Resmi Gazete'de yayımlanan yeni kararla birlikte, ülkemiz karasularında bulunan istilacı balon balığına karşı yapılan avlanmaya verilen teşvik destek miktarı adet başına 12,5 TL'den 25 TL'ye yükseltildi.

Alınan karar, balon balığı avcılığını teşvik etmek ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirgemek.

Yeni düzenlemeye göre, balon balığı avlayan balıkçılara adet başına 25 lira destek sağlanacakken, diğer türleri avlayanlara ise adet başına 10 lira destekleme ödemesi yapılacak. Daha önce uygulanan destek miktarları ise sırasıyla 12,5 lira ve 2,5 lira idi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılından bu yana balon balığıyla mücadele kapsamında başlatılan teşvik uygulamasıyla dört yılda yaklaşık 185 bin balon balığının toplandığını duyurdu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesinden önemli açıklama Sakarya Büyükşehir Belediyesinden önemli açıklama

Bu sayede, ekosistem üzerinde oluşabilecek risklerin azaltılması hedeflenirken, 14 milyonun üzerinde balon balığının ekosisteme girişi önlenmiş oldu.

Balon Balığı (1)-2

Balon Balığı Neden Toplanıyor?

Balon balığı, yerel sucul yaşamı tehdit eden bir istilacı tür olarak bilinir. Yabancı türlerle rekabet ederek yerli balıkların yaşam alanlarını daraltabilir ve biyoçeşitlilik üzerinde olumsuz etkilere neden olmasıyla dikkat çekiyor. Ayrıca, diğer balık popülasyonlarına zarar vererek ekosistem dengesini bozabilir. Balon balığı avcılığını teşvik etmek, bu zararları en aza indirme amacını taşıyor.

Balon Balığının Zararları

Tetrodotoksin (TTX) kimyasalı, balon balıkları ailesinin neredeyse tüm üyelerinde bulunur ve karaciğerlerinde depolanır. Siyanürden 1200 kat etkili zehre sahip balon balon balığının tüketilmesi bir tarafa dokunmak dahi ölümle sonuçlanabiliyor.

Balon balığının zehirli etinden dolayı ticari değeri yoktur. Tetrodotoksin maddesi üretebilen bu balık, kas felci yaparak nefes darlığı yaratabilmekte, dolaşım yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabilen zehirlenme yaratabilmektedir.

Balon Balığı (1)-3