Her yıl ormanlarda görülen çam kese böcekleri, bu yıl da kendini göstermeye başladı. Değişik çam türlerinde hava sıcaklıklarının artması ile aktif hale geçen böceklerin beyaz keseler halinde kendini göstermesi ile hem mekanik hem biyolojik mücadele yöntemleri de başladı.

Herkes bunu araştırıyor... Yerel seçimlerde oy kullanmamanın cezası var mı? Herkes bunu araştırıyor... Yerel seçimlerde oy kullanmamanın cezası var mı?


​​Çam ormanlarının yoğun olduğu bölgelerde çam ağaçlarında beyaz keseler halinde kendini gösteren ve görenlerin önce merak sonra ise endişe duyduğu çam kese böcekleri ile mücadele devam ediyor.
​Çam ağaçlarının hayatiyetini etkilemeyen ancak ibrelere verdiği zarar nedeni ile ağaçlarda büyüme kaybına neden olan çam kese böceği ile biyolojik ve biyoteknik yöntemlerle mücadele yapılmaktadır. Doğaya ve diğer canlılara verdiği zarar sebebinden dolayı ise kimyasal mücadele yapılamıyor.


Çam kese böceği ile her yıl ortalama 80 bin hektar alanda gerçekleştirilen mücadele bu yıl da hem biyolojik hem de biyoteknik şekilde devam ediyor. Biyolojik olarak yapılan mücadeleler kapsamında ormanlara yıllık ortalama 50 bin adet kuş yuvaları asılarak, böcek ile beslenen kuşların ormanlarda devamlılığı sağlanıyor. Ağaçlara zarar veren pek çok zararlı ile beslenen ormanlarımızın doğal bekçileri olan kırmızı orman karıncalarının yuvaları da çam kese böceğinin yoğun olduğu bölgelere taşınıyor.

Tüm bunların yanı sıra laboratuarlarda üretilen çam kese böceği predatörü olan yırtıcı böcekler yoluyla da biyolojik mücadele yürütülüyor. 2022 yılı sonunda ormanlarımıza 5 milyondan fazla yırtıcı böcek salındı. Biyoteknik olarak ise nisan ayında ağaçlardan toprağa inen çam kese böceği larvalarını yakalamak için ağaçlara mekanik tuzaklar kuruluyor.


Çam kese böcekleri ile en yaygın mücadeleler ise ibrelerdeki yumurta koçanları ve keselerin toplanması ile yürütülüyor. Toplanan yumurta koçanları ve keseler ise içerisinde barındırabileceği faydalı türlerden dolayı doğrudan imha edilmemekte. Bu mücadele için geliştirilen tel kafeslere ve adacık adı verilen etrafı su dolu havuzlara bırakılan keselerin ağaçlarla bağlantısı kesiliyor.
(İHA)