Son dönemin en güçlü jeomanyetik fırtınası dünyayı salladı. Özellikle Kuzey Amerika'yı etkisi altına alan fırtına, Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede kutup ışıklarının gözlemlenmesine olanak sağlayabilir. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin bildirisine göre, elektronik cihazlarda sorunlara yol açabilecek.
Güneş'te meydana gelen bir patlama dünyamızı etkilemeye başladı. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin uyarısına göre, bu jeomanyetik fırtına elektronik sistemlerde sorunlara neden olabilir.
Güneş'ten yayılan bu patlama, elektronik araçlarda ciddi problemlere yol açabilecek potansiyele sahip.
Dünya genelindeki iletişim ve navigasyon sistemleri de etkilenebilir. Uzmanlar, bu duruma karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
Fırtına Dünya'nın 20 katı büyüklüğünde bir lekeden geldi. Birkaç gün önce, Güneş'te meydana gelen bir alevlenme, doğrudan Dünya'ya doğru devasa bir parçacık akışına neden olmuştu.
Bu denli güçlü fırtına beklenmiyordu
Jeomanyetik fırtınaları takip eden bilim insanları, bu olayın ardından gezegeni bir Güneş fırtınasının vurabileceğini öngörmüştü. Ancak bu denli güçlü bir fırtınayla karşılaşılacağı tahmin edilemedi. Analizler, fırtınanın aslında son 6 yılın en güçlü örneği olduğunu gösteriyor.
Son 6 yılın en güçlü örneği
Ayrıca Güneş'in Aralık 2019'da başlayan son evresinde üretilen en güçlü fırtına niteliğinde. Bu leke daha önce de saatte yaklaşık 2.1 milyon saat hızla hareket eden bir dizi Güneş fırtınası oluşturmuştu.
Türkiye'den Kuzey Işıkları görülebilir
NOAA'dan yapılan açıklamanının ışında elektrikli otomobillerde, GPS sistemlerinde ve diğer elektronik cihazlarda sorun yaşanma olasılığı bulunuyor.
Öte yandan; önceki Güneş patlamalarında yaşandığı gibi bu kez de Avrupa ülkeleri ile Türkiye gibi bazı yerlerde kuzey ışıkları görülmesine yol açabilir.