Taşköprü Postası İnternet Haber Sitesi olarak ilçemizin köy nüfusunun yoğunlukta olması hususunu göz önünde bulundurarak ve sizlerden gelen talep üzerine köylerimizin tanıtımına yer vermeye devam ediyoruz. Bugünkü köyümüz ise Akseki köyü...

Akseki köyü, Kastamonu il merkezine 52 km, Taşköprü ilçe merkezine ise 12 km mesafede konumlanmaktadır. Büyük bir kayalığın yamacında kurulmuş olan köy 2022 verilerine göre 71 kişilik bir nüfusa sahiptir. Köyde çok sayıda hane olmasına rağmen sürekli ikamet eden hanelerin sayısı 50’dir. Yaz aylarında köyün nüfusu artmaktadır. Taşköprü’nün diğer köyleri gibi özellikle İstanbul başta olmak üzere birçok şehre göç veren bir köydür.

Akseki köyü, sadece merkez mahallesi bulunan bir köydür ve tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte Türklerin Taşköprü'yü fethinden kısa bir süre sonra kurulduğu düşünülmektedir. Köyün adı, 1487 yılı kayıtlarında “Aksekü” olarak geçmektedir.

Akseki (6)

Taşköprü’nün güney yamaçlarında konumlanan Akseki köyü güneşin doğuşunu en güzel şekilde görebilen köylerden biridir.

Akseki köyünün temel geçim kaynakları arasında hayvancılığın yanı sıra sarımsak, buğday, mısır, arpa ve yem bitkileri gibi tarım ürünleri bulunmaktadır.

Akseki (5)

1994 yılından bu yana Akseki köyünün muhtarlığını üstlenen Murat Çelik aynı zamanda Taşköprü Ziraat Odası Başkanlığı görevini de sürdürmektedir.

Osmanlı’dan günümüze zengin topraklarıyla Yeşilyurt köyü Osmanlı’dan günümüze zengin topraklarıyla Yeşilyurt köyü

Ayrıca muhtarlığın girişimleri sonucunda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün “Bin günde bin gölet” projesi kapsamında etüt çalışmaları tamamlanan göletin yapımına başlanması planlanıyor.

Akseki’den Çin’e uzanan ticaret ağı

Akseki köyünü diğer köylerden ayıran en önemli özelliği ise köyde ciddi oranda mermer madeni rezervi bulunmasıdır. Bu mermer Ocağı 5 yıl boyunca Yıldırımlar Mermercilik firması tarafından işletildikten sonra günümüzde faaliyet göstermemektedir.

Akseki köyünden çıkarılan mermerin Çin’e ihraç edildiği bilinmektedir. Uzmanlara göre, Akseki'den çıkarılan mermer ülkemizde çıkarılan mermerler arasında sayılı konumdadır.

Sarı Kızın İni

Taşköprü ilçe merkezine 12 km mesafede bulunan Akseki köylüleri arasında "Sarı Kızın İni" olarak bilinen bölgede bulunan mağara, Taşköprü Yerel Eylem Grubu ve Taşköprü Belediyesi'nin destekleri ile yürütülen turizm rotalama çalışmaları kapsamında Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmete Haberal tarafından geçtiğimiz yıl tespit edilmişti.

‘Sarı Kızın İni ile ilgili haberi okumak için tıklayabilirsiniz’

Akseki (1)-1

Köyün yetiştirdiği kişiler arasında ise İstanbul'da turşuculuk işi ile uğraşan Orhan Ergan, İbrahim Ergan, Hasan Ergan ve Ayhan Ergan, İstanbul'da nakliyecilik yapan Servet Ergan, Taşköprü ilçesinde mobilyacı esnaflarından Çallı Mobilya sahibi Fahri Çallı, taksici esnafı Mehmet Ali Çelik, Yüksel Çalık ve Ahmet Ünsal, emekli öğretmen Fikri Çelik, İstanbul'da çantacı esnafı olan Adnan Çiftçi, İstanbul'da ticaretle uğraşan Kemal Çelik, İstanbul'da Eminönü Meşhur Turşucusu sahibi Hüseyin ve Hasan Demir, hayvancılıkla uğraşan Hüsnü Ünsal ve Hasan Özcan ile Yunus Çelik yer almaktadır.

Akseki (1)-3

Muhabir: Deniz Çam