Maden suyu içmek zararlı mı? İddialara yanıt geldi... Maden suyu içmek zararlı mı? İddialara yanıt geldi...

Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi ve Eğitim Fakültesi iş birliği ile düzenlenen ‘‘Hayat Ağacı Tekniği Perspektifinden Yaşamımızı Gözden Geçirmek” konulu eğitimde Arş. Gör. Şehide Kelek, bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Çevrim içi olarak gerçekleştirilen eğitimde Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Arş. Gör. Şehide Kelek, katılımcılara; Hayat Ağacı Tekniği’nin ne olduğu ve bu uygulamada yer alan köklerin, toprağın/zeminin, gövdenin, dalların, yaprakların, meyveler ve çiçeklerin ne anlama geldiğini ve bu ifadeler ile hangi soruların cevaplandırılması gerektiğini ayrıntılı bir şekilde anlattı.
İnsan hayatının çoklu öykülerden meydana geldiğini, kişilerin baskın olarak hissettikleri ve de taşıdıkları problem öyküsünün yerine alternatif öykülere kapı aralamayı hedefleyen Narrative Terapisi’nden bahseden Şehide Kelek, Hayat Ağacı Tekniği’nin de Narrative Terapi içerisinde geliştirilmiş yöntemlerden biri olduğunu ve temel olarak alternatif öyküleri güçlendirme amacı taşıdığını söyledi.
Hayat Ağacı Tekniği amacının bireylerin kendileri için güvenli bir alan açarak yaşadıkları zorlukları paylaşabilmelerini sağlamak olduğunu aktaran Kelek, bir sanat terapisi yaklaşımı olarak da kabul edilebilecek bu tekniğin, kişilerin hayatları ile ağaç metaforu arasında bir benzerlik kurduğunu, travmaları veya zor yaşam deneyimleri sonucunda zarar görmüş kimlik ve benlik algısını onarmayı hedeflediğini söyledi.
Ağaç metaforu ile başlayan bu tekniğin, daha sonraları tekniğin uygulandığı kültüre ya da yaş grubuna uygun farklı metaforlarla da zenginleştirilebildiğini vurgulayan Arş. Gör. Şehide Kelek, Hayat Ağacı Tekniği’ni eğitim esnasında katılımcılara uygulatarak konunun pekiştirilmesini sağladı.
Eğitim katılımcılardan gelen soruların yanıtlanması ile son buldu. (iha)