Sinop’un bir denizcilik geleneği olarak geçmişi 3004 yıl öncesine kadar uzanan Lakerda Festivali renkli görüntüler eşliğinde başladı. Sinop'ta gastronomi turizminin gelişmesi ve Lakerda'nın tanıtımı amacıyla “Buzda değil, Tuzda Balık” sloganıyla düzenlenen 3 günlük festivalde, ile ait birbirinden değerli kültürel etkinliklerin yanı sıra Lakerda yarışmaları gerçekleştirilecek.
Sinop Kültür ve Turizm Derneğince, Sinop Belediyesi ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) desteğiyle 17 Kasım’da başlayan Lakerda Festivali, Sabahattin Ali Kültür Merkezi'nde düzenlenecek çeşitli etkinliklerle 19 Kasım tarihine kadar devam edecek.
Sinop merkezde çocuk korteji yürüyüşü ile başlayan festivalde açılış öncesi düzenlenen etkinliklerle çocuklar gönüllerince eğlendi. Festival, akşam saatlerinde Sabahattin Ali Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış töreni ile kapılarını ziyaretçilere açtı. Törene, Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sinop İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Saim Gürbüz ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Deniz, Kum, Güneşten, Kültürel Turizme
Festivalin açılışında konuşan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop’un, tarihi eserleriyle açık hava müzesi, doğal güzellikleriyle de cennetten bir köşe olduğunu belirterek, “Deniz-kum-güneş, odaklı tatil turizminin ötesinde, Sinop’un merkezi, ilçeleri ve köyleri ile birlikte 12 ay boyunca, kırsal turizm, karavan, ekoturizm ve gastronomi turizmine odaklanmamız gerekiyor. Turizm önemli bir gelir kaynağımız, ekonomik faaliyet daha önemlisi ise insanların bir araya gelmesi ve sosyalleşmesi anlamında önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır. Bizler işte Lakerda Festivali sayesinde bir araya geldik. Bu önemli festivali düzenleyenlere, emeği geçenlere ve desteğini esirgemeyen belediyemize ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’mıza teşekkür ediyorum” dedi.
Uluslararası festivale dönüşebilir
Sinop’ta deniz ve balık kültürünün çok eskilere dayandığına dikkat çeken Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, festivalin bu günlere gelmesinde büyük emekler verildiğini söyledi. Konuşmasında festivalin bugün geldiği noktada kabuğunu çatlatmaya başladığını kaydeden Başkan Ayhan, gelecek dönemlerde kabuğundan bir şekilde sıyrılacağını ve uluslararası bir festivale dönüşebileceğini ifade etti.
Deniz ve Balıkçılık Kültür Şehri; Sinop
Sinop’un tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra deniz ve balıkçılık kültürüyle de ön plana çıkan önemli bir şehir olduğunu ifade eden Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Lakerdanın bu kültürün en güzel ve somut örneklerinden biri tanesi olduğunu söyledi.
Lakerda, Coğrafi İşaret ile Tescillendi
Genel Sekreter Genç, Lakerdanın ekonomik hacminin ve tanınırlığının artırmasına önem verdiklerini belirterek, “Sinop Lakerdası, 2020 yılında Sinop Ticaret ve Sanayi Odası'nın yararlanıcısı olduğu teknik destek projemiz kapsamında sağladığımız destekle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2023 yılında coğrafi işaret belgesi ile tescillendi. Coğrafi işaret alınmasıyla birlikte Sinop Lakerdasının markalaşmasına destek sağlanırken, Sinop’a özgü olan bu ürünün üretim standardının belirlenmesiyle ürün kalitesi de korunmuş oldu. Sinop Lakerdası ile birlikte sayıları 12’ye ulaşan coğrafi işaret tescilli Sinop yöresel ürünlerinin, yüksek katma değerli ürünler olarak bölgenin kalkınmasına ve gastronomisine katkısının gün geçtikçe artacağını düşünüyoruz. Lakerda’nın coğrafi işaret tescilinin yanında Avrupa Birliği’nde de tescil edilmesi kıymetini oldukça artıracaktır” dedi.
Buzhane, kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor
Lakerda Festivali ile birlikte, festivale ev sahipliği yapan Sinop Buzhane olarak da bilinen Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nin Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı nezdinde ayrı bir önemi bulunduğunu vurgulayan Dr. Genç, “Turizm Altyapısının Geliştirilmesi mali destek programımız kapsamında Sinop Belediyesi ile yürüttüğümüz projeyle bu tarihi mekânı restore ederek modern bir etkinlik alanı oluşturduk. Sabahattin Ali Kültür Merkezi birçok etkinliğe ev sahipliği yapmasının yanı sıra tarihi kimliğini muhafaza ederek endüstriyel mirasın gelecek nesillere aktarma noktasında değerli bir konuma ulaştı” ifadelerini kullandı.
Buzhanenin işlevini, “Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi” üstlenecek
Genel Sekreter Genç, “Bir taraftan Sinop Buzhane Binasının bugün ki haline gelmesine katkı sağlarken diğer taraftan da aynı işlevi modern bir şekilde yerine getirecek tesisin ilimize kazandırılması noktasında uluslararası kaynakları kullanarak proje yürütüyoruz. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Ajansımız 10,5 Milyon Euro bütçeli Sinop’ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması projesini yürütmektedir. Sinop OSB’de su ürünleri işleme, şoklama ve depolama tesisinin yapım süreci tamamlanmıştır. Test süreçlerinin akabinde üretime başlayacaktır. İlimizin balıkçılık sektöründe önemli bir işlevi yerine getirecektir. Önümüzdeki dönemde Sinop ilimizin su ürünleri ekosistemini geliştirecek faaliyetlerimiz artarak devam edecektir” sözlerine yer verdi.
Lakerda, Sinop ekonomisine katkı sağlayacak
Lakerdanın Sinop ekonomisine önemli katkı vereceğine inandığını dile getiren Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Saim Gürbüz de festivalde "Yarışmanın yanı sıra farklı etkinlikler de olacak. Lakerdanın kentimiz ve ülkemiz için bir katma değer haline dönüşmesini istiyoruz. İnşallah bu festival ile tanıtımına katkı sunacağız" diye ifade etti.
Açılış törenin ardından 4’cü kez ziyaretçilerini ağırlayan festival, Cumartesi ve Pazar günü, lakerda ve balık üzerine gerçekleştirilecek etkinlikler, söyleşi, atölye çalışmaları, Helesa Yürüyüşü ve lakerda yarışmaları ile sona erecek.