enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
20,1466
EURO
21,6231
ALTIN
1.258,63
BIST
4.768,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kastamonu
Yağmurlu
19°C
Kastamonu
19°C
Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Çok Bulutlu
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C

GİRİŞİM VADİSİ KULUÇKA MERKEZİ

A+
A-

Civciv mi çıkacak kuş mu çıkacak? Nedir bu kuluçka merkezi olayı? Girişimcilik dünyasına yakın insanlar için oldukça tanıdık bir kavram olsa da, kuluçka merkezlerine tavuklarını getirmek isteyen bir kitlenin varlığı da söz konusu.
Kuluçka merkezleri, “incubation, incubator” kelimelerinin Türkçe’de vücut bulmuş halidir diyebiliriz. Bazen Türkçe (!) olarak “inkübasyon” ya da “inkübatör” terimlerinin kullanımları da söz konusu olabiliyor. İşin içine girişimcilik jargonları dahil olunca kuluçka merkezleri tavuklarını kuluçkaya yatırmak isteyenler için değil de, kendi fikrini hayata geçirerek onu ticarileştirmek isteyen potansiyel girişimci adaylarının kuluçkaya yatmaları için bir oluşum haline dönüveriyor.
Özetle; kuluçka merkezleri ya da (daha havalı ismiyle) inkübasyon merkezleri girişimcilerin fikirlerini hayata geçirme süreçlerinde onların maddi manevi gelişimlerini sağlamayı kendine düstur edinmiş merkezlerdir. Özellikle yeni doğmuş girişimler için (ya da daha havalı ismiyle StartUp) birçok fiziksel ve sosyal imkan sunan bir oluşumdur. Girişimci adaylarına eğitim hizmetleri, mentorlük hizmetleri, yatırımcılar ile buluşma, yönetim ve pazarlama destekleri gibi birçok konuda yardımcı olurlar.
Kuluçka Merkezleri Bir Girişimin Ölüm Vadisine Düşmemesi İçin Uğraşır
Yani maceraya yeni başlayan bir girişimin ilk aşamalarında özellikle yeteri kadar gelir akışını sağlayamadığı durumlarda para akışı negatife dönünce, girişimcilik jargonu ile, ölüm vadisine düşmemeleri için uğraşır kuluçka merkezleri. Bir girişimin en kırılgan döneminde kuluçka merkezlerinin koruması altında kendini geliştirmesi ve ayaklarının yere sağlam basması için uğraşılır.
Genellikle özel şirketler, belediyeler, kamu kurumları ve üniversitelerle işbirliği içinde hayata geçirilen kuluçka merkezlerinin hepsi aynı değildir. Bu nedenle bir kuluçka merkezinde yer almak isteyen girişimci öncelikle kendi ihtiyaçlarını karşılayan bir kuluçka merkezi bulmalıdır. Bu kapsamda biz Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. altındaki 5. Modül olarak konuşlandırılmış olan “Girişim Vadisi Kuluçka Merkezi”nden biraz bahsedelim.
Girişim Vadisi Kuluçka Merkezi, kendi kuruluş amacını şöyle tanımlamaktadır: “Yaratıcı, teknoloji tabanlı fikirleri olan ancak projelerini hayata geçirmek için desteğe ihtiyacı olan akademisyen ve üniversite öğrencilerine yönelik, yeni ürün ve teknolojilerin ekonomiye kazandırılması için; ofis, altyapı, seminer ve toplantı salonu, laboratuvar gibi hizmetler sunmak…”
Bu noktadan hareketle Girişim Vadisi Kuluçka Merkezinin diğer amaçları ise şöyledir:
Üniversite çıkışlı firma (spin-off) ve start-up şirketler kurulmasına yönelik yardımcı destek hizmetleri, iş rehberliği gibi aktiviteler sağlama,
Girişimcilere iş fikirlerini ve projelerini hayata geçirebilecekleri program, platform, fiziksel altyapıyı sağlama,
Girişimcilerin teknoloji tabanlı projelerinin en iyi şekilde geliştirebilmeleri için talep edilen konularda danışmanlık hizmetleri sunma,
Türk firmalarının uluslararası yatırıma ve müşterilere ulaşması noktasında ülkemizdeki eksiklikle ilgili boşluğun doldurulmasına katkıda bulunma,
Girişimcilikle ilgili birimlerle işbirliğini sağlama,
Akademisyen ve öğrencilere; teknoloji ve girişimcilik kapsamında fikir bulma, olgunlaştırma, yapılabilirliğini test etme, ticarileştirme, finansman sağlama, pazar etüdü yapma ve pazarlama gibi süreçlerde destek sağlama,
Girişimcilerin sahip olduğu projenin ve fikrin gelişmişlik derecesine göre; ön kuluçka aşaması, kuluçka aşaması ve şirket aşaması gibi önemli basamakları çıkarken bilgi ve destek sağlama gibi önemli destek, rehberlik ve eğitim hizmetlerini yürütmektedir.
Henüz çok genç olan Girişim Vadisi Kuluçka Merkezi, pandeminin zorlu şartlarına rağmen Girişim Geliştirme Programı’nın başlangıç aşaması olarak kurgulanan Temel Düzey Girişimcilik Programı’nı 29 Mayıs 2021 tarihinde tamamlamıştı. Bunun ardından Kastamonu Teknokent bünyesinde faaliyetlerini yürüten Teknokent Akademi ve Girişim Vadisi Kuluçka Merkezi Ofislerinin, Kastamonu Üniversitesi Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğünün desteğiyle hayata geçirilen “İhtisas Odaklı Girişimcilik ve Kuluçka Programı” 10 Ocak 2022 tarihinde başlamış; 30 Aralık 2022 tarihinde tamamlanmıştı.
Yaklaşık 2 senelik süre zarfında iki ön kuluçka eğitimi düzenleyen Teknokent’te iki çağrı kapsamında toplam 693 kişi öğrenci olmak için başvuru yapmış; 192 kişi bu hakkı elde etmişti. Süreçler boyunca 48 eğitim, 43 mentor eşleşmesi ve 2 teknik gezi gerçekleştirilmiş olup bu 192 kişiden de yaklaşık 90 kişi başarıyla mezun olmuştu. Bunun yanı sıra TÜBİTAK 2237A kapsamında “Genç Araştırmacıların Ar-Ge Kültürünün Tekno-Girişimcilik Dikeyinde Geliştirilmesi Eğitimi” projesini de başarıyla tamamlayan Girişim Vadisi Kuluçka Merkezi; son olarak da Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Kastamonu Üniversitesi ve Kastamonu Teknokent iş birliğinde düzenlenen Vocathlon University Temel Girişimcilik Kampı’nda da üzerine düşen vazifeyi başarıyla tamamladı.
Sözün özü; Kastamonu’da bir şeyler yapılıyor, bir şeyler değişiyor. Kastamonu Teknokent de Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi de henüz çok yeni oluşumlar ve bu süreçlerde ciddi desteğe ihtiyaçları var. Gerek ilin paydaşları gerek halkın bu süreçte duyarsız olmaması ve el birliği ile bu oluşumları güçlendirmesi, desteklemesi lazım. Kalkınma için birlik olunması şart. Bu herkesin faydasına olacak bir şey.
Esen kalın…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.