Ülkemizdeki emeklilik sistemine dair yeni adımlar atılıyor. Emeklilik için gün sayan milyonlarca vatandaş için TBMM’de (Türkiye Büyük Millet Meclisi) çalışmalar yürütülürken vatandaşlar da heyecanla son gelişmeleri takip ediyor. Türkiye’deki emeklilik reformuyla beraber bazı emeklilik şartları sil baştan değiştiriliyor. Peki, emeklilik reformu neleri kapsıyor? Emeklilik şartlarında yapılan değişiklikler neler? Erken emeklilik yolları neler? Emeklilik sisteminde hangi değişiklikler yapılacak? Emeklilik düzenlemesi onaylandı mı? İşte erken emeklilik detayları…

EMEKLİLİK REFORMU MECLİS’TE

Emeklilik reformu TBMM’de ele alınıyor. Emekli olma hayali kuran vatandaşlar için yeni emeklilik düzenlemesi çalışmaları sürüyor. Ülkemizdeki emeklilik sistemine yenilikler gelmesi merakla bekleniyor. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın yanı sıra ev hanımlarına da emeklilikte yer veriliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın vatandaşlara açıkladığı emeklilik reformu çalışmaları son hız devam ederken 2024 yılı içerisinde Meclis’te tamamlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasına sunulması bekleniyor.

ÇALIŞMA HAYATINA DÜZENLEME GELİYOR

Ülkemizdeki emeklilik sistemi çerçevesinde vatandaşlar için gerçekleştirilecek yeniliklere ek olarak Orta Vadeli Program çerçevesinde de çalışma hayatında düzenlemeler gerçekleştiriliyor. Çalışan vatandaşlar ise bu düzenleme kapsamında özellikle çalışma saatlerinde yapılacak değişikliği bekliyor. 45 saat olan çalışma saatlerinin 35 ila 40 saat olması bekleniyor. İş Kanunu çerçevesinde yapılan değişiklikler içinde çalışma saatleri, uzaktan çalışma kısa ve esnek çalışma gibi modeller de planlanacak.

ERKEN EMEKLİLİĞE RAMAK KALDI

Meclis’te çalışmaları devam eden emeklilik düzenlemesinde bir adım da Bağ-Kur’lu vatandaşlar için atılıyor. Bağ-Kur çerçevesinde isteğe bağlı sigorta ödemesi gerçekleştiren vatandaşlar 9000 prim gününü tamamlamaları halinde emekli olabiliyor. Ancak Bağ-Kur’lu vatandaşlar için artık SGK’lılarda olduğu gibi prim eşitlemesi yapılması bekleniyor. Bu durumda 9000 gün olan prim, 7200 güne düşecek.

Bağ-Kur’lular için sağlanan 1800 gün prim indirimi sayesinde 5 yıl erken emeklilik mümkün olacak. Bağ-Kur’lu vatandaşlar için sağlanan 5 yıl erken emeklilik hakkından küçük esnaf faydalanacak. Bakkal, kasap, kuaför, terzi, berber, ayakkabı tamircisi ve manav benzeri küçük esnafın yararlanacağı prim indiriminin onaylanmasıyla 1 milyon Bağ-Kur’lu emeklilik başvurusunu gerçekleştirecek.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK İÇİN DEVLETTEN PRİM DESTEĞİ

Ev hanımlarına emeklilik için devletten prim desteği sağlanacak. Ev hanımları isteğe bağlı sigorta ödemesi ile emeklilik kapısını ardına kadar açacak. Yıpranma payıyla erken emeklilik ev hanımlarına sağlanırken isteğe bağlı sigorta ödemesinin 3’de 1’ini ise devlet ödeyecek. 5400 gün primi tamamlayan ev hanımları emekli maaşlarını alabilecek. Buna ek olarak ücretsiz sağlık sigortasından da faydalanılabilecek. Her yıl ödenen ek primler ile ek prim kazanmak mümkün olacağı için 4 yıl prim ödeyen ev hanımları 5 sene ödemiş gibi sayılacak. Böylelikle ev hanımları erken yaşta emekli olarak maaş alabilecekler.

Kızılcık Şerbeti Işıl kimdir? Ece İrtem kimdir, kaç yaşında? Ece İrtem hangi dizilerde oynadı? Kızılcık Şerbeti Işıl kimdir? Ece İrtem kimdir, kaç yaşında? Ece İrtem hangi dizilerde oynadı?

(kartalgazetesi)

Editör: Kastamonu Haber Merkezi