Taşköprü ilçemizde Tarihi Çarşı içi olarak bilinen bölgesinde ayakkabıcılık yapan Kemal Güngör, mesleğinin yok olmaya başladığına dikkat çekerek “48 yaşındayım 12 yaşında çalışmaya başladım ve 37 senedir ayakkabı tamirciliği yapıyorum. Bu işi yapanların sayısı çok azaldı. Bu meslek artık bitiyor” dedi.
Uzun yıllardır ayakkabıcılık ve ayakkabı tamirciliği yapan Kemal Güngör, mesleğinin ülkemizdeki ve ilçemizde ki durumu hakkında gazetemize konuştu. 37 senedir ayakkabıcılık yapan Güngör; kendilerinin bu mesleğe emek veren son ustalar olduklarını dile getirerek, “Bu meslek artık bitiyor. Bu mesleği benim babam yapardı. Küçük yaşta baba mesleği olan ayakkabıcılığı bende kendime iş edinerek bugüne kadar bu meslekle çalıştım. Meslek hakkında eğitim almak isterdim, fakat bu meslek ile ilgili bir eğitim bölümü yok” dedi.

“Gençlerin kanserojen madde bulunan ortamda çalışmasını istemem”
Çıraklık için dükkanına uğrayan gençlerin ilk sordukları şeyin alacağı ücret olmasından yakınan Ayakkabı ustası Güngör; “Yanımda bir çırak olmasını tabi ki isterim ama bir yandan da istemem. Bizim işimiz de yapıştırıcı kullanıldığı için gün boyu kanserojen içeren maddeler ile aynı ortamda bulunuyorsun ve bu insan sağlığı için çok zararlı bir durum. Hiç bir gencin sağlığına zarar vermesini istemediğimden dolayı yanımda çırak bulunsun istemem” dedi.

Taşköprülü çiftçilere OGM destekleri dağıtıldı! Taşköprülü çiftçilere OGM destekleri dağıtıldı!

“İnsanlar Yeni Ayakkabı almak yerine tamire götürüyor”
Mesleğe ilk olarak İstanbul’da başladığını belirten Güngör, “Son dönemlerde pahalılık sonucu olarak tekrar eski günlerine döndüklerini dile getirerek şunları söyledi;
İstanbul’da doğdum ve orada büyüdüm. Mesleğe ilk olarak İstanbul’da başladım. Çok öncelerden insanlar ayakkabılarını tamir ettirmeye daha çok gelirlerdi ama daha sonra tamir yerine yeni ayakkabılar almayı tercih ettiler. Fakat son dönemlerde her üründe olduğu gibi ayakkabılarda da fiyat artışı olduğu için insan yeni ayakkabılar almak yerine hasarlı ayakkabıları tekrar tamircilere götürmeye başladılar” şeklinde konuştu.

“Bizimkisi Baba Mesleği”
Bu mesleğe babamın vesilesiyle başladım ve onu örnek aldım. Her zaman işimi en iyi şekilde yapmaya çalışırım ve kalitesiz malzeme kullanmamaya dikkat ederim, babamın bir sözü vardır hiç aklımdan çıkmaz;
“Yemeyeceğin malı kimseye yedirmeyeceksin, kullanmayacağın malı kimseye kullandırtmayacaksın”derdi.

Özel Haber: Oğuzhan ERDOĞAN