Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından onaylanarak uygulamaya başlanılan “KASTAMONU TOPRAKLARINDA KURT ÜZÜMÜ KÖYSEL KADIN ÇİFTÇİ DÖNÜŞÜMÜ YAYIM PROJESİ" kapsamında Hanönü ilçemizde İlçe Tanıtım Toplantısı düzenlendi.

Hanönü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ev sahipliğinde yapılan toplantıya; Hanönü Belediye Başkan Vekili Kadir ÖZDEMİR, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alev SÖKMEN; Proje Koordinatörleri Ziraat Mühendisi Ömür ONUR, Harun DEMİRCİ ve Sosyolog Aysu KÖSERECEP, Hanönü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Melahat ŞENGÜL, Sarıkonak Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mihriban TÜFEKÇİ, Dadaylı Üreten Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nazmiye DENGEL, Devrekâni Girişimci Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan AÇAR, kooperatif ortağı kadınlarımız ve kadın çiftçilerimiz katıldı.

Hanönü Belediye Başkan Vekili Kadir ÖZDEMİR, Hanönü İlçesinde bir kadın kooperatifinin bulunmasından ve İlçedeki diğer kadınlara örnek olmasından duydukları memnuniyeti dile getirirken, aynı zamanda bu kadınların tüm kuruluşlar tarafından desteklenmesi gerektiğinden bahsetti.

Doç. Dr. Alev SÖKMEN ise; Kastamonu ve İlçelerinde bulunan, doğal olarak yetişen ancak çok fazla değerlendirilmeyen ürünler ile ilgili olarak hazırladıkları projeden ve “Kurt Üzümü Projesi"ne yapacakları katkılardan bahsetti. SÖKMEN, “Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü olarak Kastamonu'nun doğal ürünlerini farklı ürünlere dönüştürmek, yeni ürün reçeteleri hazırlamak ve bunu yine Kastamonulu kadınlarla paylaşmak istiyoruz. Aynı zamanda proje paydaşı kadın kooperatiflerimiz için de yeni reçeteler hazırlayacağız. Kooperatifçilik rakip değil ekip işidir. O yüzden sizler birbirinize rakip değil birlikte bir ekip olarak ilerleyeceksiniz. Hepinize bu yolda başarılar diliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.  

Toplantının devamında Ziraat Mühendisi Ömür ONUR tarafından projenin uygulama aşamaları, proje hedefleri, projenin nasıl uygulanacağı, uygulama aşamalarında kadın çiftçilere verilecek teknik destekler hakkında bilgilendirme yapıldı. Akabinde Sosyolog Aysu KÖSERECEP tarafından ise toplantıya katılım sağlayanlar kadınlarımıza; projenin sonunda elde edilecek sosyal kazanımlar ile proje sürecinde kadın çiftçiler için sağlanacak kurs ve eğitimler ve bunların kadın çiftçiler için sağlayacağı sosyal kazanımlar hakkında bilgi verildi. Toplantı katılımcıların sorularının cevaplanması ile sona erdirildi. 

Hanönü'de Ankaralı Turgut Rüzgarı Esti! Hanönü'de Ankaralı Turgut Rüzgarı Esti!

(Mustafa Balcı)