Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde bir parka Kurtuluş Savaşı'nda cephaneleri korumak isterken donarak şehit olan Kastamonulu Şerife Bacı'nın adı verildi. Parka şehidin fedakarlığını anlatan bir de tabela asıldı. Görkemli bir törenle açılan parkın tabelaları magandalar tarafından tahrip edilince Tekirdağ Kastamonulular Derneği'nin talebi üzerine tabelalar değiştirilmek üzere söküldü. Skandal işte o zaman patladı.

ŞERİFE BACI'NIN ADINI SİLDİLER

Kastamonu Sehit Serife Baci Tekirdag 1

Süleymanpaşa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, Şehit Şerife Bacı'nın adını taşıyan tabelaları değiştirerek, eski bir belediye başkanının adını taşıyan tabela astı. Şehide yapılan saygısızlık, hem Tekirdağ halkı, hem de Tekirdağ'da yaşayan Kastamonulular arasında şok etkisi yarattı. Gelen tepkiler üzerine tabeladan eski başkanın adı da silindi. Boş tabela asılan park, "isimsiz park" olarak ilçede alay konusu oldu. En büyük tepki ise Kastamonulular Derneği'nden geldi.

"BAŞKANA ULAŞAMIYORUZ"

Kastamonu Sehit Serife Baci Tekirdag 2

Tekirdağ Tümkasder Başkanı Rasim Gürsoy, "Kastamonulular olarak bu bize yaptıkları ilk ayrımcılık değil. Önceki dönem belediye başkanı derneğimize her 15 günde bir yöremizin yiyeceklerini yapıp ücretsiz olarak ikram etmemiz için masa, sandalye ve çadır tahsis etmişti.

Kastamonu'nun Kahraman Kadını Şerife Bacı'nın Unutulmaz Fedakarlığı

Bu çadırın brandasının yırtıldığını ve değişmesi gerektiğini söylediğimiz de elimizdeki çadırı komple aldılar ve geri vermediler. Şimdi de Kurtuluş Savaşı şehidi olan ve ülkemizin bağımsızlığı için cephaneleri koruyup donarak ölen Şerife Bacı'nın adını sildiler.

Kastamonu'nun Kahraman Kadını Şerife Bacı'nın Unutulmaz Fedakarlığı 2

Süleymanpaşa Belediye Başkanı ve yardımcılarına ulaşamıyoruz. Ulaşsak dahi, vaat var icraat yok. Birileri bu ayıba son vermeli. Beceremiyorlarsa veya yapmak istemiyorlarsa, bıraksınlar biz yapalım" dedi.

Şerife Bacı Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Hikayesi

Kurtuluş Savaşı kahramanlarından birisi olarak kabul edilen Şerife Bacı'nın ismi dönem dönem gündeme gelebiliyor. 

Şerife Bacı 1900-1921 yılları arasında yaşamıştır. Milli Mücadele için cephane taşıdığı esnada, donarak hayatını kaybetmiş, Kurtuluş Savaşı kahraman kadınlarından birisidir. 

Taşköprülüler onu çok seviyordu: Anne acısı yaşadı! Taşköprülüler onu çok seviyordu: Anne acısı yaşadı!

Şerife Bacı Kimdir?

1900 yılında Seydiler'de dünyaya gelen Şerife Bacı, Kastamonu'da bulunan cephanelerin Ankara'ya götürülebilmesi adına, mücadele vermiş, 1921 yılında donarak hayatını kaybetmiştir. Kurtuluş Savaşı'nda özellikle yaşlı kadın ve erkeklerin cephane götürmek için çalışmaları, Şerife Bacı'yı işe koymuştur. Kendisi bu konuda Milli Mücadele'ye destek olabilmek adına yüklediği cephaneyi Ankara'ya götürmeye çalışmıştır.

Şerife Bacı Hayatı

Savaş esnasında Ankara'da cephanenin eksik olduğunu öğrenen Şerife Bacı, bunun için gönüllü olarak çalışmak istemiştir. Yaşının henüz genç olması, etrafındaki yaşlı kadın ve erkeklerin azimle mücadelesi kendisi çok etkilemiştir.

1900 yılında doğduğu Kastamonu şehrinde ve diğer illerimize ismi birçok kuruma verilmiştir. Şuan İnebolu sahilinin bir parkında içeri kısımda, 2001 yılında Aytaç Yalman tarafından yaptırılmış Şerife Bacı anıtı bulunur. Anıtın yapılma amacı, Şerife Bacı'nın Kurtuluş Savaşı esnasında verdiği kahramanca mücadelenin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır.

Türk kadınının kahramanlığının simgelerinden olan Şerife Bacı'nın hikayesi oldukça ilginçtir. Yaşıtlarının aksine mücadeleye adadığı bedeninin donması, savaş yıllarındaki sıkıntıların göstergelerinden birisidir.

Şerife Bacı ne yaptı?

Şerife Bacı 1921 yılında soğuktan donarak vefat etmiştir. Ancak hikayesinin acı tarafı mücadelesinin tertemiz olmasından kaynaklanıyor deniliyor. Şerife Bacı, taşıdığı cephanelerle birlikte yorgunluktan bitap düştüğünden dinlenmeye koyulmuştur.

Hava buz gibi olduğundan, düşündüğü tek şey kucağındaki yavrusuna bir şey olmaması ve cephaneleri sapasağlam Ankara'ya taşımaktı. Ancak soğuk direncini gittikçe kırıyordu. Ayağa kalkıp yola devam etmek istese de buna takati kalmadığından yere yığıldı. Yere yığıldığında artık geç olduğunu anlayan Şerife Bacı, kazağını çıkararak cephanelerin üzerini örtmüş.

Daha sonra yavrusunun donmaması için sıkı sıkıya sarılmış ve vefat etmiştir. Cephanelere bir şey olmaması adına kazağını çıkararak onları örtmesi, yaşamının son diliminde yavrusunu yaşatmak için mücadelesi, Kurtuluş Savaşı kadınının önemini gösteriyor.

Şerife Bacı anıtı haricinde, birçok kurum onun ismiyle anılıyor. 

(sabah)

Editör: Kastamonu Haber Merkezi