CHP’li Yalçın Karatepe ile Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in görüşmesi ise asgari ücrete zam heyecanını artırdı. SGK Uzmanı İsa Karakaş yeni asgari ücret için Eylül ayını işaret etti. 4 bin liralık artış beklentisini dile getirdi.
Milyonlarca asgari ücretlinin beklediği ara zam gündeminde çeşitli senaryolar gündeme geliyor. Milyonların gözü temmuz zammına çevrilirken emekli ve memur maaşlarına enflasyon farkı yansıtılacak. Hükümet tarafından "asgari ücrete ek zam olmayacak" açıklaması gelse de zam beklentisi sürüyor. Emekli zammı ve asgari ücrete ara zam siyaset gündeminin ilk sıralarında yer alıyor.
ŞİMŞEK CHP’Lİ KARATEPE İLE GÖRÜŞECEK
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile yaptığı görüşme sonrası, Erdoğan’ın önerisiyle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in CHP’nin gölge kabinesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan sorumlu olan genel başkan yardımcısı Yalçın Karatepe ile görüşmesi kararlaştırıldı.
CHP'li Karatepe ve Bakan Şimşek'in görüşmesindeki asgari ücrete zam ve emekliye refah payı gündeme gelecek. CHP’li Karatepe, Şimşek ile yapacakları görüşmeye ilişkin şunları kaydetmişti:
“Asgari ücretin artırılmaması enflasyonla mücadele aracı olarak görülüyor. Biz yoksullaştırıcı ekonomi politikalarının karşısında olduğumuzu ifade edeceğiz. Temmuzdan itibaren asgari ücrete en az enflasyon farkı kadar zam yapılması gerektiğini söyleyeceğiz. Bugün asgari ücret mayıs ayı verileriyle bile açlık sınırının 2 bin lira altında kalıyor. Yılın geri kalan kısmında aynı asgari ücret seviyesiyle geçinilemeyeceğini söyleyeceğiz.”
ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM YAPILACAK MI?
Asgari ücrete temmuzda ara zam yapılmayacağı kesinleştiği belirtiliyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş TGRT Haber TV'ye yaptığı açıklamalarda asgari ücrete ara zam tarihiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK?
Karakaş, asgari ücretlilere de eylül ayında bir zam yapılmasını beklediğini açıkladı. Asgari ücrete yapılması beklenen zam miktarını ise 4 bin TL olarak hesapladı.
Karakaş şunları kaydetti:
"Yapılacak zam, asgari ücretle geçinen vatandaşların hayat pahalılığı için önemli bir destek olacak. Geçim sıkıntısı yaşayan asgari ücretliler, gıda, kira ve diğer temel ihtiyaçlardaki fiyat artışlarından olumsuz etkileniyor. Zor durumda olan asgari ücretliler için planlanan zam, ekonomik anlamda büyük bir rahatlama sağlayacak.
Asgari ücrette ek zam yapılmazsa 2024 yılının sonuna kadar 17 bin 2 lira olarak yatırılacak. 2025 yılının ocak ayında ise komisyon görüşmeleri neticesinde yeni asgari ücrete karar verilecek. Bu durumda asgari ücret komisyonunun görüşmelere aralık ayında başlaması bekleniyor."
Türk İş Başkanı Ergün Atalay asgari ücrete ara zam çağrısı yaptı: 25 yıldır böylesini görmedim
Temmuz ayına sayılı günler kala milyonlarca çalışan asgari ücrete ara zam beklentisi içinde. Hükümet kanadının sıcak bakmadığı 'zam' ile ilgili konuşan Türk İş Başkanı Atalay, 25 yıldır enflasyonun bu kadar ezdiği bir dönem görmediğini söyledi. Atalay, asgari ücret görüşmelerinde koydukları muhalefet şerhini hatırlatıp "Sabit gelirlerinin en sıkıntılı olduğu dönemi yaşıyoruz" dedi.
Emekli, memur ve çalışanın gündeminde maaş artışları var. Temmuz ayında enflasyon oranının belirlenmesiyle şekillenecek olan artışların yanı sıra asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı da merak ediliyor.
Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü düşen vatandaşlar ara zam isterken hükümetse asgari ücretin bir yıl için belirlendiği belirterek ara zamma sıcak bakmıyor.
"25 YILDIR BÖYLESİNİ GÖRMEDİM"
Asgari ücret görüşmelerinde masada olan Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay'dan çok konuşulacak bir çıkış geldi. Atalay, "Son 25 yılda böyle bir sıkıntı görmedim" diyerek asgari ücrete mutlaka düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.
Sözcü yazarı Saygı Öztürk'e konuşan Atalay, “Son yılların en zor, en sıkıntılı dönemini geçiriyoruz. Ben, 25 yıldır enflasyonun bu kadar ezdiği bir dönem görmemiştim, yaşamamıştım. Enflasyonun durdurulması, asgari ücrette de iyileştirme yapılmak zorunda. Enflasyon durdurulmazsa, yapılacak bir iyileştirmenin hükmü bir ay bile sürmez. Ücretliler, emekliler büyük sıkıntı içinde. Daha önce sabit gelirlilere nefes aldıracak düzenlemeler yapılıyordu. Bu düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz." dedi.
"MUHALEFET ŞERHİ KOYMUŞTUK"
Atalay şu ifadeleri kullandı:
Asgari ücreti belirlerken şartımız 18 bin TL olması ve yılda iki kez belirlenmesiydi. Bu toplantıda dört asgari ücretli kardeşimiz vardı. Biz onların sözcülüğünü yaptık, 18 bin TL’nin altında asgari ücret belirlendiği, yılda iki kez belirlenme önerisi de dikkate alınmadığı için karara muhalefet şerhi koymuştuk. Sendika olan yerde asgari ücret olmaz. Asgari ücretli kardeşlerimiz kasapta, manavda, terzide yani özel sektörde çalışıyor. Sendikalı olmadığı için grev de yapamıyor, hakkını arayamıyor. Biz, kanunun verdiği yetkiye dayanarak komisyonda onarı temsil ediyoruz.
Ergün Atalay
"SABİT GELİRLİLERİN EN SIKINTILI DÖNEMİ"
Asgari ücretin yılda iki kez belirlenmesi kanunda yok. Ama içinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle konuyu sürekli gündemde tutuyoruz. Mutlaka bir düzenleme yapılmalı. Son 25 yılda böyle bir sıkıntı görmedim. Sabit gelirlerinin en sıkıntılı olduğu dönemi yaşıyoruz. İşçi, işçi emeklisi, asgari ücretlinin durumu düzeltilmeli.
ADİL VERGİ SİSTEMİ ÇAĞRISI
Bugün, çalışanların ana problemi vergiyle ilgili. Biz yıl başından bu yana vergi konusunu gündeme getiriyor, el ilanlarıyla, afişlerimizle, pankartlarımızla az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması için mücadele veriyoruz. 12 ay çalışıyor, bunun 1,5 aylık geliri vergiye gidiyor, 10,5 ay maaş alınmış oluyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi ile ilgili düzenlemeler yapacak. İşçiler lehine düzenlemeye ihtiyaç var. Bu konuda Türk-İş, Hak İş ve DİSK konfederasyonları olarak vergi adaletinin sağlanması konusunda ortak mücadele vereceğiz. Taleplerimiz ortak. Vergi teklifi meclise geldiğinde parti genel başkanlarıyla görüşeceğiz, il ve ilçelerde sendika şubelerimizde, işçinin olduğu her yerde kapsamlı toplandılar yapacağız. Tek isteğimiz adil bir vergi sistemi.
(tgrt)