Ayılar, uyumayıp sosyalleşmek istiyorlar ama uyumalarında fayda varmış!

Türkiye'de ve dünyanın bazı ülkelerinde kış uykusuna yatmayan ayılar ciddi endişe yaratmıştı. Ayıların kış uykusuna yatmaması ciddi anlamda endişe verici olarak değerlendirilmişti. Ayıların kış uykusu süreci takip edilmeye devam ederken, Avrupalı araştırmacılar tarafından yaramaz canlılar ayılar hakkında yapılan bir araştırma tüm dünyayı şok etti. 

VÜCUTLARINDAKİ DEĞİŞİM İNCELENDİ

İsveç'teki Örebro Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan kardiyolog Ole Frobert, Almanya'daki Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nden bilim insanlarıyla kış uykusuna yatan ayıların vücutlarındaki değişimleri inceledi.

Avrupalı araştırmacılar Türkiye'de de kış uykusuna yatmayan yaramaz canlı hakkında bir araştırma yaptı. Çıkan sonuç dünyayı şok etti - Resim: 3

BİRBİRİNE TUTUNMASINI SAĞLIYOR

Araştırmacılar, kış uykusundan uyanan ayılarda HSP47 adlı bir proteinin miktarının azaldığını tespit etti. Kan pıhtılarının oluşumunda görev alan hücre parçalarının yüzeyindeki bu protein, kan hücrelerinin birbirine tutunmasını sağlıyor. 

Avrupalı araştırmacılar Türkiye'de de kış uykusuna yatmayan yaramaz canlı hakkında bir araştırma yaptı. Çıkan sonuç dünyayı şok etti - Resim: 4

DOĞAL YOLLARLA ÇÖZÜLMEZSE ÖLÜMCÜL OLUYOR 

Örneğin bir kesikten sonra kan pıhtısı oluştuğunda, HSP47 kanamanın durmasını ve iyileşme sürecinin başlamasını mümkün kılıyor. Ancak damarlar içinde pıhtılaşan kan doğal yollarla çözülmediğinde ölümcül olabiliyor.

21 Kasım Balık Burcu Günlük Burç Yorumları 21 Kasım Balık Burcu Günlük Burç Yorumları

Araştırmacılar, omurilik zedelenmesi yaşayan hastalarda da HSP47 proteinin düşük seviyede olduğunu gözlemledi. Bu kişiler, kış uykusuna yatan ayılarda olduğu gibi çok fazla kan pıhtılaşması yaşamıyor.

ASLINDA BİR ENERJİ KORUMA İYİLEŞME BİÇİMİ 

Frobert, kış uykusunun aslında bir enerji koruma ve iyileşme biçimi olduğuna, bu süreçte ayıların kalp atışlarının ciddi ölçüde yavaşladığına işaret etti.

Kardiyolog, bu proteinin yarattığı etkiyi oluşturacak bir ilaç üzerinde çalıştıklarını belirtti. 10 yıla hazır olması beklenen yeni ürünün, piyasada kanın pıhtılaşmasını önleyen mevcut ilaçlara kıyasla daha az yan etkiye yol açması hedefleniyor.

"DOĞADAN ÇOK FAZLA ŞEY ÖĞRENEBİLİRSİNİZ" 

Araştırmada yer alan Alman akademisyen Manuela Thienel, "Doğadan gerçekten çok fazla şey öğrenebilirsiniz" dedi.

Thienel ve Frobert'in ekibi, bu çalışma için İsveç'te ayıları helikopterle takip edip inlerini bularak, hayvanları uyutup kan örnekleri aldı. Araştırmayı NASA ve Alman Havacılık ve Uzay Merkezi de fonladı.

(tv100)