Son zamanlarda ortaya çıkan yeni bir dolandırıcılık yöntemi, binlerce vatandaşı milyonlarca lira zarara uğrattı. Uzmanlar, bu tuzağa düşmemek için alınması gereken basit önlemlere dikkat çekiyor.
Cep telefonlarına gelen dolandırıcılık mesajları, tüm uyarılara ve verilen cezalara rağmen devam ediyor. Bu mesajların bazıları o kadar inandırıcı ki, birçok kişi farkında olmadan tuzağa düşebiliyor. Şikayet platformlarına her gün bu konuyla ilgili çok sayıda başvuru yapılıyor.
DOLANDIRICILARIN TUZAĞINA DÜŞMEMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Son dönemde en sık karşılaşılan mesajlar arasında şunlar yer alıyor: "Finansal hesabınız eklendi. Lütfen güvenli bir yerde saklayın", "Hesabınızdaki bir gönderi şikayet edilip sayfamızda paylaşılmıştır", "Hakkınızda Cumhuriyet Başsavcılığı'na cinsel istismar suçundan dava açılacaktır. Dosyanız işleme alınmadan uzlaşma talebiniz varsa acilen dönüş yapmanız rica olunur."
Bu tür tehdit içerikli mesajlara yanıt veren vatandaşlar, dolandırıcıların ağına düşerek maddi kayıplar yaşıyor. Uzmanlara göre, bu tür bildirimlere kesinlikle yanıt verilmemesi gerekiyor. Yanıt vermek, dolandırıcıya numaranızın aktif olduğunu doğruluyor ve sizi daha fazla hedef almalarına neden olabiliyor.
ETKİLİ KORUNMA YÖNTEMLERİ
Mesaj Filtreleme: Akıllı telefonlardaki spam mesaj filtreleme özelliklerini aktif hale getirin.
Uygulama Desteği: Google Play Store veya App Store'dan indirilebilen Getcontact, Truecaller, Upcall gibi uygulamalar, spam mesajları tespit edip engelleyebiliyor.
E-Devlet Üzerinden Engelleme: E-Devlet platformundaki İleti Yönetim Sistemi (İYS) aracılığıyla ticari elektronik ileti onaylarınızı yönetebilir ve istenmeyen mesajları engelleyebilirsiniz.
Numara Engelleme: Android cihazlarda "kötü amaçlı mesajları" ve "numaraları engelleme özelliğini açabilirsiniz.
Operatör Desteği: Mobil operatörünüzün sunduğu istenmeyen mesaj engelleme hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
(teknoloji gündem)