Amasya’da bir çiftçinin tarla sürerken bulduğu 134 Roma Sikkesi, Amasya Müzesinde sergileniyor.
8 bin 500 yıllık tarihi boyunca 14 medeniyete ev sahipliği yapmış Amasya’nın her yerinden tarihi eser fışkırıyor. Arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserlerin yanı sıra, kimi eserler de şans eseri bulunuyor.
Amasya’da tarlasını süren bir çiftçinin traktörüne takılan bin 134 Roma sikkesi, Amasya Arkeoloji Müzesinde koruma altına alındı.
Amasya'da bir çiftçi, tarlasını sürerken Roma dönemine ait bin 134 sikke buldu. Bu tarihi hazine, şu anda Amasya Müzesi'nde sergileniyor ve ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.
1983 yılında, Amasya Merkez Saraycık Köyü'nden Ahmet Bal, Saraycık Köyü Körpınar Mevkiinde kendi tarlasında çift sürerken tesadüfen bin 134 antik sikke buldu. Bilinçli tarla sahibinin ve Müze Müdürlüğü’nün çabaları sonucu 1134 Roma Sikkesi, Amasya Müzesinde sergilenmeye başladı.
"Bronzdan yapılmış olan bu sikkeler, Roma İmparatoru Büyük Constantinus'un (M.5.307-337) döneminde Smane (Antakya) ve Constantinapole (İstanbul)’da basılmış toplam 1134 sikkeden oluşmaktadır. Bronz define içerisinde sekiz ana grup bulunmaktadır. Bu gruplar, farklı dönemlerde ve yerlerde basılmış olmalarından kaynaklanmaktadır. Tespit edilen gruplardan bazıları, Roma İmparatoru Constantinus'un İstanbul'u fethi, taç giydirilmesi, dini görevleri üstlenmesi gibi konuları işlemektedir."
Sikkeler, 8 ana grupta çıkarılmış olup, her biri farklı tarihî detayları içermektedir. Bu detaylar arasında şunlar yer alıyor.
1- Ön yüz Constantinapole yazısı ve sola doğru elinde miğferli İmparator büstü
Arka yüz: Sola doğru elinde kalkan ve mizrak tutan Zafer tanrıçası Victory, Sman darp yeri.
2- Ön Yüz: VRBS ROMA yazısı ve sola doğru miğferli İmparator büstü
Arka yüz: Sola doğru dişi kurt un Ramus ve Romulusu emzirmesi
3. Ön yüz AVGG yazısı ve İmparator Constantinus sağa doğru diademli büstü
Arka yüz: GLORTEXERC ITVS yazısı ve iki alem etrafında mızraklı birer savaşçı figürü. CONT
4. Ön yüz CONSTANS. AVG yazısı, sağa doğru diademli Imparator büstü
Arka yüz: CLOR IAEXERC ITVS yazısı ve tek âlem etrafında mizrak birer savaşı figür
SMAN darp yeri
5. Ön yüz DN CONSTANTIVS AVG yazısı ve sağa doğru diademli imparator büstü
Arka Yüz Çelenk içerisinde VOT/XX/MVLT/XXX SMAN
6-Ön yüz DV. CONSTANTINUS AVG. Sağa doğru başı örtülü imparator büstü
Arka Yüz: QUADRIGA ve arabacıya uzanan bir savaşçı figürü, SMAN darp yeri
Ön yaz: CONSTANTINUS PAVGG yazısı ve sağa doğru beji örtüla imparator büste
Arka yüz: VN MR yazı giysili bir figüra. CONT. darp yeri.
Ön yüz: FLIVLHE LENA AVG yazra ve sağa doğru Helena'nın diademli büstü
Arka yüz FHXOV BLICK yazısı sola doğru, sağ elinde defne dalı, sol elinde mızrak tutan giysili kadın figürü. SMAN
Bu antik sikkeler, tarih meraklıları ve arkeoloji severler için büyük bir çekicilik oluşturmaktadır.
Sikkeler Hayranlık Uyandırıyor
Müzeye gelen ziyaretçiler bu antik sikkelerle ilgili duydukları hayranlık, şaşkınlık ve merakı paylaşarak, ”bu sikkelerin tarla süren bir çiftçi tarafından keşfedilmiş olmasının arkeolojik keşiflerin ne kadar önemli olduğunu bizlere anlatıyor. Amasya’nın bir köyünde bulunması da medeniyet beşiği olan kentin her yerinden tarih çıktığını da gözler önüne sermiş oluyor.” dediler.
Ayrıca Roma Bizans’a ait bu sikkelerin hayranlık uyandırdığını kaydeden ziyaretçiler, “Sikke tasarımlarına bakınca, o dönemin sanatsal anlayışını da görmüş oluyoruz. İmparator büstleri, zafer tanrıçasının tasviri ve diğer detaylar, antik sanatın zenginliğini gözler önüne seriyor. Aynı zamanda o dönemdeki politik, kültürel ve dini atmosferi de bu sikkelerle anlamış oluyoruz. Constantinus'un fethi ve onurlandırılması gibi bilgiler yer alıyor, Roma İmparatorluğu'nun tarihini bu sikkelerden anlamış olduk. Mutlaka Amasya’ya gelmeli ve bu müzeyi herkes gezmeli” ifadelerini kullandılar.
(objektif amasya)