Üniversite hayali kuran milyonlarca öğrencinin beklediği YKS sınavı için geri sayım başladı. 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan YKS sınavında öğrenciler, TYT, AYT ve YDT oturumlarında ter dökecek. Peki, YKS puan ve sıralama nasıl hesaplanır? TYT 30 net kaç puan eder? İşte 2024 YKS puan ve sıralama hesaplama detayları...

2024 YKS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır? 

Her yıl milyonlarca öğrencinin katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 2024 yılında da büyük bir katılımla gerçekleştirilecek. 8 Haziran Cumartesi ve 9 Haziran Pazar günleri düzenlenecek olan sınavın ardından öğrenciler, aldıkları puanları ve sıralamaları hesaplamaya başlayacak. YKS'de puan ve sıralama hesaplama süreci, doğru ve yanlış cevapların sayısına göre belirlenir.

LGS Puanları Yeniden Hesaplanacak mı? 2024 Yeni Kayıt Başvuruları Ne Zaman? LGS Puanları Yeniden Hesaplanacak mı? 2024 Yeni Kayıt Başvuruları Ne Zaman?

TYT Puan Hesaplama Nasıl Hesaplanır? 

Temel Yeterlilik Testi (TYT), Türkçe, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Matematik testlerinden oluşur. TYT’de her soru 5 puan değerindedir. Doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlendikten sonra, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak net sayısı hesaplanır. TYT'de 30 net yaklaşık 90 puan getirir. Örneğin, 40 net yapan bir öğrenci 200 puan alır.

2024 AYT Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

Alan Yeterlilik Testi (AYT), Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Matematik ve Türk Dili ve Edebiyatı/Coğrafya-1, Felsefe Grubu (Edebiyat, Tarih, Coğrafya-2, Felsefe) testlerinden oluşur. AYT’de de her soru 5 puan değerindedir. Net sayısı, doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenerek hesaplanır.

YDT Puan Hesaplama

Yabancı Dil Testi (YDT), yabancı dil bölümlerini tercih etmek isteyen öğrenciler için düzenlenir. YDT’de her soru yine 5 puan değerindedir. Net sayısı, doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenerek hesaplanır.

YKS Sıralama Nasıl Hesaplanır?

ÖSYM ya da yargı tarafından iptal edilen sorular değerlendirmeye alınmaz. Geçerli soruların puan değerinin yeniden hesaplanmasıyla puanlama yapılır. TYT puan hesaplamasında, Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 ham puan almak gereklidir. Bu şartı sağlayan adayların A-TYT puanı hesaplanır. A-TYT puanı, en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulur.

Editör: Haber Merkezi