Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından desteklenen proje ile dijital oyunlara ve e-spora ilgi duyan gençler, kurulacak E-Spor Tesisinde eğitilerek bu alanda istihdam edilmelerine olanak sağlanacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “E-Sinop” projesi Sinop’ta hayata geçiriliyor. Kalkınma Ajansları 2022-2023 Genç İstihdamı teması çerçevesinde Sinop Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından gençlere yönelik hazırlanan proje, e-spora ilgi duyan gençlerin ve ailelerinin farkındalıklarının artırılmasını ve sonrasında eğitilen 150 gencin bu alanda istihdama kazandırılması hedefliyor.

Başkan Altay Karapınar ve Ereğli’de vatandaşlarla buluştu Başkan Altay Karapınar ve Ereğli’de vatandaşlarla buluştu

Elektronik spor olarak bilinen e-spor, gençlerin yoğun olarak ilgi gösterdiği organize video oyunu yarışmaları olarak ifade ediliyor. Dijital çağın sporu olarak da tabir edilen e-spor, turnuva şeklinde, birkaç oyuncunun bir hedefe ulaşmak için gerçek zamanlı olarak karşı karşıya geldiği rekabetçi bir yarışma olarak nitelendirilebilir. Bu sporu diğer sporlardan ayıran temel fark sanal ortamda yapılması. Gençlere takım çalışması, stratejik düşünme, sabır gösterme ve yenilginin üstesinden gelebilme gibi birçok beceriyi kazandırması nedeniyle bu spora özel bir önem atfediliyor. 2011 yılından başlayan ve sonrasında tüm dünyaya hızla yayılan e-spor turnuvaları ile de ev sahibi ülke turizmine katkı sağlanıyor.

Türkiye’de de e-spora olan ilginin artmasıyla beraber bu alanda çeşitli kariyer olanaklarının da ortaya çıkmaya başladığı gözlenmekte. Özellikle profesyonel sporcu olmanın yanında antrenörlük, hakemlik, yayıncılık ve analistlik gibi farklı mesleklerden çalışanlar için istihdam kapıları gençlere açılmış durumda. Bu amaçla uygulamaya konulan projenin ilk aşamasında, 30 Nisan’da başlayan çalışmalarla şimdiye kadar yaklaşık 150 gence çevrimiçi etkinliklerle e-spor hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Gençlere e-spor alanında istihdam sağlanacak

Sinop’ta uygulanacak 1 milyon 328 bin 642 lira bütçeli proje ile Sinop’ta gençlerin istihdamının sağlanması, genç işsizliğinin önlenmesi, turizmin geliştirilmesi ve ekonomik kalkınmanın sağlanması amaçlanıyor. KUZKA tarafından sağlanacak 1 milyon 200 bin lira tutarında destekle Sinop Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün belirlediği alanda bir E-Spor merkezinin kurulacağı proje kapsamında, ilin e-spor cazibe merkezi olması, e-spor yatırımlarının yapılması ve nihai olarak da ilin bir e-spor turizm merkezine dönüştürülmesi hedefleniyor.

Projenin uygulama faaliyetleri kapsamında ilk olarak e-spora ilgi duyan gençlere ve ailelerine e-spor hakkında farkındalık kazandırılması amacıyla e-spor bilgilendirme toplantıları düzenlenecek. Ardından gençlerin güvenlik ve sağlığını ilgilendiren kritik hususlar ile e-sporda kariyer imkânlarının yer aldığı aile bilinçlendirme seminerleri gerçekleştirilecek. Projenin devamında ise 4 Mayıs - 4 Haziran 2023 tarihlerinde profesyonel e-sporcu yetiştirilmesi amacıyla e-spor okuryazarlığı eğitimi verilecek.  Eğitimlerin devamında Sinop ilinde e-spor yetkinliklerine sahip gençlerin tespiti amacıyla e-spor temel yetenek taramaları yapılacak.

E-spor uygulama atölyesi kuruluyor

E-sporun Sinop’ta profesyonel olarak icra edilmesine yönelik gençlerin yetiştirilmesi amacıyla proje kapsamında bir de E-Spor Uygulama Atölyesi kuruluyor. Atölyenin kurulum çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte 4-20 Haziran 2023 tarihlerinde e-sporda başarılı olmayı hedefleyen gençlerden istenen yetkinliklere sahip olanlara lisanslı antrenörler tarafından e-spora dayalı uygulamalı eğitim verilecek. Eğitimlerin tamamlanması sonrasında ise eğitilen gençlerden oluşturulan takımlar düzenlenecek 2 adet e-spor turnuvasında yetkinliklerini sergileyecekler. E-sporun Sinop’ta sürdürülebilirliğini sağlamak üzere projenin son aşamasında ise Türkiye E-Spor Federasyonu iş birliğinde gençlere, oyuncu, antrenör ve hakem lisansı kazandırılması amacıyla lisanslı oyuncu ve antrenör yetiştirme eğitimleri gerçekleştirilecek.

(Mustafa Balcı)