Prof. Dr. Canan Karatay, o besinin yerine geçecek alternatif ve daha sağlıklı bir şey önerdi! Prof. Dr. Canan Karatay, ne söyledi?

İstanbul Ataşehir'de de sağlık hizmetleri tek çatıda İstanbul Ataşehir'de de sağlık hizmetleri tek çatıda

Ekmeğin sağlığa olan etkileri genellikle kişinin beslenme alışkanlıklarına, tüketim miktarına ve ekmeğin içeriğine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Bazı durumlarda, aşırı ekmeğin tüketilmesi veya belirli koşullara sahip bireyler için bazı potansiyel zararlar söz konusu oluyor. İşte ekmeğin vücudumuz üzerindeki zararlı etkileri ve yerine sınırsızca yememiz gereken o besin!

YÜKSEK KARBONHİDRAT İÇERİĞİ

Beyaz ekmek gibi işlenmiş tahıllardan yapılan ekmekler, yüksek karbonhidrat içeriğine sahip oluşları ile dikkat çekiyor. Aşırı miktarda tüketildiğinde kan şekerinin hızla yükselmesine ve düşmesine neden olabiliyor, bu da kan şekeri seviyelerinin dengelenmesini zorlaştırıyor.

ÇÖLYAĞA VE GLUTEN HASSASİYETİNE DE DAVETİYE ÇIKARIYOR

Gluten, buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olarak biliniyor ve bazı insanlar için sindirilmesi zor olabiliyor. Gluten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler, ekmeği tüketmeleri durumunda sindirim sorunları, bağırsak irritasyonu ve diğer semptomlar yaşayabiliyor.

İŞLENMİŞ İÇERİKLERE SAHİP

Bazı hazır ekmekler ve ekmek ürünleri, koruyucu maddeler, yapay tatlandırıcılar, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve diğer işlenmiş içerikler içerebiliyor. Bu tür bileşenlerin aşırı tüketimi, metabolik sendrom, obezite ve kalp hastalığı riskini artırabiliyor.

GLİKOLİZASYON RİSKİ

Fırınlanmış ekmeklerde, yüksek sıcaklıklarda proteinler ve karbonhidratlar arasındaki kimyasal reaksiyonlar sonucu glikozilasyon end ürünleri (AGE'ler) oluşabiliyor. AGE'lerin aşırı alımı, iltihaplanma, yaşlanma ve kronik hastalıkların riskini artırabiliyor.

TEK TİP BESLENME TEHDİTİ

Ekmek, birçok kişi için ana karbonhidrat kaynağı olarak öne çıkıyor ve tek başına tüketildiğinde diğer besin gruplarının eksikliğine neden olabiliyor. Dengesiz beslenme, vücuda gerekli olan vitaminler, mineraller ve diğer besin maddelerinin alımını azaltabiliyor.

OBEZİTE VE ŞİŞKİNLİK

Aşırı miktarda tüketildiğinde, ekmeğin yüksek karbonhidrat ve kalori içeriği kilo alımına ve obeziteye katkıda bulunabiliyor, özellikle de fiziksel aktivite seviyeleri düşük olan kişilerde bu etkiler çok daha fazla ve hızlı görülebiliyor.

YÜKSEK TUZ İÇERİĞİ

Bazı ekmek türleri yüksek miktarda tuz içerebiliyor. Aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve diğer sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Karatay'a göre ekmeğin sık tüketimi karaciğer yağlanması, diyabet, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa yol açıyor.

Ekmeğin zararları, tüketim miktarı, çeşidi ve bireyin sağlık durumuna bağlı olarak değişebiliyor. Dengeli bir beslenme planı içinde çeşitli ve ölçülü bir şekilde tüketildiğinde, kaliteli ekmekler sağlıklı bir diyete katkıda bulunabiliyor. Ancak, herhangi bir sağlık durumunuz varsa veya beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeyi düşünüyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmanız ayrıca önem taşıyor.

YERİNE CEVİZ YİYİN

Karatay, ekmeğin bağımlılık yapıcı ve organları çürütücü etkisine dikkat çekerek yerine cevizi öneriyor. Ceviz, sağlıklı yağlar, protein, lif, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir kuruyemiş türü olarak öne çıkıyor. Ancak, karbonhidrat içeriği diğer besin öğelerine göre daha düşük olduğu için de şişkinliği önlüyor. Bir ons (28 gram) ceviz yaklaşık olarak 4 gram karbonhidrat içeriyor.

Ceviz, karbonhidrat bakımından düşük olmasına rağmen, lif ve protein bakımından zenginlik gösteriyor. Bu, cevizin kan şekerini daha dengeli tutmaya yardımcı olabileceği anlamına geliyor. Lif ve protein açısından zengin bir atıştırmalık olarak tüketildiğinde tokluk hissini artırabiliyor ve açlık krizlerini önleyebiliyor.

(akşam)