Ulusal

Deprem olmaz denilen yerlerde faylar canlandı! 24 il var..!

Kastamonu'nun Araç ilçesi Karakaya köyünde bugün meydana gelen 2.0 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşların tedirginliği daha da arttı. Türkiye'de art arda meydana gelen depremlerin ardından uzmanlarda peş peş açıklamalar yapıyor.

Abone Ol

Türkiye’de peş peşe yaşanan depremler yürekleri ağızlara getirdi. Gözler ise uzmanlardan gelen deprem uyarılarına çevrildi. 2 yıl öncesine kadar Türkiye'de bilinen 200 fay olduğunu ancak bu sayının 500'e çıktığını belirten Jeoloji Mühendisi Koray Çetin Onalan, o illerde yaşayan vatandaşları uyardı. Deprem olmaz denilen yerlerde faylar canlandı.

Yaşanan peş peşe depremler Türkiye’yi sarsmaya devam ediyor. Kahramanmaraş depremi sonrası depreme yönelik önlemler artırılırken gözler uzman uyarılarına çevrildi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, "Daha 2 sene öncesine kadar Türkiye'de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısı, şu anda 500'e çıktı. Türkiye'de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini doldurmuş. Bundan daha önce haberimiz yoktu. 'Deprem olmaz' dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti, deprem olmaya başladı" diyerek uyardı. 

Deprem konusunda önemli açıklamalarda bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, kıta içi diri faylar açısından Türkiye'nin dünyanın en önemli yerlerinden biri olduğunu söyledi.

DEPREM UZMANINDAN KORKUTAN UYARI 

Diri fayların Türkiye'ye çıkardığı çok ciddi bir fatura olduğunu ifade eden Onalan, "Türkiye'deki kamu kurumları ve üniversitedeki bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre, ülkemizde şu anda 500'e yakın deprem üretme potansiyeli olan fay var. 24 il ve yüzlerce ilçemiz bu fayların üzerinde yer alıyor. Ülkemiz ya fayların üzerine ya da en çok zararın olduğu alüvyon ovaların üzerine yerleşti. Sonuçta bir yüzyıl içerisinde neredeyse 200 bine yakın insanımızı kaybettik. Bu bir kader değildir" çağrısında bulundu. 

Fay hatlarının tekrardan canlığını belirten Onalan, "30 Ekim 2020'de bir akıl tutulması yaşadık. 70 kilometre uzaklıktaki bir fay geldi, Bayraklı'da 117 yurttaşımızın canını aldı. Bu bize bir uyarıydı, İzmir'de bir deprem olmadı. İzmir'de deprem üretecek faylar henüz kırılmadı ama kırılmayı bekliyor. Bu faylar kırıldığında İzmir'in durumu ne olacak, tartışılması lazım. Oda olarak meclise fay yasası sunduk. Bunun mutlaka alt yapısının oluşturulup, diri faylar üzerine yerleşen kentlerle ilgili çalışma yapmalıyız" dedi. 

“DEPREM OLUNMAZ DENİLEN YERLERDE SARSINTILAR BAŞLADI”

Deprem olunmaz denilen yerlerde deprem riskinin oluştuğunu belirten Onalan, "Depremler geçmişte vardı, bugün de var, yarın da olacak. Ama fayların belirlenmesi ciddi çalışmalar, özel uzmanlık isteyen konulardır. 1999'dan sonra bu konuda bilim insanları yetiştiriyoruz. Onların çalışmalarının sonuçlarını yeni yeni almaya başladık. Daha 2 sene öncesine kadar Türkiye'de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısı, şu anda 500'e çıktı. Türkiye'de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini doldurmuş. Bundan daha önce haberimiz yoktu. 'Deprem olmaz' dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti, deprem olmaya başladı. Oraya gidip, araştırma yaptığınızda bir diri fayın varlığını görüyorsunuz. Bu faylar artacak" uyarısında bulundu. 

(Türkiye)