Anayasa Mahkemesi (AYM) kadının evlendikten sonra kendi soyadını kullanabilmesinin önünü açan bir karara imza attı. Eşitsizliğe yol açtığı gerekçesiyle verilen bu kararın Meclis'ten geçerek 9 ay sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor. Kararın ardından merak edilenlerin başında ise çocuğun durumu geliyor. 

Yıldırım'da minik sporcular ödüllendirildi Yıldırım'da minik sporcular ödüllendirildi

Eşler farklı soyadı kullanırken çocuk hangisinin soyadını alacak?

Kararın açıklanmasıyla birlikte ailenin küçük fertlerinin hangi soyadı kullanacağı sorusu gündeme geldi. Vatandaşların bu soruya yanıtları birbirinden farklı olsa da kanunen yanıt belli.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBU) Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayrunnisa Özdemir, alınan kararın sadece kadınların soyadı kullanımına ilişkin olduğunun altını çizerek konuyu şöyle detaylandırıyor:

“Evlilik birliği içinde doğan çocuğun soyadı babanın soyadıdır. Zaten bu soy bağının gereği olarak yer alır. Mesela eşler bir küçüğü evlat edinmişse, evlat edilen çocuğun da soyadı babanın soyadı olur. Orada bir aykırılık yok. Toplumda bir merak olabilir ama bizim hukuk sistemimizde çocuğun soyadı ile ilgili herhangi bir problem yoktur. Çocuğun soyadı evlilik içinde babanın soyadıdır ve nüfus cüzdanında da babanın hanesine yazılacaktır.” (TRT)