Arefe günü duası ve yapılacak ibadetler, Ramazan ayının bitmesine kısa süre kala Müslümanların odaklandığı konulardan oldu. Bu sene 11 Mart tarihinde başlayan şifa ve rahmet ayı Ramazan, 9 Nisan arefe günü tutulacak son oruç ile uğurlanacak. 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif'in ardından 10 Nisan Çarşamba günü Ramazan Bayramı idrak edilecek. Ramazan Bayramı arefe günü vesilesiyle ibadetlerini gerçekleştirecek olan vatandaşlar, arefe günü çekilecek zikir ve tesbihler ile bu günün faziletinden faydalanabilecek. Dini alimler bugün içerisinde İhlas Suresi’nin sürekli okunması gerektiğine dair bilgilendirmeler yapıyor. Peki, Ramazan Bayramı arefe günü neler yapılır? Arefe günü çekilecek zikir ve tesbihler nelerdir? İşte, arefe günü yapılacak ibadetler, okunacak dualar ile ilgili bilgiler.
Ramazan Bayramı arefe günü okunacak dualar ve çekilecek zikir ve tesbihler, bu mübarek günde ibadetlere yön verecek. Diyanet kaynaklarında Peygamberimiz'in, “ En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe günü yapılan duadır.” (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500) şeklindeki ifadesi yer alıyor. Rahmet, bereket ve mağfiret mevsimi Ramazan ayının arefe günü Estagfirullahe’l-azime be etubü ileyh’ İstigfar etmeli ve tesbih namazının kılınması gerektiği dini bilgilerde yer alıyor. Peki, Arefe günü ibadetleri nelerdir? Arefe günü hangi zikirler ve tesbihler çekilir? İşte, ayrıntılar.
Arefe günü yapılacak ibadetler nelerdir?
Hz. Muhammed (S.A.V.) bu ayda kendisini tamamen ibadete verir, hele ramazanın son on gününü itikatla (mescide kapanarak) geçirirdi.
Hz. Aişe (r.a.) anlatıyor. "Ramazan-ı şerifin son on günü girince Peygamberimiz (ibadet konusunda) ciddi bir gayret gösterirdi. Geceyi ibadetle geçirir, ailesini de ibadet için uyandırırdı.
Arefe günü okunacak dua
Arefe günü için özel bir ibadet bulunmuyor. Ancak dini alimler bugün içerisinde İhlas Suresi’nin sürekli okunması gerektiğine dair bilgilendirmeler yapıyor.
İhlas Suresi’nin Arapça okunuşu:
“Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.”
İhlas Suresi’nin Türkçe çevirisi:
“De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir). (O)Doğurmadı ve doğurulmadı. O'na bir denk de olmadı.”
Arefe bayramı ve geceleri mümkünse 1001 kere
‘Estagfirullahe’l-azime be etubü ileyh’ İstigfar etmeli ve tesbih namazı kılmalıdır.
Resulullah (s.a.v) Arefe günü şu duayı okurdu:
‘Allahümmec’al fi kalbi Nuran ve fi besari nuran’ Allah’ım Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah’ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır. Her kim bu duayı okursa büyük mükâfata nail olur.
(hüriyyet)