Diş dolgusunun yasaklanmasında etkili olan karar nedir? Hangi ülkeler yasaklıyor?

Çok yaygın kullanılan metallerden olan cıva, çok küçük miktarlarda bile etkili olabilin bir sinir sistemi toksinidir. Merkez sinir sistemi ile böbrek sistemini direkt etkileyen cıvanın; gelişim bozukluğu, hareket ve beyin işlevi bozukluğuna yol açtığı biliniyor. Solunması kimyasal akciğer yangısına, doku yıkımına neden olan bronşite yol açan cıvanın, etkilenim sürmesi halinde süreç ölüme kadar gidebiliyor.

2025 İTİBARİYLE YASAKLANIYOR

Tüm bunların kapsamında Avrupa Birliği’nden bu konuda önemli bir ardım geldi. AB üyesi ülkelerde, cıva içermesinden dolayı amalgam diş dolgularının kullanımı 1 Ocak 2025 tarihi itibari ile yasak olacak.

dis-dolgusu-1.jpg

Fonksiyonel Tıp Ünitesi hekimi Dr. Kerem Korkut ise, cıvanın insan sağlığına olan zararlarını anlattı. Korkut, “Bilimsel kanıtlar, kronik cıva toksisitesinin sağlığa pek çok farklı zararı olabileceğini; beyin, sinirler ve böbrek hasarı gibi pek çok daha farklı dokuyu etkileyebileceğini gösteriyor. Cıva zehirlenmesi yıllarca; kronik yorgunluk, depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve sindirim sorunları semptomlarını tetikleyebilir. Bu nedenle, cıva zehirlenmesinden korunmak önemlidir” dedi.

Cıva düzeylerinin mutlaka ölçülmesi gerektiğini söyleyen Korkut, “Farklı organ ve dokularımızın farklı miktarda cıva bağlama özelliği bulunduğu bilinen bir durumdur. Bu kanıtlar çerçevesinde, cıva düzeylerinin ölçülmesinde, farklı dokulardaki cıva seviyelerinin birlikte analizinin en doğru yöntemdir. Biz de hastalarımızın farklı dokularını eş zamanlı olarak test ederek cıva toksisitesi üzerine öneriler yapıyoruz. Bu testler, cıva seviyelerini daha güvenilir bir yöntemle belirlemek ve gerekli önlemleri almak için kullanılır” ifadelerine yer verdi.

dis-dolgusu-2.jpg

İsmail Akgül kimdir? İsmail Akgül MHP'den neden istifa etti? İsmail Akgül nerede doğdu? İsmail Akgül kaç yaşında? İsmail Akgül kimdir? İsmail Akgül MHP'den neden istifa etti? İsmail Akgül nerede doğdu? İsmail Akgül kaç yaşında?

AMALGAM YERİNE KOMPOZİT, PORSELEN KULLANILMALI

Bu konuda alınabilecek önlemleri de anlatan Dr. Kerem Korkut, Amalgam diş dolgularının kompozit, porselen gibi sağlıklı materyallerle değiştirilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra cıva içeriği yüksek olan dip balıkları ve kabuklularının tüketiminin azaltılması ile besin desteklerinin kullanılması oldukça önemli. Bu önlemler, cıva maruziyetini azaltmaya ve vücudunuzun cıva ile ilişkili zararlara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olabilir. Beslenme ve yaşam şeklini ilgilendiren fonksiyonel tıp yaklaşımında bu konuda yetkin bir doktor ve diyetisyenin iş birliği içinde hareket edilmesi önemlidir. İEÜ Medical Point Hastanesi Sağlıklı Yaşam ve Fonksiyonel Tıp Ünitesinde vücuttaki ağır metalleri ölçüyor, azaltılması yolunda program uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

(karar)

Editör: Haber Merkezi