enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
20,9567
EURO
22,4572
ALTIN
1.313,16
BIST
5.114,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kastamonu
Yağmurlu
17°C
Kastamonu
17°C
Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

Oy pusulasındaki “siyah nokta” tartışmalarına YSK son noktayı koydu

Oy pusulasındaki “siyah nokta” tartışmalarına YSK son noktayı koydu
11.05.2023 09:48
0
A+
A-

14 Mayıs seçimleri için Hollanda’ya gönderilen 225 oy pusulasının hatalı çıkması ve bu pusulaların tutanak altına alınarak kullanılmadan ayrılmasının ardından İYİ Partili Öztürk, YSK’ya başvurdu. Kurul, 298 sayılı kanunun ilgili maddelerinin açık olduğunu belirterek bu konuda görüş verilmesine yer olmadığına hükmetti. Kanunda, “Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılmaması oy pusulasını geçersiz kılmaz” deniliyor.

YSK; İYİ Partili Mustafa Tolga Öztürk’ün, “oy pusulaları veya zarflarda, leke veya mürekkep izi bulunması halinde geçerli olup olmayacağı” yönündeki başvurusu üzerine, bu konudaki 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un ilgili maddelerinin açık olduğunu belirtti.

YSK’DAN GÖRÜŞ İSTEDİ

Öztürk, “oy pusulaları veya zarfların tamamının veya bir kısmının üzerinde leke veya mürekkep izi bulunması halinde pusulanın ve zarfın geçerli olup olmayacağı” yönünde YSK’dan görüş istedi. Kurul, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un, 98. ve 101. madde hükümleri açık olduğundan bu konuda “görüş verilmesine yer olmadığına” hükmetti.

298 SAYILI KANUNU İŞARET ETTİLER

298 Sayılı Kanun’un 98. maddesi, “… Ancak, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılır.” hükmünü içeriyor.

Aynı Kanun’un 101. maddesi, “Aşağıdaki haller oy pusulalarını geçersiz kılmaz: 1. Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması. 2. Bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması. 3. Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması.” düzenlemesini öngörüyor.

Haber Merkezi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.