Kastamonu Pancar Ekicileri Kooperatifi, 22 Ocak 2025 tarihinde olağanüstü kongreye gideceğini duyurdu. Başkan adayı Burhan Tuzsuz ve yönetim kurulu, kooperatifin bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetleri, kongre kararının sebeplerini ve haklarında öne sürülen iddialara ilişkin detaylı bir şekilde kamuoyunu bilgilendirdi ve yanıt verdi.
1963’ten Bugüne Ortakların Gücüyle Yönetilen Kooperatif
Açıklamanın başında, kooperatifin tarihi önemine değinerek şunları söyledi:
"Bir ucu Sinop, diğer ucu Çankırı olan; kadını erkeğiyle ellerinin nasırı, her damlası helal alın terleriyle 1963 yılında kurulup, bugüne kadar ortaklarının verdiği yetki ile yönetilen Kooperatifimiz, 22.01.2025 tarihinde olağanüstü kongreye gitme kararı almıştır. Olağanüstü kongre kararının ana sebepleri şunlardır."
Olağan Kongre Neden Öne Çekildi?
Kooperatifin olağan kongresi 2025 yılının Ağustos ayında yapılması gerekirken, bazı sebeplerden ötürü bu kararın öne çekildiği belirtildi. Bu durumu şu ifadelerle açıkladı:
"2025-2026 yıllarında yapmayı tasarladığımız yatırım projelerinin genel kuruldan yetki alınması gerektiğinden öne çekmeyi planlamıştık. Bu esnada Tarım Bakanlığı’nın teftişi neticesinde, yönetim kurulu üyelerinin son 4 yıl içerisinde pancar ekme zorunluluğunun bulunduğunu beyan etmesi de olağanüstü kongre kararı alınmasını zorunluluk haline getirdiğinden, 22.01.2025 tarihinde denetim kurulu yetkisini kullanarak seçim takvimini açıklamıştır. Seçim takviminin açıklanması ile birlikte 4 yıl önce ortaklarımızın yetki veremeye layık bulmadığı ekip ve onların yerel basındaki kalemşörü basın ve ahlak kurallarına aykırı sosyal medya ve yayın kuruluşları vasıtasıyla ortaklarımızın ve kamuoyunun zihnini bulandıracak söylemler servis edilmeye başlamışlardır."
"Öz Kaynaklar Toplamı, Bugün İtibarıyla 145.705.693,00 TL'ye Ulaştı"
Başkan Adayı Burhan Tuzsuz ve yönetim kurulu üyeleri, görev süresi boyunca yaptığı yatırımlar ve ekonomik başarılarla dikkat çekti. Bu başarıları şöyle sıraladı:
"Kooperatifimizin mevcut yönetim kadrosu 05.07.2021 tarihinden bu tarafa görevi başında olup görevi devir aldığındaki öz kaynaklar toplamı 69.826.597.00 TL iken bugün itibari ile 145.705.693,00 TL'ye ulaşmıştır. Görev süremiz içerisinde sözleşmeli arpa ve buğday ekimi ile sertifikalı kendi tohumluk üretimimizi gerçekleştirdik. Her yıl 250 bin fide tedariki yaparak çiftçilerimize destek olduk. Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırım Destekleri Programı kapsamında yağmurlama, sulama hibe projeleri ziraat mühendislerimizden oluşan personellerimizle 3 yılda 500'ün üzerinde ortağımızın hibe almalarını sağladık.
Kooperatifin araç ve ekipman filosuna vinçlerle takviye ederek ek yükleme ve boşaltma maliyetlerini düşürdük. Kooperatifimizin Subaşı hariç bütün satış mağazaları 12 adet yeniden dizayn edilerek kendi mülkümüze dönüştürülmüştür. Boyabat ve Devrekani'ye satış mağazalarımızdan hariç depolar yapılarak depo kiralama maliyetlerini sıfırlayıp, Boyabat depomuzu TMO'ya kiralayarak gelir arttırıcı hizmetlere imza attık. Alatarla bölgesinde mülkiyeti kooperatifimize ait arazinin bitişiğindeki araziyi satın alarak yeni yatırımların önü açılmıştır. Tüm satış mağazalarımızın hizmet sahaları kumlanmıştır. 2022 yılında kurulumunu gerçekleştirdiğimiz Bük Satış Mağazamızda hububat eleme tesisi vasıtasıyla 10 tonluk eleme, ilaçlama ve yabancı maddelerden ayırma hizmetlerini üreticilerimize kazandırdık.
Hayvancılığın önünü açarak yurt dışından simental gebe düve ithalatı yaparak 285 adet gebe düveyi ortaklarımıza temin ettik. Taşköprü İlçesinde 2830 metrekare fabrika, 1760 metrekare depolama alanı olarak toplam 8574 metrekare yüzölçümlü içerisinde kantarı da olan konut dışı kentsel çalışma alanı alarak ruhsatlı taşınmaz kooperatif mülkleri arasına katılmıştır. Kastamonu Merkez Aşağı Elyakut köyünde TKDK tarafından Avrupa Birliği standartlarına uygun şekilde yapılmış yaklaşık 2000 m² kapalı alana sahip toplamda 11232 m² yüzölçümlü 300 büyükbaş besi çiftliğini içerisinde süt sağım üniteleri, soğutma tankları vb. gibi demirbaşlarıyla kooperatifimizin uhdesine alınmıştır."
Dedikodu ve İddialara Cevap: "Satmamışız, Satın Almışız"
Başkan adayı Burhan Tuzsuz ve yönetim kurulu üyeleri, çiftçilere sağladıkları desteklere vurgu yaparken, ortaya atılan iddialara şu şekilde cevap verdiler:
"Konuşmanın başında bahsettiğim dedikodu ve iddialara kamuoyu ve ortaklarımıza duyduğumuz saygıdan dolayı cevap vereceğiz. 1999 yılında kooperatif parasıyla alınan Kayseri Şeker Fabrikası'nın %4'lük hissesi satılmamıştır. Sadece %0,94'lük hisse, o günün kuru üzerinden satılarak kooperatifin mali yapısı güçlendirilmiştir. Taşköprü Ağcı Kişi Mahallesi'nde kooperatifimize satın alınan 592 ada - 11 parsel numaralı betonarme fabrika, 2 katlı betonarme konut ve arsa vasıflı, 8.574,39 m² yüzölçümlü arsa üzerinde bulunan tesisin 08.05.2024 tarihi itibariyle serbest piyasa değeri yasal olarak 79.000.000,00 TL, mevcut değeri ise 79.450.000,00 TL olarak ekspertiz raporuyla tespit edilmiştir. Kooperatif, bu tesisi 62.000.000,00 TL'ye satın almıştır. Satın alma amacı, Taşköprü sarımsağının işleneceği bir fabrikaya dönüştürme planlarımız dahilindedir.
Elyakut Köyü'nde kooperatifimize satın alınan 110 ada - 149 parsel numaralı tarla vasıflı, 11.232,16 m² yüzölçümlü arsa üzerinde bulunan 300 büyükbaş kapasiteli tesisin 15.07.2024 tarihi itibariyle serbest piyasa rayiç değeri yasal olarak 47.880.000,00 TL, mevcut değeri ise 50.050.000,00 TL olarak ekspertiz raporuyla belirlenmiştir. Değerlendirme raporuna dahil edilmeyen makine, teçhizat, trafo ve ekipmanlarıyla birlikte bu tesis 49.500.000,00 TL'ye satın alınmıştır. Satın alma amacımız, aracı kurumları aradan çıkararak doğrudan damızlık ithal belgesi alınması ve yurtdışından damızlık ithalatı yoluyla ortaklarımıza uygun fiyatlı hayvan teminidir. Bu sayede kooperatifimiz ithalat yetki belgesini almıştır.
Bahsi geçen her iki gayrimenkul alımı, ortaklarımızın bilgisi dahilinde ve mali genel kurulda ortakların verdiği yetkiye dayanarak kooperatifimize kazandırılan çok amaçlı mülklerdir. Yani, ne olmuş? Satmamışız, satın almışız. Buradan şunu ifade edelim ki, Kastamonu Pancar Kooperatifi, yönetim kademeleri dahil, hiç kimsenin kendi çıkarına göre yönettiği ve karar aldığı bir kurum değildir. Kerameti kendinden menkul gazeteciye ve fitne üretmekten başka bir becerisi olmayanlara tavsiyemiz, kooperatif kazanımlarını yerinde görsünler. Muhataplarıyla yüzleşip, gazete köşelerinde ve sosyal medya platformlarında ahkam kesip kalem oynatmasınlar.
Kooperatifimiz kurumsal bir yapıya sahip olup sürekli denetime tabi, üst birliği Pankobirlik’tir. Kooperatif, 3 ayda bir iç denetimden, dönemsel olarak Denetim Kurulu tarafından yılda bir, Pankobirlik müfettişlerince, yılda üç defa bağımsız denetçilerle ve yılda bir defa Tarım Bakanlığı müfettişlerince denetlenip teftiş edilmektedir. Tüm denetim birimi raporları kayıt altına alınır. Kooperatifin tüm kararları, ortaklarının verdiği yetkiye istinaden alınır ve genel kurullarında ibra edilir. Üyesinden çalışanına, yönetim kademesine kadar herkesin görev ve yetkileri kooperatif anasözleşmesinde yazılıdır ve hiç kimse bu kurallara aykırı davranamaz."
Seçimlere Hazırlık: "Biz Karşılıklı Hizmet Yarışı Olsun İstedik"
Yaklaşan seçimlere ilişkin şu değerlendirmeyi yaptılar:
Yönetim kadrosundaki her iki liste adayları olarak, biz istedik ki karşılıklı bir hizmet yarışı olsun ve gönlünü kazanan liste seçimden zaferle çıksın. Görüyoruz ki, fitne ve dedikodunun ötesine geçemeyenler, seçimden ümitlerini kesmiş olmalılar; o yüzden yalan ve yanlış bilgilerle zaman harcamaya devam ediyorlar. Biz ise, yönetim kadromuzu yenileyerek, ortaklarımızın yararına olacak projelere odaklanıyor ve hizmetlerimizle gurur duyulacak hedeflere kilitleniyoruz. Bu vesileyle, ortaklarımız rahat olsunlar, biz kazanacağız. Hizmet yine ayağınıza gelecek ve kapımız her zaman açık olacak. Her kademede ayakta karşılanıp, kapıya kadar uğurlanacaksınız. Dedikodu değil, iş üretenlerin yanında olun. Allah'a emanet olun." şeklinde açıklamalarını sonlandırdılar.