Türkiye’de emekli ve memurun gözü ve kulağı hükümetin 2024 Temmuz ayında yapacağı zam oranlarında.

Memur ve emekliye zam oranları ise Haziran ayının enflasyon oranlarına göre belirlenecek. Peki memur ve emekli ne kadar zam bekliyor? Hükümet emekli ve memura ne kadar zam yapacak? Şimdi milyonlarca emekli ve memur, Haziran ayı içerisinde açıklanacak olan enflasyon rakamları ile birlikte Temmuz ayında açıklanacak zam oranlarını beklemeye başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran enflasyon oranlarını 3 Temmuz 2024 tarihinde saat 10.00’da açıklaması bekleniyor.

Emekli 2024 Temmuz Taskopru Haber Zam Hukumet 2024 Zam (2)

Bu arada geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kurmayları ile Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek bir araya gelmiş, emekli ve memura yapılacak olan zam oranları gündeme getirilmişti. Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek, talepleri dinlemiş emekli ve memura yapılacak olan zam oranları ile ilgili CHP kurmaylarına ayrıntılı bilgi vermişti.

Bu önemli görüşme gündemdeki yerini korumaya devam ederken, ekonomi uzmanları tarafından da Haziran ayına ait enflasyon tahminleri gelmeye başladı. Ekonomi uzmanları emekli ve memur maaşlarına yapılacak zammı 6 aylık enflasyon değerlendirmesi sonucu ortaya çıkacağını vurguladı.

EKONOMİSTLERİN 2024 ENFLASYON TAHMİNLERİ NASIL?

Merkez Bankası'nın ilgili kuruluşlara yaptırdığı anketlere göre ve elde edilen sonuçlara göre Haziran ayında enflasyon yüzde 2,53 olarak şekillenecek. Elde edilen tahminlere göre de 6 aylık enflasyon yüzde 25,80 şeklinde olacağı yönünde.

Akaryakıtta tabela değişti! Sürücüler zamlı fiyata uyandı! Akaryakıtta tabela değişti! Sürücüler zamlı fiyata uyandı!

Yine aynı anket sonuçlarına göre de Haziranda ön görülen enflasyon oranı yüzde 3,15 şeklinde. Bu sonuçla da 6 aylık enflasyon yüzde 26,62 olacak.

PEKİ EMEKLİ NE KADAR ZAM ALACAK?

Hükümet yetkilileri elde edilen 6 aylık enflasyon rakamları ile emekli maaşlarına zam yapacak. Hükümetin ayrıca memur ve emekliyi rahatlatacak seyyanen zam yapacak mı bekleyip göreceğiz.

2024’TE KÖK MAAŞ NE KADAR?

Emeklinin kök maaşı 10 bin lira olarak hesaplandığında, Emeklinin Temmuz maaşı 12 bin 581 TL seviyelerinde olması bekleniyor. Yine 15 bin 500 lira emekli maaşı alan bir emeklinin maaşı da 19 bin lira seviyelerine çıkacak.

MEMUR TEMMUZ’DA NE KADAR ZAM ALACAK?

Memurlarda Temmuz zammını merakla bekliyor. Memur ve memur emeklisi, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı üzerinden zam alacak.

Elde olan hesap tablosuyla memur ve memur emeklisi yüzde 16’ları aşan enflasyon farkıyla maaş zammı alacak. Öte yandan memur ve memur emeklisi sözleşmeden doğan yılın ikinci 6 aylık bölümü içinde yüzde 10 zam alacak.

2024 EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE OLACAK?

Tüm ve hesaplamalar ışığında en düşük memur emeklisi maaşı zammının 18 bin lira seviyesinde olması bekleniyor. Yine aynı hesapla en düşük memur maaşının da 40 bin lira seviyelerinde olması bekleniyor.

Editör: Mustafa Balcı