Türkiye gündemine, 2003 yılında şüpheli ölümlerin araştırılmasıyla giren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), havaların ısınmasıyla yeniden kendini gösterdi. Aralarında Kastamonu’nun da bulunduğu Sivas, Çorum, Tokat, Erzincan, Gümüşhane, Giresun gibi bölgelerde görülen ve her yıl onlarca can alan kene sebepli hastalık için aşı beklentisi arterken, 20 yılda henüz istenen sonuca ulaşılamadı.

Tokat'ta SSK hastanesinde hemşire olarak çalışan Esra Demir (27) ile ardından 6 kişinin farklı zaman aralıklarıyla ölümü üzerine vakalardan alınan verilerin Fransa'daki Pasteur Enstitüsü'nün laboratuvarına gönderilmesiyle, hastalığın, 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' olduğu belirlendi.

Sağlık Bakanlığı, hastalığın adını, 30 Aralık 2003'te valiliklere duyurdu. Hastalığın kırsal kesimlerde, 'Hyalomma' türü kenelerden insanlara bulaştığı belirlendi. Kenenin ve hastalığın belirlenmesinden bu tarafa Kastamonu merkez ve ilçelerinde kene sebepli bir çok can kaybı oldu. Genellikle Orta Anadolu ve Karadeniz illerinin bir kısmında görülen vakalar, her yıl ilkbaharda havaların ısınması ve kene popülasyonunun uyanmasıyla başlıyor.
Bu yıl da baharla birlikte hastanelerde vaka sayılarında artış görüldü. Aralarında SCÜ'nün de bulunduğu kurul tarafından aşı geliştirmek için başlatılan çalışmalarda ise geride kalan 20 yılda henüz istenen sonuca ulaşılamadı. 2023 yılı başlarında bitmesi beklenen çalışmalardan şu ana kadar sonuç çıkmadı.
'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' hastalığının zayıf bağışıklığa sahip olanlarda ölümle sonuçlanabildiğini belirten uzmanlar, keneyle temasta hastaneye erken başvurunun önemli olduğu vurgulanarak, "Kene eğer erken tespit edilirse bunun uzaklaştırılması gerekiyor. Özellikle de kenelerin sevdikleri alanların dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi, vücutta görülürse erken çıkarılması gerekiyor” denildi.
(Hazırlayan: Mustafa Balcı)

Deprem Kastamonu'dan da hissedildi! Deprem Kastamonu'dan da hissedildi!