Dünya yetişkin nüfusunun üçte biri tütün bağımlısı olduğu biliniyor. Yani tüm dünyada 1.2 milyar kişi sigara içiyor. Her gün 11.000 kişi sigaraya bağlı olarak yaşamını kaybediyor. Sigaraya bağlı yıllık küresel ekonomik kayıp Dünya Bankası verilerine göre 200 milyar dolar civarında hesaplanıyor.

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, 32 bin katılımcının beyin taramalarını ve sigara içme geçmişini analiz etti.

SİGARA BEYNE ZARAR VERİYOR MU?

Araştırmada, sigaranın sadece akciğerlere değil, beyne de zarar verdiği ve Alzheimer hastalığı riskini yükselttiği ortaya çıktı. Günde bir paket sigara içenlerin, hiç sigara içmeyenlere veya toplam 100 taneden az sigara içmiş olanlara göre, beyin hacminde azalma olduğu bulundu.

Sigara içilen her yıl, beyindeki küçülme arttı. Raporda, "Sigara içenlerin beyinlerinin gri ve beyaz bölgelerinde bozulma olasılığı yüksek. Bu da Alzheimer vakalarının yüzde 14'ünün neden sigarayla bağlantılı olduğunu gösteriyor" denildi.

Yanlış diyetlere dikkat! Yanlış diyetlere dikkat!

SİGARA DEMANSA NEDEN OLUR MU?

Milliyet'te yer alan habere göre, Prof. Laura Bierut, "Yaşlılık ve sigara, demans için risktir. Sigarayı bırakmak beyin dokusu kaybını durdurur, ancak küçülmeyi tersine çevirmez" dedi.

Öte yandan Avustralyalı araştırmacıların çalışmasına göre, vücutta çok yüksek seviyelerdeki iyi kolesterol de (HDL) demans riskini yüzde 42 yükseltiyor.