Sinop’un asırlık lezzetleri arasında yer alan Sinop Lakerdası, Türkiye’de ilk deniz ürünü olarak coğrafi işaret ile tescillendi.

Sinop Lakerdası, 2021 yılında Sinop Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan “Sinop Markalı Ürünlerin Ulusal Pazara Taşınması Yönetim Danışmanlığı Hizmeti” projesine Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) teknik destek programı kapsamında sağlanan destekle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi ile tescillendi. Sinop Lakerdası ile birlikte 12’ye ulaşan coğrafi işaret tescilli Sinop yöresel ürünlerin, yüksek katma değerli ürünler olarak bölgenin kalkınmasına ve gastronomisine katkı sağlaması bekleniyor.

“23 Nisan’da tüm çocuklar gülmeli” “23 Nisan’da tüm çocuklar gülmeli”

Lakerda, “SİNOP LAKERDASI” olarak tescillendi

2021 yılında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı teknik destek programı kapsamında başlayan coğrafi işaret süreci ile ilgili açıklama yapan Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, Sinop Lakerdası’nın coğrafi işaret almış ilk deniz ürünü olarak tarihe geçtiğinin altını çizerek, lakerdanın artık “Sinop Lakerdası” olarak isim tescilinin de yapıldığını söyledi.

Sinop’ta geçmişi asırlar öncesine dayanan, uzun süre saklanması ve lezzetiyle öne çıkan Sinop Lakerdası, evlerde yapılarak geçmişten günümüze kadar ulaşan Sinop’un önemli yöresel lezzetlerinden biri olarak bilinir. Coğrafi işaret alınmasıyla birlikte ürünün markalaşmasına destek sağlanırken, Sinop’a özgü olan Sinop Lakerdası’nın üretim standardının belirlenmesiyle birlikte bir anlamda ürün kalitesi de korunmuş oldu. (Haber Merkezi)