Donalar köyü, Anadolu’da tek örneği olan, tarihi zenginlikleri geçmişten günümüze taşımaya devam eden ve Kale Kapı Kaya Mezarı adını taşıyan tarihi yapı ile özellikle dikkat çekiyor.
Taşköprü Postası Gazetesi olarak ilçemizin köy nüfusunun yoğunlukta olması hususunu göz önünde bulundurarak ve sizlerden gelen talep üzerine bir köyümüzün tanıtımına yer vermeye devam ediyoruz. Bu haftaki köyümüz ise Donalar (Süleyman) köyü...
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Donalar köyü, Kanaoğlu ve Merkez olmak üzere 2 mahalleden oluşmaktadır. 350 nüfuslu Donalar (Süleyman) köyünün başlıca geçim kaynağı sarımsak, pancar ve hayvancılıktır. Özellikle geçtiğimiz yıllarda bölge halkının hizmetine geçen ve bölgede sayılı büyüklükteki Karadere Barajı ile köyün tamamı sulanabilir araziye kavuşmuştur. Ayrıca köy sarımsak üretimi ve kalitesi ile ilçemizde ön plandadır.
Donalar köyünün milattan önceki dönemlerde de yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bunun en temel kaynağı ise halen günümüzde ayakta kalan ve bölgede ki en büyük kaya mezarı unvanına sahip Donalar (Kale-Kapı)Kaya Mezarı oluşturmaktadır. Ayrıca köyde bulunan tarihi hamam günümüzde üzerinin toprak altında kalması nedeniyle tam olarak görülmemektedir.
Diğer yandan köyün isminin nereden geldiği ve tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla beraber Kurtuluş Savaşı'nda Şahin Paşa tarafından yerleşim yeri olarak belirlendiği rivayet edilmektedir.
Anadolu’nun Tek Örneği: Donalar Kaya Mezarı
Tarih boyunca sürekli olarak yeni yerleşimlere ev sahipliği yapan Taşköprü ilçesinde, M.Ö. 7. yüzyılda Paflagonya'nın yerel krallıkları tarafından inşa edildiği bilinen kaya mezarları geçmiş yılların izlerini günümüze taşımaktadır.
Donalar köyünde bulunan müstakil ve yüksek bir kaya üzerine oyulmuş olan kaya mezarının alınlığında kartal, aslan, boğa ve öküz kabartmaları bulunmaktadır.
Donalar Kaya Mezarında yer alan resimler Yunan, Pers ve Anadolu sanatının karışımı özelliklerini gösterir. M.Ö. 5. yüzyıla tarihlenen mezar, bölgede bu devirde yükselen Paflagonyalı Beylerin gücünü gösterirken Anadolu'nun tek örneği olma özelliğini de taşımaktadır.
Donalar’ın Yetiştirdiği Önemli İsimler
Donalar köyü eğitime önem vermesi ile de biliniyor. Dolayısıyla köyde okumuş ve meslek erbabı kişiler çoğunluktadır.
Köyün yetiştirdiği kişiler ise; Hüseyin Abdullah Alpdoğan Paşa, Taşköprü Orman İşletmesi Personeli Refik Sürer, İstanbul'da müteahhitlik yapan İsmail Perçin ve Muntaza Perçin. Akademisyen olarak Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi dekanlığını yapmış Prof. Zeki Alpan ve Gazi üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde Doktora Öğrencisi Özlem Küçükşabanoğlu, Çankırı/ Ilgaz Cumhuriyet Savcısı Sefa Tabuk ve kardeşi Orman Mühendisi Serkan Tabuk, Trabzon’da doktorluk mesleğini icrâ eden Dr. Fuat Tozan, hemşire Havva Tozan ve Meryem Alkaşı, öğretmenler Hasan Alpan, Şaban Korkmaz, Özgür Akgün, Erdal Arıkan, Fatih Alkaşı, Seda Güngör, Hediye Alpan. Taşköprü ilçemiz eski esnaflarından Erdoğan Salın, Koza Kitapevinin sahibi Recep Akgün ve Kardeşler Manav sahipleri İsmail- Ertan Küçükşabanoğlu, Taşköprü Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Nevzat Tapar, Taşköprü Devlet Hastanesi’nde Sağlık Memuru Mete Alpan, Mısır/Kahire’de iş insanı Hüseyin Küçükşabananoğlu, Pompeipolis Antik Kenti’nde kazı çalışmalarında yer almış Arkeolog Esra Küçükşabanoğlu, Sanat Tarihçisi Derya Alkaşı’dır. Okumuş insan olarak bu kişilerin adı geçse de hâlen üniversitede öğrenim gören birçok kişi vardır.
Karadere Sulama Birliği'nin başkanlığı ve Taşköprü Ziraat Odası'nın da yönetiminde yer alan Zeynel Tanka, yaklaşık 23 yıl kadar köyün muhtarlığını yürütmüştü.
Donalar (Süleymanlar) köyünün mevcut muhtarı Cengiz Sürer’dir.
( Haber Merkezi )