El hijyeni, enfeksiyonların önlenmesi ve antibiyotik direncinin yayılmasıyla mücadelede en etkili çözüm. Sadece 40 saniyelik doğru el yıkama ile hastalıklardan korunmak mümkün.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 5 Mayıs 'Dünya El Hijyeni Günü' olarak belirlendi. Yapılan çalışmalar, el hijyeniyle enfeksiyonların yüzde 50 oranında azaltılabileceğini gösterdi. El hijyeninin iyileştirilmesi, etkin enfeksiyon kontrolünün de kritik bir parçası. Bu nedenle hasta ve sağlık çalışanlarının güvenliği için vazgeçilmez. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Funda Timurkaynak, el hijyeninin önemi ile ilgili kritik bilgiler verdi.

BULAŞICI HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR
Prof. Dr. Timurkaynak, ellerin doğru ve uygun bir biçimde yıkanmamasının bulaşıcı hastalıklara yol açabileceğini söyleyerek, "Temas edilen yüzey veya maddelerden alınan mikroplar bulaşıcı hastalıkların yayılmasında rol oynamaktadır. Grip, nezle, ishal, göz enfeksiyonları ve cilt enfeksiyonları gibi hastalıklar el hijyeninin yanlış uygulanması veya uygulanmamasıyla ortaya çıkabilmektedir" dedi. Prof. Dr. Timurkaynak, ellerin özellikle yıkanması gereken zamanları şöyle sıraladı: "Dışarıdan eve gelindiğinde, yemek yemeden önce ve sonra, tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra, çöp veya kimyasal maddelerle temas edildikten sonra, para ile temas sonrası, hastalarla veya vücuttaki yaralarla temas öncesi ve sonrası, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra eller yıkanmalıdır."

'Yeşil ışık' teknolojisi Monaco'da ilgi gördü 'Yeşil ışık' teknolojisi Monaco'da ilgi gördü

HASTANE ENFEKSİYONLARINA DİKKAT
Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların (SHİE), hasta güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Timurkaynak "Sağlık hizmetinin kalitesini etkileyen önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastalar için iş gücü kaybı, sakatlık, ölüm gibi olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Yapılan çalışmalarda ABD'de yılda 99 bin, Avrupa'da ise 37 bin kişinin SHİE nedeniyle hayatını kaybettiği gösterilmiştir. ABD'de yapılan bir çalışmada hastane enfeksiyonlarının, yıllık toplam maliyetinin 9.8 milyar dolar olduğu belirtildi. Tüm bunlar göz önüne alındığında; sağlık bakımı sırasında doğru uygulandığında, el hijyeninin milyonlarca yaşamı kurtaran ve SHİE'ın mali yükünü azaltan iyi bir yatırım olduğu anlamına gelmektedir" dedi.

(Hazırlayan: Mustafa Balcı)