHA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.