Kastamonu’nun Araç ilçesinde DSİ 23. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı tamam Araç Barajı’nda köylülere herhangi bir bildirimde bulunulmadan kapakların kapatılmasıyla su alımına başlandı. Barajda suların yükselmesi sebebiyle kamulaştırma kararı çıkmadan ve kamulaştırma bedelini alamadan evleri su altında kalan vatandaşlar mağdur oldu.


Kastamonu’da Araç ilçesi ile İhsangazi ilçesi sınırlarında Araç Çayı üzerinde Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürlüğü tarafından Araç Barajı inşaa edildi. Araç Barajının inşaatı sırasında 2021 yılının Temmuz ayında DSİ 23. Bölge Müdürlüğü tarafından baraj sularının içerisinde kalan İhsangazi’nin Alınören köyünün kamulaştırılması için dava açıldı. Araç Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan kamulaştırma davası devam ettiği sırada DSİ tarafından Araç Barajı tamamlandı ve kapaklar kapatıldı. Su tutmaya başlayan Araç Barajı’nda İhsangazi-Araç karayolu da ulaşıma kapatıldı. Kamulaştırma davasının devam ettiği sırada DSİ 23. Bölge Müdürlüğü tarafından köylülere herhangi bir bildirimde bulunmadan Araç Barajı’nın kapakları kapatılarak su tutulmaya başlandı. Bir süre sonra baba ocaklarını ziyarete giden köylüler, Araç Barajında suların yükseldiğini, evlerine giden yolun ulaşıma kapandığını ve köylerinin suların altında kaldığını gördü. Evlerine ulaşım yolunun da kapanması sebebiyle eşyalarını alamayan köylüler, baba ocaklarını çaresiz terk etmek zorunda kaldı. Köylüler, evlerde yaşam eşyaları ile samanlıkta saman balyaları ve ambarda tahıl, hububat ile birçok tarım aletlerinin baraj suyu altında kaldığını söyledi. Köylüler, baraja su alınmasının durdurularak, kamulaştırma kararının beklenilmesine ve mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.


“Bizlere haber verilmeden barajın kapakları kapatıldı, evlerimizden eşyalarımızı alamadık”
Mahkeme kararı çıkmadan ve kendilerine herhangi bir bildirimde bulunulmadan barajın kapaklarının kapatıldığını ve evlerinden hiçbir eşya alamadıklarını söyleyen Erdoğan Kavilcioğlu, “Köyümüzün olduğu yer Araç’ın Alınören köyüne bağlı Hızar Mahallesi olarak geçiyor. Burası Hızar Kara Tarla olarak geçiyor. Kastamonu Devlet Su İşleri Müdürlüğünce burası kamulaştırma kapsamına alındı. 2021 yılında Temmuz ayında kamulaştırma davası açıldı. Kamulaştırma davası halen Araç Asliye Hukuk Mahkemesinde devam ediyor. Mahkeme sonuçlanmadan baraj kapakları kapatılmak suretiyle su alımına başlandı. Köyümüzün yolu bitirilmediği içinde barajında su dolumuna başlanılması sebebiyle mahkeme kararı olmadan bizim evdeki eşyaları taşıma imkanımız olmadı. Şu anda barajın su dolumu devam ediyor. Bu tarla üç parsel olarak kayıtlı. Suyun altında kalan alanda bir tane ev, bir tane betonarme ahır, bir tane ahşap ahır, bir tane ambar ve iki tane de samanlık mevcuttur. Yolumuz baraj sebebiyle kapatıldı, ulaşım sorunumuz olduğu için köyümüzü boşaltamadık. Şu anda halen yol imkanımız olmadığından dolayı köyümüzü boşaltmamız söz konusu değil. Bir tarafımızda barajın suyu var, İhsangazi-Araç karayolu su altında kalıp kapanmış durumda, diğer yolda henüz bitmedi yapım aşamasında. Devlet Su İşlerine müracaat ettiğimde yetkililerden hiçbir cevap alamadım. Öncelikle bizlere yol ulaşımının sağlanmasını istiyoruz. Mahkeme kararının da çıkmasının beklenilmesini talep ediyoruz. Mahkeme kararı çıkmadan köyümüzü boşaltma imkanımız yok. Mahkeme kararı çıkacak, bizlerde mahkeme kararına göre hareket edeceğiz” dedi.


“Kamulaştırmaya karşı değiliz fakat mahkemeden karar çıkmadan evlerimizi terk etmek zorunda kaldık”
Kamulaştırma kararının mahkemeden henüz çıkmadığını belirten Kavilcioğlu, “Burasının bilirkişi raporuna bakıldığında metrekareye düşen ücretlerinin çok düşük tutulduğunu gördük. Mahkeme kararına göre ne sonuç çıkarsa bizler ona göre hareket edeceğiz. Ama bu karar çıkmadan köyümüz su altında kalırsa bizler çok mağdur olacağız. 1950’li yıllarda kurulun bu araziye verilen emekler boşa gitmiş olacak. DSİ’de bize bu konuda yardımcı olmalı. Kamulaştırma kararı mahkemeden çıkmadığı için bizler kamulaştırma ücretlerini de alamadık. Hiç kimse ücretlerini alamadı. Bu yüzden burada verilen emekler zayi olacak. Kaldı ki buralar bize atalarımızdan emanet. Devletimizin kamulaştırma yapmasına bizlerin dediği bir şey yok. Ama yapılan kamulaştırmada hem ücretini çok az veriyorlar, hem köyümüz su altında kalacak, bir taraftan köyümüzü taşımamız gerekiyor, yolumuz da barajın su alması sebebiyle su altında kaldı. Kamulaştırma kararı çıkar, bu karara göre ücretler ödenir, ondan sonra bizlere köyümüzü boşaltma emri verilir. Şu anda köyümüzde bir sürü yaşam malzemesi var. Orası ev, bir evde ne malzeme varsa tamamı bulunuyor. Tarımsal aletlerimiz var, 550 adet saman balyası bulunuyor. Hububatlarımız var ambarda duran. Bunların hiçbirini yolumuz olmadığı için taşıyamadık. Çünkü kamulaştırma olmadan ve hiç kimseye bilgi verilmeden Araç Barajının kapakları kapatılıyor. Barajda su dolmaya başlayınca su seviyesi evlerimizin önüne kadar geldi. DSİ zorla evimizi bizden almak istiyoruz. Bizler baraja su alınmadan mahkeme kararını beklemelerini talep ediyoruz. Ayrıca tüm hissedarların hesabına mahkeme hangi karara varırsa ücretlerini ödemelerini talep ediyorum. Ama bunlar tamamlanmadan barajın kapakları kapatılıyor ve mağdur ediliyoruz. Köyümüzden eşyalarımızı taşıyamıyoruz, çünkü yol yok. Her iki taraftan da kesildi. Yeni yapılan yol bitmeden barajın kapakları kapatılıyor. Bu da bizleri aşırı derecede mağdur etti. Devlet vatandaşını mağdur etmez, devlet vatandaşı için her kolaylığı düşünmek zorundadır. Kaldı ki buraya DSİ kamulaştırıyor, bizim kamulaştırmaya karşı herhangi bir diyeceğimiz yok. Burası bir hukuk devleti, hukuk ne diyorsa biz ona saygı gösteririz ama aynı şekilde DSİ’nin de saygı göstermesini bekliyoruz” diye konuştu.
“İhsangazi-Araç karayolu yeni yol yapılmadan baraj suları altında kaldı”


İhsangazi-Araç karayolunun yeni yol yapımının tamamlanmadan Araç Barajının suları altında kaldığını anlatan Kavilcioğlu, “İhsangazi-Araç karayolunun 10’uncu kilometresinden itibaren Araç Barajının kapaklarının kapatılmasından ötürü yol su altında kaldı. Şu anda İhsangazi ile Araç arasında ulaşım bulunmuyor. Yeni yol yapımı halen devam ediyor, bu yol daha bitmedi ya da bitirilemedi. Bu yüzden zaten bizim mağduriyetimiz söz konusu oldu” ifadelerini kullandı.

Kastamonu'da çakarlı araca şok ceza! Kastamonu'da çakarlı araca şok ceza!