TR82 Bölgesi’nde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) koordinasyonunda geliştirilen toplam bütçesi 4 milyon 500 bin lira olan 2 proje başarılı bulunarak desteklenmeye hak kazandı. Program kapsamında projelere 3 milyon 200 bin lira tutarında hibe desteği sağlanacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü SOGEP ile dezavantajlı bölgelerin beşerî sermayesini güçlendirmek ve toplumsal bütünleşme sürecine destek sağlayarak bu bölgelerdeki göç, yoksulluk ve işsizlik gibi sorunların ve değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçların kısa sürede karşılanması hedefleniyor.

TR82 Bölgesi’ne 3,2 milyon lira hibe desteği

2023 yılı başında programa yönelik hazırlık çalışmalarına başlayan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı paydaşlarla birlikte TR82 Bölgesi illerinde hazırlanan 2’şer projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvuru yapmıştı. Bakanlık tarafından ilan edilen program sonuçlarına göre TR82 Bölgesi’nden 2 proje başarılı bulunarak desteklenme hakkı elde etti.

Program kapsamında toplam bütçeleri 3 milyon 200 bin lira olan Kastamonu’dan S.S. Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği tarafından hazırlanan “Mısır Kurutma Tesisi” projesi ile Sinop’tan Gerze Belediyesi tarafından hazırlanan “Gerze Balıkçıları Kadınlarıyla Dünyaya Açılıyor” projesi mevcut bütçe koşulları çerçevesinde desteklenecek.

Taşköprü Belediyesi'nden çocuklara eğlenceli şölen! Taşköprü Belediyesi'nden çocuklara eğlenceli şölen!

ÇETMİ KÖYÜ'NE MISIR KURUTMA TESİSİ

S.S. Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği‘nin başvuru sahibi olduğu “Kastamonu Mısır Kurutma” projesi kapsamında Kastamonu’nun Taşköprü İlçesi’ne bağlı Çetmi Köyü’nde bir mısır kurutma tesisinin kurulması planlanıyor. Uygulanacak proje ile bölgede yeni istihdam alanları oluşturularak tarımsal işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlanması hedefleniyor. Kurutma tesisi, yoğunluklu olarak hayvansal yem üretiminde kullanılmak üzere tüm tohum cinsi mısırların kurutulması ile tarımdan elde edilen katma değerin yanı sıra mısır ekimi yapan çiftçilerin de gelirinin artmasını sağlayacak. Proje sayesinde mısır üretimi yapan çiftçiler, mahsullerinin besin değerlerini ve verimini kaybetmeden hem depolama hem de kurutma imkânına kavuşacak.

Proje ile 50 kadına istihdam sağlanacak

Gerze Belediyesi’nin başvuru sahibi olduğu “Gerze Balıkçıları Kadınlarıyla Dünyaya Açılıyor” proje ile ise Sinop’un Gerze İlçesi’nde bulunan Su Ürünleri Kooperatifi ile Gerze Yöresel Ürünler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ortaklığında temiz enerji ile üretim yapan bir balık işleme tesisi kurulacak. Tesiste palamut, lakerda, balık konserve, fileto, füme, her türlü şoklanmış balık tabağı ile somon füme, fileto, balık pastırması ürünlerinin üretilmesi ve markalaşarak ihracatı hedefleniyor. Katma değerli balık türevi ürünlerin de üretileceği işletmede, 50 kadının istihdam edilmesi planlanıyor. Sağlayacağı istihdam ile yerelde önemli bir geçim kaynağı olan balıkçılık üzerinden katma değerli üretim yapılarak, kadınların sosyoekonomik kalkınmasına ve ülke ekonomisine destek sağlanması amaçlanıyor."

Editör: Kastamonu Haber Merkezi