Temmuz ayının gelmesiyle birlikte hasat edilen Dünyaca ünlü ve AB Coğrafi İşaret Belgeli Taşköprü sarımsağının pazar serüveni başladı.

Mahsulünü hasat ederek her salı günleri ilçemizde kurulan Sarımsak pazarı alanına getiren üreticiler, sarımsaklarını satışa sunuyorlar. 

&ab_channel=TA%C5%9EK%C3%96PR%C3%9CPOSTASI

İlçede bulunan birçok tarlada hasat işlemlerinin bitmesi sarımsak pazarındaki yoğunluğu da etkiledi. Hem alıcı hem de satıcı olarak sarımsak pazarı alanına gelen vatandaş sayısı şuana kadar bu sene ki en kalabalık pazarı oluşturdu.

Sarımsak pazarında bu hafta satışa sunulan sarımsak fiyatları ise küçük boy sarımsak 20 ile 25 TL arasında, orta boy sarımsak 30 ile 40 TL arasında, iri boy sarımsak 40 ile 50 TL arasında, duble boy sarımsak ise 50 ile 65 TL arasında satılıyor.

Sarımsaklarını satmak için pazar alanına getiren üretici Mehmet Ali Gülnar; "Sarımsak fiyatları 2019 yılından beri 15 ile 50 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Fakat 2019'dan bu zamana kadar her şeyin fiyatı beş katı arttı. Şuan çiftçinin kazancı beşte bir aşağı düştü. Bu şartlarda artık ekim yapmak neredeyse imkansız. Sarımsakta inşallah bu sene biraz daha iyi fiyat bekliyoruz" dedi.

Sarımsak üreticisi Mesut Altan ise; "Mazot fiyatları gün geçtikçe artıyor, belimizi büken şey zaten mazot fiyatları. İşçi konusunda her zaman sıkıntımız oluyor ama şükürler olsun günlükçüler de bizleri zor durumda bırakmadılar. Günlükçü fiyatları yüksek ama eğer onların tarafından düşünürsek asgari ücret attı ve Taşköprü'de hava sıcaklıkları 40 dereceyi gördü güneşin altında akşama kadar çalışmak kolay olmuyor. Ürün şuan satılıyor. Tüm çiftçilerimize hayırlı pazarlar dilerim" dedi.

"Bir işçi günlüğü 700 TL"

Erkan Yolaç'ın kariyeri Kastamonu'da başladı! Erkan Yolaç Kastamonu'ya neden geldi? Erkan Yolaç'ın kariyeri Kastamonu'da başladı! Erkan Yolaç Kastamonu'ya neden geldi?

Çiftçi Mehmet Aksoy’da yaptığı açıklamada; "Sarımsak fiyatları çok fazla iç açıcı değil. Maliyete bakarsak bugün bir paket sigara 50 TL fakat bizim sarımsağımız çok ucuz. İşçi yevmiyesi yüksek, tabi ki bunlar haricinde yemeği ve taşıması da eklenince maliyet daha çok yükseliyor. Sarımsağın bu fiyatı da maliyetini kurtarmıyor. Bugün en az yevmiye 400 TL, ulaşım bedeliyle 500 ile 550 TL arasını buluyor buna yeme içme de eklendiği zaman bir çalışanın günlük maliyeti 700 TL'yi buluyor" dedi.

Üretici Sinan Alabaş’da; " Maliyetler yüksek olduğundan dolayı bu fiyatlar emeğin karşılığını vermiyor. Gübre ve mazot fiyatları ile işçi maliyetleri yüksek olduğundan yaptığımız emeğinin karşılığını alamıyoruz. Özellikle işçi bulmakta sıkıntı yaşadığımızdan dolayı işçiler karaborsa olarak çalışmaya başladılar. 300 TL'den başlayan günlükçü fiyatları 500-600 TL'ye kadar yükseldi" dedi.

Çetin pazarlıklar sonucu alışverişlerin gerçekleştiği sarımsak pazarında bulunan kantarda ise araç ve traktörler uzun kuyruklar oluşturdu.

Haber: Oğuzhan ERDOĞAN