AK Parti Kastamonu Milletvekili Adayı Halil Uluay, Akvim TV‘de yayınlanan ‘Gerçek Gündem’ programında Gazeteci yazar İzzet Sarı’nın hazırlayıp sunduğu programa canlı yayın konuğu oldu.

Halil Uluay sorulan sorulara içtenlikle ve samimiyetle cevap verirken, “Gürültüsüz bir seçim kampanyası geçiyor. Çalışmıyor musunuz diye soruyorlar ama biz sahadayız gece gündüz çalışıyoruz. İnsanlarla bire bir temasımız oluyor, aldığımız sinyaller olumlu. Millet İttifakının vermiş olduğu seçim vaatleri halk pek dikkate almıyor. Ben sizin bir kardeşinizim. Bir kardeşiniz olarak Kastamonu için çalışacağız” dedi.

Toz fırtınası bitmeden; Kastamonu için bu seferde lodos uyarısı! Toz fırtınası bitmeden; Kastamonu için bu seferde lodos uyarısı!

“TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞININ AYIRT EDİCİ ÖZELLİĞİNİ ANLATAMIYORUZ”

Taşköprü sarımsağı ile alakalı sorulan soruya cevap veren Uluay, “Sarımsak serbest piyasa ürünü, bazı ürünler devlet destekli oluyor ve devlet alıyor yada taban fiyatlarını belirleyebiliyor. Taşköprü sarımsağının ayırt edici özelliğini çok iyi anlatamıyoruz. Belki o yüzden bir denetim olmadığı için başka illerde üretilen ürünler Taşköprü sarımsağı olarak satılıyor ve zarar görüyor. Biri 5 lira diğeri 3 lira olunca 3 lira olanı tercih ediyor müşteri tabi. Milletvekili olursak bununla ilgili bir çalışma yapacağım. İlçemizde başka tohumlardan ekilen sarımsak da maalesef Taşköprü sarımsağı olmuyor” ifadelerini kullandı.

“KENDİR İLE İLGİLİ PROFESYONEL BİR ÇALIŞMA YAPMAK İSTİYORUZ”

“KASİAD Genel Başkan Yardımcısı Av. Fikret Özkan kendir için bir çalışma yaptı. Kendirin bu bölgede bir dönem üreticilerin hayatına katkısı oluyordu. Bu konuda neler planlıyorsunuz?” şeklindeki soruya ise Uluay, şu cevabı verdi: “Kendir ile ilgili düşüncemiz var. Daha profesyonel bir çalışma yapmak istiyoruz. Kendir ile ilgili daha önceden babadan görme usul ile kurutulurdu. Sıcak su alan bölgeler vardır. İp urgan yapmak için salyoz dediğimiz rengi bozulursa kendiri bekletir ve yumuşatılır ve tek tek yapılırdı. Kendir son halinde bir demet satıldığında bir evin masrafını görüyordu.

Kendir biçer döver marifetiyle yapılıyor. Tohumuda önemlidir. Ve yenilir çok lezzetlidir. O bölümü alınır ağacımsı bir yapı var oda alınır. Kecin kısmıda yakacak olarak kullanılırdı. Kalori yükseltiyor. Bina yalıtımı için kullanılabiliyor. Kendirden yapılan ürünler yanmaz ürünler.

“TOSYA PİRİNCİNİN DÜNYA’YA TANITILMASI GEREKİYOR”

Tosya pirinci ile ilgili ise Uluay, “Ekipman konusunda devlet destekleme yapıyor. Suyu temizlemek önemli, sadece sarımsak, çeltik, kendir için ekipman desteği sağlanıyor. Bizim yurt dışı ile rekabet edemiyor olmamamızın nedeni sarı kılçık Tosya pirincinin dünya’ya tanıtılması gerekiyor. Gerçek değerde bir tanıtım olursa dünya değeri bir marka haline gelmesini sağlayabiliriz. Az bir şey üreterek olmuyor, çok üreterek ve devamlı üreterek markalaşma olması gerekiyor.

SİYEZ BULGURU

AK Parti Kastamonu Milletvekili Adayı Halil Uluay, şu açıklamayı yaptı: “Siyez bulguru için geçtiğimiz zaman diliminde tanıtımlar yapıldı, bunu koruyarak üretmeye devam etmek. Şöyle bir şey var, ürün rekoltesi düşünce daha fazla üretim yapmak gerekiyor. Değişime uğramadan bunun saf şekilde üretilmesi gerekiyor. Bu konuda da üreticilerle görüşüp bir plan yapılması gerekiyor.

KESTANENİN KORUNMASI

Sorun neredeyse bir oradaydık biz dosya haline dönüşütürüp yetkili mercilere ulaştırırdık? Endemik bitki konusunda Kastamonu iddialı. Kestanenin korunması için bize düşen ne varsa yaparız.

HAYVANCILIK

Sütte; sağlıklı sütün soğuk zincir ile tüketiciye ulaştırılması sağlanabilirse ve bununla ilgili bir çalışma yapılıyor. Üretici bunun meyvelerini yavaş yavaş alabiliyor. Köylerimizde ortak bir sağımhane merkezi kurarak hayvanlarında kontrol edilerek ve çiple ne kadar süt üretimi oluyor bununla ilgili bir çalışmamız oldu. Bir iki köyde bunu denedik. Çiftçide üreticide birbirinin işini kolaylaştırarak yapılmasında fayda var. Köylü talep ederse butik köylü çiftçisine bir destek sağlanabilir.

 Orman devletindir. Devlette orman köylülerine üretim yaptırıyor. Sıkıntılar var, dikili satış yapmaya başladı. Genç nüfusun köylerde azalmasından dolayı köydeki orman çiftçisini üzmeden devlet ortak çözüm bulunmalı.”

“HAVAALANIN DA İKİ SEFER OLMASI GEREKİYOR”

Uluay ayrıca, Kastamonu Havaalanı’nın aktif kullanılmasi için uçak saatinin ters bir zamana denk geldiğini de ifade ederek, “Sabah ve akşam olmak üzere iki sefer olması gerekiyor. Bu konuda da bir çalışma yapacağız “ dedi.

(Mustafa Balcı)