Atatürk Taşköprü'de

Kastamonu Valiliği tarafından Atatürk’ün doğumunun 100.yılı nedeniyle hazırlanmış olan “Atatürk’ün Kastamonu gezisi ve Şapka devrimi” isimli kitapta Atatürk’ün Taşköprü’ye gel...

Abone Ol

Kastamonu Valiliği tarafından Atatürk’ün doğumunun 100.yılı nedeniyle hazırlanmış olan “Atatürk’ün Kastamonu gezisi ve Şapka devrimi” isimli kitapta Atatürk’ün Taşköprü’ye gelişi ile ilgili bölümden Taşköprü Postası okuyucuları için hazırlamış olduğum bölümü aktarmak istedim.
………….
Atatürk,29 Ağustos Cumartesi günü saat 14.30’da Taşköprü’ye gitmek üzere Kastamonu’dan hareket etti.Tüm köylüler yollarda zafer takları kurmuşlardı.
Taşköprü sınırının başladığı yukarı Ayvalı köyü’nde sade bir tak önünde,Gazi’ye”hoş geldiniz” denilmiş ve kurbanlar kesilmiş.
Aşağı ve Yukarı Ayvalı,Uzunkavak,Germeç,Bük,Bükkarşı,Alama,Kadı,Aşağı ve Yukarı Çayırcık,Ağcakişi köyleri de hazırladıkları takların önünde kurbanlar kestiler.”hoşgeldiniz” dediler.
Ata’nın ilçeye yaklaşması halka top atışları ile müjdelendi.İlçeye beş kilometre kala atlılardan oluşan bir grup kendisini karşıladı.İlçenin Dedemizzet denen mevkiinde toplanan kadınlı erkekli kalabalığın önüne gelince otomobilinden indi.Daha önce ilçeye giden Vali Fatin Bey,Taşköprü Kaymakamı Rauf Bey ve karşılayıcı heyetler tarafından selamlandı.
Atatürk karşılayanların elini tek tek sıktı.Kaymakam Rauf Bey,İlçe memurlarını,Genel Meclis ve Belediye Meclis üyelerini,Ticaret odası yöneticilerini,Halk Fırkası başkan ve üyelerini Ata’ya takdim etti.
Şehrin girişi olan Köprübaşından itibaren yol boyu halı ve kilimlerle süslenip Taklar yapılmıştı.Bu takların hepsinin altında kurbanlar kesilmiş.
Bu Takların ilki Belediye tarafından,sırasıyla ortasına Etem Köylüler,köprünün sonuna Terzi Esnafı,Tabakhane kahveleri önüne bu semtin gençleri,Kasaba esnafı,okulun yanına Öğretmenler birliği,kunduracılar,demirciler,manifaturacılar,bakkallar,kahveciler,Türk Ocağı,Halk Fırkası,Tekel,Kaymakamlık önüne Kaymakamlıkça kurulmuştu.
Kaymakamlık binası kapıdan tavanlara kadar kıymetli halı ve kumaşlarla süslenmişti.
Gazi Paşa Hükümet binasında bir süre dinlendikten sonra İlçede görevli memurlarla bilgi alışverişine bulundu.İlçe ekonomisinin ilerlemesi yönünde tavsiyelerde bulundu.Aydınlatıcı bilgiler aldıktan sonra yürüyerek Belediye’ye giderken binlerce kişiden oluşan halk tarafından coşkuyla alkışlanmış ve sevgi gösterilerinde bulunulmuştur.
Belediye’de önceden hazırlanan program gereği,Belediye meclis üyeleri,Halk Fırkası,Ticaret odası başkan ve üyeleri ile tüm cemiyetlerin temsilcilerini dinledi.İlerleme ve gelişme konusunda öneri ve tavsiyelerde bulundu.
Türk ocağı binasını yetersiz buldu. Bina bulunması için Vali Fatin Bey ve Kaymakam Rauf Bey’i görevlendirdi.Bunun üzerine Türk Ocağı üyelerinden Kadri Efendi Ata’nın ellerine sarıldı.Bu içten ve samimi teşekkür Gazi’yi ve hazır bulunanları duygulandırdı.Tüm meslek grupları,öğrenciler ve çiftçiler ve bucak heyetlerini kabul etmesi ziyaret edenleri sevindirdi.
Gazi’nin dinlenmesi için ayrılan Belediye karşısında bulunan eşraftan Hacı Sait Bey’in konağına gidildi.Hazırlanmış olan hafif bir yemekten sonra,Gazi Paşa bir süre dinlendi.Daha sonra Askerlik Şubesi’ne gidildi.
Çok hoş bir şekilde döşenmiş olan Askerlik Şubesinde subaylar ve asker emeklilerini kabul ederek iltifat etti.
Saat 19.00’da aynı coşkulu sevgi ve saygı gösterileriyle Mustafa Kemal Paşa Kastamonu’ya uğurlandı.

Kaynak:Atatürk’ün Kastamonu gezisi ve Şapka devrimi / Atatürk’ün doğumunun 100.yıldönümüil kutlama komitesi.

Necati Doğanç