Eğitim

2024-2025 Deneme sınavları kaldırıldı mı?  Yeni MEB Kararı: Deneme Sınavları Yasaklandı mı?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlanan yeni eğitim öğretim yılı takvimine göre, okullar 9 Eylül Pazartesi günü açılacak.

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlanan yeni eğitim öğretim yılı takvimine göre, okullar 9 Eylül Pazartesi günü açılacak. Ancak, geçtiğimiz günlerde MEB tarafından alınan yeni bir karar, öğrenciler ve veliler arasında büyük bir merak konusu oldu: 2024-2025 eğitim-öğretim yılında okullarda deneme sınavları yapılacak mı?  Deneme sınavları kaldırıldı mı? Deneme sınavına girmek zorunlu mu? MEB deneme açıklandı mı? MEB deneme ne zaman? Deneme sınavı yasaklandı mı? Deneme sınavları neden var? Devlet okullarında yapılan deneme sınavları ücretli mi? Deneme sınavı önemli mi? Ortaokullarda deneme sınavı var mı? Deneme sınavı kaç saat sürer? Deneme sınavı karneye geçer mi? Deneme sınavına çalışılmalı mı?

  Deneme sınavları kaldırıldı mı?

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala, deneme sınavlarının akıbeti konusunda tartışmalar sürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı, 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı için “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adı verilen kapsamlı bir eğitim modeli uygulamaya karar verdi. Bu model, öğrencilerin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki gelişimlerini desteklemeyi hedefleyen yenilikçi bir eğitim yaklaşımını içeriyor. Peki, bu model kapsamında deneme sınavları yasaklandı mı?

Okullarda Deneme Sınavı Yasaklandı mı?

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni aldığı bir kararla, liselere kadar olan tüm kademelerde deneme sınavlarının yapılmasını yasakladı. Bu karar, il, ilçe ve okul genelinde yapılan deneme sınavlarıyla öğrencilerin erkenden sınav stresine maruz kalmalarını ve rekabet baskısı altında olmalarını engellemeyi amaçlıyor. Bakanlık, öğrencilerin eğitim süreçlerinde daha az stres yaşamalarını sağlamak için bu kararı almış bulunuyor.

Yarışa Son: Öğrenciler Daha Az Stres Yaşayacak

2024-2025 eğitim öğretim yılında uygulanacak olan yeni müfredat kapsamında, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde ölçme ve değerlendirme uygulamaları, süreç odaklı ve geliştirici bir yaklaşımla yürütülecek. Bu kapsamda, öğrencilerin akademik başarılarına göre sıralandığı ve bir yarışa sokulduğu il, ilçe ve okul genelindeki sınavlar yapılmayacak.