BU HABER GEZİ TUTKUNLARINI İLGİLENDİRİYOR. YENİ ROTANIZI BELİRLEYİN! BARTIN NASIL BİR YER? BARTIN'DA GEZİLECEK YERLER NERESİ?  BARTIN'DA NERELER GEZİLİR? SİZİN İÇİN ARAŞTIRDIK! DETAYLAR HABERİMİZDE!

Bartın’ın Doğal Güzellikleri

1. Güzelcehisar Lav Sütunları

80 milyon yıllık Güzelcehisar Lav Sütunları, bölgedeki volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesi ile oluşmuş. Sadece Bartın’ın Güzelcehisar Koyu’nda oluşan doğa harikası bu manzarayı görmek için bile şehre gelebilirsin.

Güzelcehisar Lav Sütunları çevresinde yapılan seyir terası, iskele ve ahşap yürüyüş yolları burayı gezip görmeyi kolaylaştırıyor. Bu alan eşsiz manzarası ile sadece yerli turistlerin değil yabancı turistlerin de ilgi odağı olmuş durumda.

Bartın'da gezilecek yerler - Güzelcehisar Koyu Lav Sütunları

Balamba Tabiat Parkı

Bartın’ın merkezine yakın konumda, doğa ile iç içe olma imkanı sunan Balamba Tabiat Parkı, orman yürüyüşleri ve piknik gibi aktiviteler için güzel bir atmosfere sahip. 13105 hektar genişliğe sahip olan tabiat parkı, Bartın – Karabük yolu üzerinde bulunuyor.

Bakacak Tepesi

Sırada Amasra’nın doğal güzelliklerini gözler önüne seren bir seyir noktası var, Bakacak Tepesi! Fatih Sultan Mehmet’in sefer için Amasra’da bulunduğu sırada bu tepeden ilçenin panoramik manzarasına baktığı ve ‘’Lala, lala! Çeşm-i Cihan bu m’ola!’’ (Dünyanın göz bebeği burası mı?) anlatılır. Böylesi büyüleyici bir manzarayı görmek için yola çıktığına değecek.

Bartın'da gezilecek yerler - Amasra Köprü

Tavşan Adası

Amasra’da olduğun günlerde Tarihi Kemere Köprüsü üzerinden baktığında Tavşan Adası’nı görebilirsin. Amasra’da da gezilecek yerler arasında öne çıkan ada, ismini burada yaşayan tavşanlardan alıyor. Ada üzerinde tarihi kalıntılar da bulunuyor.

Tavşan Adası’ndaki kaya kavuğunun dikkat çeken bir hikayesi var. Eski zamanlarda, hastaların sandal ve motor ile kovuktan geçirildiğinde iyileşeceğine inanılıyormuş. Amasra’dan tekne turları ile Tavşan Adası’na gidebilirsin.

Bartın'da gezilecek yerler - Tavşan Adası

Ağlayan Ağaç

Boztepe Adası’nda bulunan Ağlayan Ağaç, Amasra’da görülecek yerlerden biri. Denizden ve havadan aldığı nemi toplayan ağaç, yılın belli dönemlerinde bu nemi yapraklarından yağmur damlası olarak geri veriyor. Ağacın 300-350 yaşlarında olduğu düşünülüyor. Ağacın bulunduğu tepeden Amasra manzarasını ve Tavşan Adası’nı izleyebilirsin.

Bartın Irmağı

Bartın Irmağı antik çağlarda Parthenios adı ile anılıyordu. Şehir de adını buradan alıyor. Ilgaz Dağları’ndan doğan Bartın Irmağı, Boğaz mevkiinden Karadeniz’e dökülüyor. Gemilerle Karadeniz’den şehre kadar ulaşma imkanı sunan düzenli bir akarsu olarak dikkat çeken Bartın Irmağı, balıkçılık için de elverişli bir ortam sağlıyor. Bartın’da tekne turuna katılarak keyifli zaman geçirebilirsin.

Bartın'da gezilecek yerler - Bartın Irmağı

Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı, Bartın ve Kastamonu il sınırları içinde kalıyor. Merak edenler için söyleyelim milli parkın %52’si Bartın’da yer alıyor. Türkiye’de en çok mağaraya ev sahipliği yapan milli park olarak anılan Küre Dağları Milli Parkı’nın en derin mağarası 250 m ile Ilgarini Mağarası (Kastamonu) ve en uzun mağarası ise 1,5 km ile Eşekçukur Kuylucu Mağarası.

Küre Dağları Milli Parkı ve çevresi, coğrafi olarak çok değerli bir alan. Hatta ilk coğrafyacılardan Strabon, yazdığı Geographika kitabında şimşir ağacının en iyi cinsinin Amastris yani Amasra topraklarında yetiştiğini söylüyor. Evliya Çelebi de seyahatnamesinde bu yöreyi “ağaç deryası” olarak tanımlıyor. Oldukça geniş alana yayılmış olan bu milli park içinde doğayla buluşup tertemiz havayı ciğerlerine doldurabilirsin.

Bartın'da gezilecek yerler - Küre Dağları Milli Parkı

Milli parkı verimli bir şekilde keşfedebilmek isteyenler için 14 farklı tur güzergahı belirlenmiş. Bu güzergahlar boyunca yaban hayatını, doğal orman yapısını, mağaraları gözlemleyebilirsin. Küre Dağları Milli Parkı tur güzergahları aşağıdaki gibi sıralanıyor.

  • Karadere Vadisi Tur Güzergahı
  • Başköy-Karapınar Çayırı Tur Güzergahı
  • Turanlar Köyü – Zoni Yaylası – Karapınar Çayırı –  Söğütlü Köyü Tur Güzergahı
  • Fırınlı Köyü – Sipahiller Köyü Tur Güzergahı
  • Ören Köyü – Pınarsu Tur Güzergahı
  • Yaylaköy / Başköy- Armutlu Çayırı Tur Güzergahı
  • Yanardağ Mahallesi – Horma Kanyonu – Ilıca Şelalesi – Tur Güzergahı
  • Kerteköy – Kokurdan Yayla – Valla Kanyonu Tur Güzergahı
  • Valla Mahallesi – Valla Kanyonu Tur Güzergahı
  • Yumaklı Mahallesi – Valla Kanyonu Tur Güzergahı
  • Kerteköy – Dağlı Köyü Tur Güzergahı
  • Dağlı Mahallesi – Kok Çukuru – Çalköy Mahallesi Tur Güzergahı
  • Şenpazar Cide Karayolu – Çamdibi Mahallesi Tur Güzerahı
  • Şenpazar Cide Karayolu – Çamdibi Mahallesi Tur Güzergahı

Bartın'da gezilecek yerler - Küre Dağları Milli Parkı

Bartın’ın Yaylaları

Uluyayla

Bir kısmı Bartın’da, bir kısmı Karabük’te yer alan Uluyayla, Bartın’ın Ulus ilçesine 27 km mesafede yer alıyor. Yaylaya gidene kadar yol boyunca göreceğin manzaraların tadını çıkarmaya hazır ol. Geniş bir orman varlığına sahip olan Uluyayla’da ortalama yükselti 1000 m. Bu doğa harikası yaylanın yemyeşil ormanı ve rengarenk çiçekleri ile olduğu kadar mağaraları ve pınarlarıyla da seni etkileyeceğine emin olabilirsin.

Ardıç Yaylası

Ardıç kuşlarının çokluğu ile nam salmış olan Ardıç Yaylası, yaklaşık 1500 m yüksekliğe sahip. Doğal orman hayatını gözlemlemek ve doğayla iç içe olmanın tadını çıkarmak için harika bir ortama sahip olan yayla, Bartın’ın Kumluca beldesine 33 km uzaklıkta. Unutmadan söyleyelim Ardıç Yaylası kasım ve nisan ayları arasında karlar altında oluyor.

Gezen Yaylası

Ardıç Yaylası’na 8 km mesafede bulunan Gezen Yaylası, 1400 m yüksekliğe sahip. Muhteşem doğası ile görülmeyi bekleyen yaylada keyifli yürüyüşler yapabilir bol bol doğa fotoğrafı çekebilirsin.

Bartın'da gezilecek yerler - Bartın yoları

Bartın Şelaleleri

Ulukaya Şelalesi

Ulukaya Kanyonu ve Ulukaya Şelalesi, Bartın’ın doğal güzellikler arasında öne çıkan yerlerden. Ulus ilçesine 17 km mesafede, Drahna Vadisi içinde yer alan kanyon yaklaşık olarak 1 km uzunluğa ve 35 m yüksekliğe sahip. Kanyon üzerindeki bir kaya oyuğundan çıkan su, 20 m yükseklikten düşüyor ve Ulukaya Şelalesi’ni oluşturuyor. Buraların bir de efsanesi bulunuyor. Diyorlar ki şelalenin suyunu tadan kimse aşk acısını unutuyormuş, bizden söylemesi.

Bartın'da gezilecek yerler - Ulukaya Şelalesi

Gergece Şelalesi

Bartın’ın merkezne yaklaşık 12 km mesafede yer alan Gergece Şelalesi, döküldüğü yerde bir gölet oluşturuyor. Yemyeşil manzara eşliğinde şelalenin düşüşünü seyretmek ve manzaranın tadını çıkarmak için burayı mutlaka görmelisin.

Bu alanda piknik yapmak için uygun alanlar da bulunuyor. Şelaleye ulaşmak için önce Yeşilkaya Köyü’ne gelmelisin. Sonrasında yeşilliklerle çevrili yollardan yürüyerek Gergece Şelalesi’ne ulaşım sağlayabilirsin.

Gürleyik Şelalesi

Bartın ilinin Ulus ilçesine bağlı İbrahimderesi Köyü’nde yer alan Gürleyik Şelalesi, görülmeye değer bir güzellik sunuyor. Yaz aylarında suyun debisi düşük oluyor ancak bahar aylarında şelale oldukça güzel görünüyor. Şelalenin bulunduğu alana geldiğinde dere boyunca yürüyüş yapabilir, bolca doğa fotoğrafı çekebilirsin.

Bartın'da gezilecek yerler - Bartın şelaleleri

Göl Deresi Şelalesi

Bartın’ın Kurucaşile ilçesinde bulunan Göl Deresi Şelalesi, yaklaşık 12 km uzunluğunda bir vadi boyunca akan Göl Deresi’nin Çambu Koyu’na döküldüğü noktada oluşur. Bu nedenle Çambu Şelalesi olarak da anılıyor. Buraya geldiğinde muhteşem doğa fotoğrafları çekebilir, trekking ve dağ bisikleti gibi sportif aktiviteler dahil olabilirsin.

Bartın'da gezilecek yerler - Göl Deresi Şelalesi

Bartın’ın Mağaraları

Uluyayla Mağarası

İçinden dere akan Uluyayla Mağarası, Bartın’ın Ulus ilçesine 27 km mesafede yer alıyor. Mağaranın, bulunduğu ortamla oluşturduğu bütünlük muhteşem. Mağaranın bulunduğu bölge, serin ve temiz hava ile buluşup doğayla iç içe olma imkanı sunuyor.

Kemerli Mağarası

Küre Dağları Milli Parkı’nın Ulus tarafında yer alan Kemerli Mağarası, 2 m yüksekliğe ve 18 m uzunluğa sahip. Kemerli Mağarası’na ulaşımı kolaylaştırmak için yapılan yürüyüş yolları ve ahşap seyir terası sayesinde manzaranın keyfini çıkarabilirsin.

Gürcüoluk Mağarası

Bartın’da, Karakaçak Köyü’nün Ovacık Mahallesi’nde bulunan Gürcüoluk Mağarası, yaklaşık 4 m genişliğinde ve 5 m uzunluğunda bir mağara. 15-20 civarı odadan oluşan mağaranın ilk odasında dikit ve sarkıtlardan oluşan ilgi çekici bir atmosfer var.

2013 senesinde Gürcüoluk Mağarası Tabiat Parkı olarak ilan edilen alanda, yürüyüş yolları ve piknik alanları bulunuyor. Bartın gezisi sırasında doğa yürüyüşü ve mağara keşfi için buraya gelebilir, doğayla iç içe olmanın tadını çıkarabilirsin.

Bartın'da gezilecek yerler - Delikli Şile

Bartın Plajları

Bartın, yemyeşil ormanlık alanlarının yanı sıra 59 km uzunluğunda kıyı şeridine sahip. Bartın kıyısı boyunca çok sayıda koy ve plaj bulunuyor. Yaz aylarında Bartın’da bulunursan bu plajlarda yüzmenin ve güneşin tadını çıkarabilirsin. İnkumu Plajı’nın sembolü ağaçlı kayayı görmeyi ihmal etme.

Özellikle temmuz ve eylül ayları arasında Bartın plajlarında keyifle vakit geçirmek mümkün. Deniz kenarına yakın Bartın Otelleri’nden birinde yerini ayırtarak burada güzel bir tatil yapabilirsin. Bartın’da denize girilecek yerler arasında aşağıdaki plajlar sayılabilir.

  • İnkumu Plajı
  • Amasra Plajı
  • Mugada Plajı
  • Güzelcehisar Plajı
  • Büyük Liman Plajı
  • Küçük Liman Plajı
  • Çakraz Plajı
  • Bozköy Plajı
  • Deliklişile Plajı
  • Kızılkum Plajı
  • Kurucaşile Plajı
  • Kapısuyu Plajı
  • Tekkeönü Plajı
  • Tarlaağzı Plajı
  • Akkonak Çötlük Plajı

Bartın'da gezilecek yerler - İnkumu Plajı Ağaçlı kaya

Bartın’ın Tarihi Yerleri

Bartın Kent Müzesi

M.Ö. 2000 yıllarından günümüze uzanan 4000 yıllık Bartın tarihinin anlatıldığı Bartın Kent Müzesi; bu bölgenin coğrafik yapısına, ticari hayatına, tarihi zanaatçılar çarşısı ve Galla Pazarı gibi değerlerine, mimarisine, kültürel hayatına, siyasi tarihine, halk geleneklerine, ev yaşamına ve Bartın’ın mutfak kültürüne dair eserler de barındırıyor. Şehri her yönüyle tanımak için ilk duraklarından biri bu müze olabilir.

Karakaşoğlu Hacı Arif Kaptan Şadırvanı

Hacı Arif Bey tarafından 1912 senesinde yaptırılmış olan Karakaşoğlu Hacı Arif Kaptan Şadırvanı, sekiz mermer sütun üzerine oturtulmuş. Şadırvanın kubbesinden bir avize sarkıtılmış ve akşamları burası aydınlatılıyor. Görülmeye değer bir manzara sunuyor.

Tarihi Bartın Evleri

Çoğunlukla Yalı Boyu ve Orduyeri mahallelerinde yer alan ve koruma altına alınmış olan ahşap Bartın Evleri, genellikle iki katlı yapılar olarak karşımıza çıkıyor ve ağaç çitlerle çevrili bir bahçe içerisinde bulunuyor. Bahçelerde taştan bir kuyu oluyor.

Osmanlı’nın son dönemlerinde yaşanan modernleşmenin mimari yansıması olan Tarihi Bartın Evleri, tüm ziyaretçilere yöreye özgün mimari yapıyı gözlemleme fırsatı sunuyor.

Bartın'da gezilecek yerler - Tarihi Bartın Evleri

Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi

Kemal Samancıoğlu, Bartın’ın eski belediye başkanlarından biri. Kendisinin doğum büyüdüğü tarihi ahşap ev, Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi olarak misafirlerini ağırlıyor. Müzede kişisel eşyaların dışında yöre halkı tarafından bağışlanmış olan 700 kadar etnografik eser sergileniyor. Günlük yaşam cansız mankenler ile anlatılmış.

Amasra Müzesi

Amasra’nın ilk ve tek müzesi olan Amasra Müzesi, ilk olarak belediye binası içinde bir odada 1955 senesinde ziyarete açıldı. Amasra tarihinden izler taşıyan eserlerin sergilendiği müze, 1982 senesinde 4 adet sergi salonu ile yeni binasında hizmet vermeye başladı. Müzede Helenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait etnografik ve arkeolojik eserler görülebiliyor.

Bartın'da gezilecek yerler - Amasra

Amasra Kalesi

Zindan Kalesi ve Sormagir Kalesi olmak üzere iki bölümden oluşan Amasra Kalesi, Roma dönemi tarihi yapıları arasında yer alıyor. Bizans, Ceneviz ve Osmanlı gibi farklı medeniyetleri de görmüş olan kale onarılarak kullanılmaya devam etmiş. Surların üstünde yer alan kabartmalar ise günümüzde bile sağlam olarak görülebiliyor.

Cenevizliler zamanında Amasra Kalesi’nin içine Küçük Kilise adı verilen bir yapı inşa edilmiş. Osmanlıların bölgeye gelmesinden sonra bu kilise Fatih Camii olarak dönüştürülmüş. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Bartın’ın tarihi açısından önemli olan bu kale, Amasra’yı kuşbakışı izlemek için de iyi bir nokta.

Cenova Şatosu

İlk olarak bir iç kale halinde inşa edilen tarihi yapının Cenova ailesi tarafından saray haline getirilmesi ile dönüşen Cenova Şatosu, Amasra’nın önemli yerlerinden biri. Şatonun Cenova armalı ana kapısı, Büyük Liman tarafında bulunuyor.

Cenova Şatosu, girişindeki taş bloklar ile dikkat çekiyor. Bu taş bloklarda Cenova, Poggio, Malaspina gibi Amasra’ya hakim olmuş ailelerin armaları yer alıyor.

20 Kasım 2024 İstanbul At Yarışı Sonuçları: 20 Kasım İstanbul Altılı Ganyan At Yarışı Sonuçları 20 Kasım 2024 İstanbul At Yarışı Sonuçları: 20 Kasım İstanbul Altılı Ganyan At Yarışı Sonuçları

Bartın'da gezilecek yerler - Cenova Şatosu

Kuş Kayası Yol Anıtı

Amasra’ya 4 km mesafede yer alan Kuş Kayası Yol Anıtı, Bartın’ın simgelerinden biri olarak görülüyor. Bu anıt Roma döneminde inşa edilmiş. Yapılış amacı ise askerlerin dinlenip su ihtiyaçlarını karşılayabilmesiymiş.

Anıttan günümüze iki kitabe, insan ve kartal figürleri, oturma alanları kalmış durumda. Kartal figürünün sınırsız gücü, insan figürünün ise bu yolun yapımında önemli rol oynayan Aquilla’yı temsil ettiği düşünülüyor.

Tarihi Kemere Köprüsü

Amasra’da Boztepe-Zindan Mahallesi’ni Sormagil Mahallesi’ne bağlayan Kemere Köprüsü, Bartın’ın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biri. Romalılar tarafından yapılan köprü, bölgedeki diğer medeniyetlerin zamanına da şahitlik etmiş. Yakın dönemde aslına uygun olarak yenilenip sağlamlaştırılmış olan köprü, Amasra manzarasını izlemek için güzel bir konumda.

Bartın'da gezilecek yerler - Tarihi kemere Köprüsü

Bartın’da Yapmadan Dönme

  • Ağlayan Ağaç’ı ziyarete gitmeli ve bulunduğun yerden çayını yudumlayarak Tavşan Adası’nı izlemelisin.
  • Pum pum çorbası, kabak burması, pirinçli mantı gibi Bartın’ın yöresel yemeklerini denemelisin.
  • Amasra’da balık ve salata yemeli, ardından Boztepe’de günü batırmalısın.
  • Çekiciler Çarşısı’na uğramalı ve “Bartın’dan ne alınır?” sorusunun cevabını yerinde görmelisin.
  • Olabildiğince Bartın’ın doğal güzellikleri ile buluşmalı, mevsim müsaitse Bartın plajlarının tadını çıkarmalısın.
  • Güzelcehisar Lav Sütunları’nı ve Kuşkayası Yol Anıtı’nı Bartın’da görülecek yerler listene mutlaka eklemelisin.

Bartın'da gezilecek yerler - Amasra'da gün batımı

(etstur)