İstanbul, döviz işlemleri konusunda liderliğini sürdürürken, Türkiye genelinde yalnızca 3 şehir döviz sattı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), iller bazında döviz zenginliklerini açıkladı. Peki, Kastamonu da bu iller arasında var mı?

Ekonomik düzenlemeler, Türk Lirası'na olan talebi artırırken, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından yapılan çıkışlar 1 trilyon TL'nin altına düştü. Türkiye genelinde ise yalnızca 3 şehir dışında diğer iller döviz biriktirme eğiliminde kaldı.

İstanbul, Dövizde Zirvede CNBC-e'nin BDDK'nın FinTürk veri tabanındaki döviz mevduatı verilerinden yaptığı habere göre, Türkiye'nin finans merkezi İstanbul, döviz işlemlerinde de liderliğini koruyor. BDDK verilerine göre, İstanbul'da toplam döviz mevduatı 2 trilyon 575 milyar 235 milyon TL'ye ulaşmış durumda.2024 itibarıyla, İstanbul'da kişi başına düşen döviz mevduatı 164 bin TL'ye ulaştı. 2023 yılında bu rakam yalnızca 15 bin 324 TL seviyesindeyken, bir yıl içinde yüzde 5.59 oranında bir artış yaşandı. Diğer yandan, döviz mevduatının en düşük olduğu şehir Hakkari oldu. 2024 yılı itibarıyla, Hakkari'de toplam döviz mevduatı 1 milyar 623 milyon 805 bin TL'ye ulaşırken, kişi başına düşen döviz mevduatı 5 bin 754 TL olarak kaydedildi. Hakkari'yi, 5 bin 958 TL ile Şanlıurfa ve 5 bin 971 TL ile Şırnak izledi.Dolar Zengini Iller Açıklandı Kastamonu Da Var Mı

İstanbul'un ardından en fazla döviz mevduatı bulunan diğer şehirler ise şu şekilde:

  • 765 milyar 795 milyon 325 bin TL ile Ankara
  • 289 milyar 820 milyon 502 bin TL ile İzmir
  • 202 milyar 925 milyon 246 bin TL ile Antalya

Son bir yılda, kişi başına düşen döviz mevduatındaki en büyük artış Batman'da gerçekleşti. Batman'da toplam döviz mevduatı 9 milyon 640 bin TL'ye ulaşırken, artış oranı yüzde 50.41 olarak kaydedildi. Ardahan bu artışta ikinci sırada yer alırken, Bilecik ise yüzde 44,09’luk bir artışla üçüncü sırada bulunuyor. Bilecik'teki toplam döviz mevduatı ise 5 milyon 873 bin 492 TL olarak belirlendi.

Döviz mevduatlarıyla ilgili son verilere göre, Türkiye'de en düşük döviz mevduatına sahip il Ardahan oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Ardahan'daki toplam döviz mevduatı 1 milyon 137 bin 251 TL ile en alt seviyeye indi. Ancak dikkat çeken bir diğer nokta, Ardahan’ın kişi başına düşen döviz mevduatında son bir yılda en büyük artışı kaydeden iller arasında yer alması. Yüzde 58,77’lik bir artışla Ardahan, Türkiye genelinde ikinci sıraya yerleşti. Haberde yer alan verilere göre, Kastamonu ise Türkiye’nin döviz açısından en zengin illeri arasında yer almıyor.