2023 yılında yayımlanan 2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ'e göre, artık komşuları rahatsız etmenin para cezası var. Şikayete konu olan komşu gürültüsüne idari para cezası verilecek. Para cezası ne kadar? Nereye şikayet edilir?

Ev sahipleri ve kiracılar için önemli bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete'de yayımlanan 2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari para Cezalarına İlişkin Tebliğ ( 2023/1) ile birlikte, çok katlı binalarda yaşayanların sıkça karşılaştığı gürültü şikayetleri için belirlenen para cezaları da netleşti. Bu tebliğe uymayanlar 4.800 TL para cezası ödeyecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B memur alımı yapacak! KPSS yok Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B memur alımı yapacak! KPSS yok

GÜRÜLTÜ YAPAN KOMŞULAR YANDI

Apartman ve site gibi yerlerde oturanların dikkat etmesi gereken bu yönetmelik ile evde gürültü yapmanın ve komşu gürültüsü şikayetlerinin para cezaları da belirlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen para cezaları, evde gürültü yapmak veya komşusu tarafından gürültü şikayeti almak gibi durumlar için uygulanacak.

KOMŞULARA SAYGILI OLMAK GEREKİYOR

Bakanlık tarafından yayımlanan tebliğe göre, 2023 yılında uygulanacak para cezaları, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 542) uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı olan %122,93 oranında arttırıldı. Bu nedenle, ev sahipleri ve kiracılar, gürültü şikayeti almamak ve ceza ödememek için evdeki gürültü seviyesini düşük tutmaları gerekiyor.

haber merkezi