Sağlık

Çocuğunuz risk taşıyor mu? Uzmanlar 'Vakalar arttı' diyerek uyardı: Mutlaka aşı yaptırın

Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM), son raporunda ocak ve şubat aylarında özellikle 5 yaş altı çocuklarda boğmaca vakalarında belirgin bir artış yaşandığına dikkat çekti. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 300 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan boğmaca; Özellikle bebeklerde, yaşlılarda ve kronik akciğer sorunu olanlarda daha tehlikeli olabiliyor. Peki, boğmaca belirtileri neler, tedavisi var mı?

Abone Ol

1/ 8

Dünya genelinde her yıl, çoğunluğu bebeklerden olmak üzere binlerce kişi boğmaca nedeniyle yaşamını yitiriyor.

2/ 8

Her yaş grubunda görülebilen bu hastalık, bazı kişilerde ciddi komplikasyonlara yol açarak hastaneye yatış gereksinimi artırabiliyor.

3/ 8

1 yaş altı bebeklerde sık görülüyor

En üzücü sonuçlara neden olan boğmaca, özellikle bir yaşın altındaki bebekleri tehdit ediyor.

4/ 8

Önleme şansı aşılama ile yüksek

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 300 bin kişinin hayatına mal olan boğmaca, aşılanma sayesinde önlenebilen bir hastalık olarak öne çıkıyor.

5/ 8

Öksürük krizleri ile öne çıkıyor

Öksürük krizleri havale, oksijen azlığına bağlı beyin hasarı, nefes darlığı, nefes durması, beslenme bozukluğu gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Yaşlılar ve aynı koronavirüsteki gibi kronik akciğer sorunu olanlarda tehlikeli seyreder. Aşılar düzenli yapılmadığından boğmaca sıklıkla yaşlılarda da görülmektedir.

6/ 8

10 yıl arayla aşı yaptırılmalı

Erişkinlerde de aşı 10 yıl arayla mutlaka tekrarlanmalı. Öksürüğü uzun süren çocukların yüzde 7'sinin boğmaca geçirdiği tespit edildi.

7/ 8

Boğmaca belirtileri neler?

En önemli belirti olan öksürüğü yaşamadan bile bu hastalığı bir başkasına bulaştırabilirsiniz. Basit bir hapşırıktan ve hatta nefes vermeden gelen hastalık etkeni, hastalığın bebeğinize ve evinizdeki diğer kişilere geçmesine neden olabilir.

8/ 8

Bebeklerde soğuk algınlığı belirtilerinin yanında bu belirtiler de görülüyorsa, doktora başvurmalısınız.

-Bebeğin ilk üç boğmaca aşısının yapılmamış olması veya kronik öksürüğü olan bir kişiyle temas etmiş olması,

-Şiddetli öksürük, solunum güçlüğü, beslenmede zorluk görülmesi veya bu konuda endişelerinizin olması,

-Siz boğmaca geçirdiğinizi düşünüyorsanız, özellikle de yaşadığınız bölgede öksürük salgını görülüyorsa hemen doktorunuzu arayın,

-Erken antibiyotik tedavisi belirtilerinizi hafifletebilir ve hastalığın yayılmasını önleyebilir.

(Yeni Şafak)