21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri çerçevesinde yöresel lezzetler ve Türk mutfağına yönelik farkındalık oluşturmak amacı ile Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen “Liseli Şefler Yarışıyor” yemek yarışmasının final etabı, 24 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşti.

Kastamonu Valiliği, Kastamonu Üniversitesi, İl Özel İdaresi, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kastamonu Turizm Altyapı ve Hizmet Birliği (TUREB) koordinasyonu ve Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO), Ticaret Borsası ve Kastamonu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin (KESOB) katkılarıyla düzenlenen 6 ilçeden 38 takım ile başlayan yarışmaların finalinde 4 takım yarıştı.

Yemek yarışmasında finale kalan EKBAB, Aruca, Beyaz Ceketliler, Hünerli Eller takımları kıyasıya geçen mücadelenin ardından yemeklerini jüri heyetine sergiledi.

Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Birliği Asbaşkanı Şef Mahmut Dolmacı, Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Birliği Karadeniz Bölge Başkanı İbrahim Kesgin, Gurme Gazeteci ve Yazar Veysel Kavrayan, Kastamonu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İzbeli ile Park Dedeman Kastamonu Executive Chef Yalçın Oğuz’dan oluşan jüri heyeti tadımlarını gerçekleştirerek, puanlamaları yaptı.

Puanlamaların tamamlanmasıyla Üniversitemiz Turizm Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ödül törenine geçildi.

Ödül törenine; Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu ve eşi, Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Ercan ve eşi, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Vali Yardımcısı V. Ahmet Coşkun, Kastamonu Valisi Avni Çakır’ın eşi Bahar Çakır, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, kamu kurumları ve kuruluşların temsilcileri, akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler katıldı.

Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen Liseli Şefler Yarışması’nın ödül töreninde yaptığı konuşmada, büyük bir gurur hissiyle başarılı bir organizasyon tamamladıklarını ifade ederek, öğrencilerin Türk mutfağı farkındalığı kazandığını ve Kastamonu’nun yöresel mutfağına sahip çıktıklarını vurguladı.

Kastamonu Valisi Dallı'dan şampiyon sporculara destek! Kastamonu Valisi Dallı'dan şampiyon sporculara destek!

Organizasyonun gelecek yıllarda daha da büyüyerek devam etmesini temenni ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Sökmen, jüri üyelerine, katılımcılara ve organizasyon sürecine destek veren herkese teşekkürlerini iletti.

Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu ise konuşmalarında, Kastamonu’nun zengin ve çeşitli yemek kültürüne vurgu yaparak, ilin gastronomi potansiyelini ön plana çıkarmak istediklerini belirtti.

Farklı ilçelerdeki çeşitli yemeklerin temsil ettiği farklı kültürleri vurgulayan Vidinlioğlu, Liseli Şefler Yarışması’nın düzenlenmesinde emeği geçen ve destek olan herkese teşekkür ederek, yarışmaya katılan tüm öğrencilere gösterdikleri başarıdan ötürü tebriklerini iletti.

Final etabında değerlendirmeleri ile organizasyona destek veren jüri üyeleri Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Birliği Asbaşkanı Şef Mahmut Dolmacı, Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Birliği Karadeniz Bölge Başkanı İbrahim Kesgin, Gurme Gazeteci ve Yazar Veysel Kavrayan, Park Dedeman Executive Şefi Yalçın Oğuz Aydın ile Kastamonu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İzbeli’ye katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi.

Plaket takdiminin ardından yarışmada dereceye giren takımlara ödülleri takdim edildi. Göl Anadolu Lisesi’nden EKBAB takımı, ecevit çorbası, islim kebabı ve kalburabastı ile ekibi birinci oldu. 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Beyaz Ceketliler takımı, sütlü siyez bulguru çorbası, köfteli patates paçası ve İnebolu helvası ile ikinci, Göl Anadolu Lisesi’nde Aruca takımı ecevit çorbası, mantar soslu tavuk sarma ve sütlü irmik helvasıyla üçüncü, Mustafa Kaya Anadolu Lisesi’nden Hünerli Eller takımı ezogelin çorbası, çökertme kebabı ve kaşık helvası ile dördüncü sırada yer aldı.

(Mustafa Balcı)