Tokat'ın Niksar ilçesinde bir kahvehanede yıllardır vefat eden müşterilerin fotoğrafları çerçevelenerek duvara asılıyor.
Niksar ilçesinde tarihi çarşıda bulunan kahvehane ilginç geleneğiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Kahvehanenin müdavimleri vefat ettiğinde fotoğrafı çerçevelenerek duvara asılıyor. 1970'li yıllardan itibaren süregelen bu uygulamayla kahvehanenin duvarları müdavimlerin fotoğrafıyla doldu. Yaklaşık 200 kişinin fotoğrafının asılı olduğu kahvehaneye gelenler, geleneğin devam etmesini istiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Özgür Özel'le görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan Özgür Özel'le görüştü

"200 kişinin fotoğrafı var"
Yıllardır bu kahvehaneye uğradığını belirten 69 yaşındaki Ali Osman Oğuz, "Buraya sürekli gelenler ve kahvede tanınan kişiler vefat edince fotoğrafları buraya asılıyor. Tahminimce 1970'li yıllardan bu zamana kadar devam ediyor. Burada yaklaşık olarak 200 kişinin fotoğrafı var. Şu anda fotoğrafı olup da çerçeveleme işlemi yapılmamış olanlar da var. Burada fotoğrafı olan tanıdıklarım var, karşıda Cengiz Bey'in fotoğrafı var, kendisi benim arkadaşımdı. Diğer kişilerden de tanıdıklarım var. Aslen buralı olmasam da uzun süredir burada yaşıyorum, bu kahveye de geliyorum. Bir gün de bizim fotoğrafımızı buraya asanların olacağını düşünüyorum" dedi.

"Bu kahvehanenin müdavimlerini çerçevede yaşatmaya çalışıyorlar"
Kahvehanede fotoğrafı asılı olan birçok kişiyi tanıdığını belirten Hasan Özlü, "Çok eskiden bizim çocukluğumuzda buraya ehli kabil insanların geldiğini söylerler. Bu kahvehanede oyun olmuyor, sohbet için geliyorlar. Buraya gelip sohbet ederlerdi. Biz de 40 yaşından sonra yavaş yavaş buraya gelmeye başladık. Emekli olduktan sonra artık hep geliyorum. Burada fotoğrafı olan vefat etmiş kişilerin çoğunu tanıyoruz. Biz bu kahvehaneye geldikten sonra vefat edenler de oldu, daha önceden vefat etmiş kişiler de var. Yaklaşık olarak 1970 yılından sonra burada bu fotoğraflar asılmaya başlandı. Bu geleneğin neden başladığını bilmiyorum. Bu kahvehanenin müdavim kişilerini çerçevede yaşatmaya çalışıyorlar. Burada fotoğrafı olan kişilerin yüzde 80'ini tanıyorum. Karşıda fotoğrafı olan benim arkadaşım, onun üstündeki fotoğraf da eski bir kahveciydi, rahmetli oldu. Ben de vefat ettiğimde burada fotoğrafım olsun isterim" ifadelerini kullandı.

iha