Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Dayanışma Dr. Erol Kesici, muz, avokado, mango gibi tropik meyvelerin üretimi için derin sondaj kuyularının açıldığını ve bu kuyulardan çekilen suyun yer altı su kaynaklarının hızla tüketildiğini belirtiyor. Bu durum, özellikle Akdeniz bölgesinde su kıtlığının yaşandığı alanlarda ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Muz, mango, avokado gibi tropik meyveler, tropikal iklimlerde yetişen ve bol suya ihtiyaç duyulan bitkilerdir. Bu nedenle Türkiye gibi ılıman iklimlerde yetiştirilmesi için yüksek miktarda sulama suyuna ihtiyaç duyulur.

Dr. Kesici, bu meyvelerin üretiminin ithalatına devam edilebileceğini ve üretimin elzem olmadığını ifade ediyor. Bu meyvelerin üretimi için son aylarda çok fazla derin sontaj kuyusu açılmasına izin verilmesinin de çok tehlikeli olduğunu belirtiyor.manşet fotogggg

TROPİKAL MEYVE ÜRETİMİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ NASIL OLUR?

Kesici, tropikal meyve üretiminin sürdürülebilirliği için, bu meyvelerin üretiminde su tasarrufu sağlayan yöntemlerin kullanılması ve yer altı su kaynaklarının korunması gerektiğini vurguladı.

Bu amaçla

2024 YDS/2 Sonuç Sorgulama Ekranı:2024 YDS/2 Sınav Sonuçları Açıklandı! 2024 YDS/2 Sonuç Sorgulama Ekranı:2024 YDS/2 Sınav Sonuçları Açıklandı!

-Tropikal meyve üretiminin sadece su kaynakları açısından elverişli bölgelerde yapılması

-Damla sulama gibi su tasarrufu sağlayan sulama yöntemlerinin kullanılması

-Yer altı su kaynaklarının izlenmesi ve korunması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten Kesici açıklamasına son olarak "Bu önlemlerin alınması, tropikal meyve üretiminin sürdürülebilirliğini sağlayarak, yer altı su kaynaklarını korumasına katkıda bulunacak." notunu düştü.

( KARAR )

Editör: Deniz Çam