Taşköprü ilçemiz Tekke Mahallesi’nde bulunan Şeyh Hüsamettin Tekke Cami geçip giden onlarca asıra adeta meydan okuyor.
Taşköprü’nün Tekke Mahallesi’nde bulunan Şeyh Hüsamettin Tekke Camisi, Taşköprü’nün Çobanoğulları döneminden kalan nadide eserlerinden bir tanesi.
Camiyi Çobanoğulları Beyliği döneminde halk arasında Şeyh Hüsameddin olarak da bilinen Çobanoğlu Hüsameddin adına torunu Muzaffereddin Yavlak Arslan’ın 13. yüzyılda yaptırdığı düşünülmekte.


Moloz taşından harçla inşa edilen caminin 2006 – 2007 yıllarında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları neticesinde sonradan ilave edilen ve mimari dokulara uymayan eklenti binası yıkılarak camii özgün hala getirilmiştir. Camii günümüz de Tekke Camii olarak ibadete açık şekilde faaliyet göstermektedir.
Geçen yüzyıllara rağmen hala ilk günki gibi ayakta kalan camiinin yapımında kullanılan malzemeler ise dikkat çekiyor.
Cami moloz taştan yapılmış, kare planlı olup üzeri kubbe ile örtülmüştür. Kubbenin üzeri ise kiremit ile kaplıdır. Cami’nin hemen yanıbaşında kare kaideli yuvarlak gövdeli, tek şerefli minaresi bulunmaktır. Caminin mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne aittir.
Yanında bulunan türbede ise Çobanoğulları Beyliğini kurucusu ve Taşköprü ve Kastamonu’nun fatihi Şeyh Hüsamettin Çoban Bey ile aile eşrafları metfun bulunuyor.

Özel Haber: Oğuzhan ERDOĞAN

Kastamonu yolunda feci kaza: 3 yaralı! Kastamonu yolunda feci kaza: 3 yaralı!