Kastamonu

Çiftçiler hayal kırıklığına uğradı: Gelecek Partisi Kastamonu İl Başkanı Acar'dan TMO'ya tepki!

Gelecek Partisi Kastamonu İl Başkanı Harun Acar, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan buğday alım fiyatlarının çiftçiler üzerinde yarattığı hayal kırıklığını dile getirdi.

Abone Ol

Gelecek Partisi Kastamonu İl Başkanı Harun Acar, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan buğday alım fiyatlarının çiftçiler üzerinde yarattığı hayal kırıklığını dile getirdi. Acar, yüksek enflasyon baskısı altında geçim sıkıntısı çeken çiftçilerin gözünün kulağının TMO'nun açıklayacağı fiyatlarda olduğunu belirtti.

Acar, artan girdi maliyetlerine, yaşanan doğal afetlerin verdiği zararlara ve yükselen kredi faiz oranlarına rağmen çiftçilerin bu yıl da buğday ekimini yaptığını, ancak TMO'nun açıkladığı fiyat artışının hayal kırıklığı yarattığını söyledi. "Gece yarısı operasyonu gibi" diye nitelediği açıklamada, buğday fiyatlarının ton başına sadece bin lira arttığını belirtti.

Buğday fiyatlarının sadece çiftçilerin değil, ülkenin en temel sorunu olduğunu ifade eden Acar, "Ektiği buğdayı satamayan çiftçi varsa tarım yoktur. Üretim maliyetini karşılayamayan çiftçi varsa tarım yoktur. Dünyada gıda güvenliği ve üretim en önemli politikalardan biriyken, açıklanan buğday alım fiyatı Türkiye’nin tarımdan çıkma adımıdır." dedi.

TMO'nun bu kararının çiftçilerde büyük bir hayal kırıklığı yarattığını belirten Acar, ülkemizdeki ekonomik kriz koşulları ve artan maliyetler göz önüne alındığında yapılan artışın yetersiz kaldığını vurguladı. 2023 yılında buğdayın alım fiyatının 8 bin 250 TL olduğunu, 2024 fiyatının ise 9 bin 250 TL olarak belirlendiğini belirten Acar, bu artışın sadece yüzde 12 olduğunu söyledi. TÜİK'in son bir yılda enflasyonu yüzde 75,45 olarak açıkladığını, motorine yüzde 105, gübreye yüzde 36 zam geldiğini hatırlattı.

Harun Acar, Cumhurbaşkanı ve Tarım ve Orman Bakanı'na seslenerek, "Çiftçimizle alay eder gibi açıklanan buğday alım fiyatları kilogramı en az 15 lira olacak şekilde güncellenmelidir. Üreticilerimiz daha çok desteklenmeli ve ithalata dayalı tarım politikalarından vazgeçilmelidir. Üretimden tasarruf olmaz. Yandaş müteahhitlere harcanan paralar, garantili geçişlere ödenen paralar çiftçiden esirgenmemelidir. Saraya sefa sürdüren, çiftçiye kemer sıktıran bu anlayışı asla kabul etmiyoruz." dedi.