Bir kâğıt gibi buruşup yıkılan binlerce binanın altında 53 bin 537 can yitti, 100 binden fazla yaralımız vardı. Kaybettiğimiz canları, çifte felaketin yıldönümünde 11 ilde ve tüm yurtta düzenlenen törenlerle anıyoruz.

4380 MEZARA 4380 TÜRK BAYRAĞI

Catsieğaie

Depremzede mezarlığı bayraklarla süslenen Hatay’da afette ölenlerin kabirleri anma için hazırlandı. Hatay’da depremin yıldönümü öncesi depremlerde hayatını kaybedenlerin defnedildiği Narlıca Mahallesi’ndeki mezarlıkta Hatay Büyükşehir Belediyesi ekiplerince anma törenleri için hazırlık yapıldı.

Hürriyet'ten Selahattin Sönmez'in haberine göre; Depremzede mezarlığında bulunan 4 bin 380 mezarın başına Türk bayrakları bırakıldı. Bu mezarlığın hemen yan tarafında bulunan kimsesizler mezarlığı da acıların timsali gibiydi.

YÜZYILIN YIKIMINDA ACI BİLANÇO

Catseiea-1

- Saat 04.17’de Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7, ardından 13.24’te Elbistan merkezli 7.6’lık 2 büyük deprem meydana geldi.

- 53 bin 537 kişi can verdi.

- 107 bin 213 kişi yaralandı.

- Çifte deprem 11 ilde, 120 bin kilometrekarelik alanı etkiledi.

- 14 milyon kişi zarar gördü.

- Türkiye 4. Seviye alarm verdi.

- 93 ülkeden arama kurtarma ekipleri çalışmalara katıldı.

- Yıkılan 38 bin 901 binada arama, yaşam olduğu belirlenen 26 bin binada arama kurtarma faaliyeti gerçekleştirildi.

Asrın felaketi: Bitmeyen 105 saniye!

Iieaie

Şubat... Saat 04.17 Türkiye, tarihinin en büyük felaketiyle karşı karşıyaydı, 7,7 ile sarsıldı. Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesiydi.

Ama Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Malatya, Gaziantep, Adana, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ… 11 il etkilendi. Zaman durdu, ancak dehşet daha sona ermemişti. Ve sadece 9 saat sonrası...Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir başka deprem daha meydana geldi.

500 atom bombası gücündeki depremler, 120 bin kilometrekarelik alanda etkili oldu. Bir başka deyişle dünyanın 90 ülkesinden daha büyüktü yıkım.

TEPELER KAVUŞTU, KÖYLER İKİYE BÖLÜNDÜ

Ğıge

Sarsıntılar o kadar güçlüydü ki evler, iş yerleri, yollar, köyler yerle bir oldu. Daha önce tanık olunmayan görüntüler ortaya çıktı. Hatay’da 400 metre uzunluğunda dev yarık oluştu. Gaziantep'de iki tepe birbirine kavuştu. Nurdağı Gökçedere Köyü ikiye bölündü. Kahramanmaraş’taki Çiğli köyü 6 buçuk metre, Değirmenkaya köyü 6 metre kaydı.

Toplam 105 saniyede, 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin kişi yaralandı. Bölgede yaşayan 14 milyon insanın hayatını etkiledi depremler. Yaklaşık 40 bin bina yıkıldı, 200 binden fazla bina ağır hasar aldı. Şehirler adeta taş yığınına döndü. Ve o yığınlar altında kalanlar için zamanla yarış başladı.

Eeauiea

Devlet tüm kurumlarıyla seferberdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine üyelerini deprem bölgesine gönderdi. Koordinatör valiler görevlendirildi, depremden etkilenmeyen belediyeler asrın felaketini yaşayan illere gitti.

Arama kurtarma ekipleri zaman kaybetmeksizin deprem bölgesine sevk edildi. AFAD, UMKE, asker, jandarma, polis, itfaiye, madenciler, sağlıkçılar ve binlerce gönüllü… 200 binden fazla personel deprem haberini alır almaz yola çıktı. Uluslararası yardımı da içeren 4'üncü seviye alarm sonrası 90 ülkeden arama kurtarma ekipleri deprem bölgesine gitti.

AKILLARINDAKİ TEK ŞEY BİR CANA DAHA ULAŞABİLMEKTİ

Catsğıgğı

1 buçuk yaşındaki Sela'yı... 6 aylık Yiğit'i...,, İnci'yi...Asya'yı, Masal'ı… Depremin 11'inci gününde enkazdan çıkarılan Aleyna Ölmez'i... Daha nice canı enkazdan kurtarıp hayata bağladılar. Türkiye, 6 Şubat'ta tarihinin en kötü günlerinden birini yaşadı. Eşi benzeri görülmeyen felaket, bir ulusu devletiyle birlikte harekete geçirdi. Kara, hava ve denizden yardım koridorları oluşturuldu. Ulaşılamayan köylere helikopterlerle yardım gitti.

GEÇİCİ BARINMA ALANLARI OLUŞTURULDU

Kastamonu'da okullar tatil edildi! 25 Kasım Pazartesi hangi illerde okullar tatil? Okullar kapandı mı? Kastamonu'da okullar tatil edildi! 25 Kasım Pazartesi hangi illerde okullar tatil? Okullar kapandı mı?

Catseuui

Afetzedeler için depremin hemen ardından geçici barınma alanları oluşturuldu. İlk önce çadırlar kuruldu. 350 çadır kentte, 645 bin çadır 2 buçuk milyon kişiye yuva oldu. Sonrasında depreme dayanıklı alanlar belirlendi, 414 konteyner kent kuruldu. 215 bin 188 konteyner eve, 690 bin 644 afetzede yerleşti. 48 saat içinde deprem nedeniyle kapanan yollar açıldı, sahra hastaneleri, seyyar mutfak ve mobil fırın kuruldu. Milli Savunma Bakanlığı'na ait 'Bayraktar' ve 'Sancaktar', İskenderun'da hastane gemi olarak görev yapmaya başladı. Asrın felaketinde asrın dayanışması yaşandı. Yardım ve bağış kampanyaları düzenlendi. Türkiye depremzedeler için tek yürek oldu. Kimi kıyafet, yiyecek gönderdi. Çocuklar harçlıklarını ve oyuncaklarını, köylüler hayvanlarını satıp parasını depremzedeler için bağışladı. 10 ayda 349 bin 79 haneye 14 milyar 452 milyon 608 bin lira kira yardımı yapıldı. 680 bin konut ve köy evi ile 170 bin ticari alan için zemin etütleri tamamlandı. Felaketin üzerinden henüz 18 gün geçmişken kalıcı konutlar için ilk temel atıldı. Sadece 80 gün sonra depremzedeler yapılan köy evlerine yerleşti.

11 İL ŞANTİYE ALANINA DÖNDÜ

Hatay'da Defne ve İskenderun Devlet Hastaneleri ile Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin temeli atıldı. Defne Devlet Hastanesi'nin inşası 2 ayda tamamlandı. 256'sı hekim, bin 44 sağlık çalışanı ile hizmet vermeye başladı. Deprem konutları az katlı, yöresel mimariye uygun olarak projelendirildi. Asrın felaketinin vurduğu 11 il şantiye alanına döndü. Radye temel, tünel kalıp, perde beton sistemi kullanılarak TOKİ tarafından yapılan evler kısa sürede göründü. İnşaat işçilerinin insan üstü gayreti ile bir yıl bitmeden birçok proje bitirildi.

Kaynak: CNN / TRT Haber

Editör: Haber Merkezi